Forum › Fantastyka › Star Trek › Deep Space Nine
Niedawno po raz pierwszy widzialem DS9 na AXN i cale tlumaczenie to dramat. Pomijane cale frazy, bledne tlumaczenie zwrotow i takie kwiatki jak ten wyzej. Zupelnie jakby zatrudnili jakiegos studenciaka za najnizsza stawke.
Tylko, że tu słowo wyjściowe, czyli mianownik liczby pojedyńczej brzmi "Hiszpan", nie "Hiszpanin". Więc w wypadku Kardasian biernik liczby mnogiej brzmi właśnie tak ("Kardasian").
O.K. Pełna zgoda. Inny przykład:
M: Amerykanin / Kardasianin
D: Amerykanina / Kardasianina
C: Amerykaninowi / Kardasianinowi
B: Amerykanina / Kardasianina
N: Amerykaninem / Kardasianinem
M: Amerykaninie / Kardasianinie
M: Amerykanie / Kardasianie
D: Amerykanów / Kardasianów
C: Amerykanom / Kardasianom
B: Amerykanów / Kardasianów
N: Amerykanami / Kardasianami
M: Amerykanach / Kardasianach
Jeżeli coś pochrzaniłem, to wybaczcie - późna pora 😛
To jednak chyba raczej wyjątek niż zasada, zważywszy, że po drugiej stronie są słowa takie jak "Rosjan", "gdańszczan", "warszawian" ("Warszawiaków" to przecież forma od mniej oficjalnej formy Warszawiak, nie warszawianin), "krakowian", "łodzian", "Marsjan" itd.Formuły "Lecimy do Romulanów" a nie Romulan też byś bronił? Albo do Ziemianów?
Romulan / Romulanów akurat używam zamiennie.
Właśnie zakończyłem 2 sezon :)Jak dla mnie dotychczas to zbyt mała różnorodność ras, tylko Bajoranie i Kardasjanie. Przy wormhole'u powinno być więcej egzotyki z Kwadrantu Gamma
Niekoniecznie, lokalizacja korytarza w Gammie wcale nie musi być powszechnie znana. Minęły 2 lata od odkrycia a ruch po stronie DS9 jest spory ale nie ze względu na loty do Gammy tylko lokalizacji samej stacji w sercu znaczącego sektora.
Melnikor ma rację korytarz jest strategiczny dla fedków tłumaczyć nie muszę czemy. Ruch handlowy też jest ale nie zapominiajmy że ten region jest niebezpieczny nie każdy się tam pcha... Dlatego zawsze ruch jest na stacji ale nie sadzę żeby zbyt wiele waliło dalej w kwadrant... Nie dośc ze mamy napieta sytucaję to jeszcze kardachy sa nieobliczalni.
Nastawiłem się bardzo na premierę nowego sezonu Game of Thrones w HBO, a tu jeszcze jedna niespodzianka. Jutro (3 kwietnia) o 22:00 na AXN SciFi startuje czwarty sezon Deep Space Nine. Z tego co zdążyłem się zorientować, emisja we wtorki i czwartki o stałej porze.
Nastawiłem się bardzo na premierę nowego sezonu Game of Thrones w HBO, a tu jeszcze jedna niespodzianka. Jutro (3 kwietnia) o 22:00 na AXN SciFi startuje czwarty sezon Deep Space Nine. Z tego co zdążyłem się zorientować, emisja we wtorki i czwartki o stałej porze.
Na razie o 22.00, a zaraz potem Babylon 5, ale uwaga - wiem skądinąd, ze czasem będzie o 21.40, tak że radze pilnie sprawdzać godzinę. Ta stacja słynie z lekkomyślnego podejścia do klienta.
Na razie o 22.00, a zaraz potem Babylon 5, ale uwaga - wiem skądinąd, ze czasem będzie o 21.40, tak że radze pilnie sprawdzać godzinę. Ta stacja słynie z lekkomyślnego podejścia do klienta.
A najlepiej to oglądać włąśnie dlatego z neta. W tych czasach przy takim rozwoju technologii nie ma juz nawet potrzeby kupować nagrywarki DVD albo pilnować telewizora jak jeszcze do niedawna 😉 Dziś telewizor nie rządzi moim czasem aninawet internet. Po prostu kiedy mam czas to oglądam i z niczego w życiu nie muszę rezygnować. 😉 Poza tym w TV pakują w tych płatnych nawet kanałach tyle REKLAM że się czasem odechciewa oglądać. :[ Nie wspominając ile czasu z życiorysu zabierze takie oglądanie z przeczekiwaniem reklm a czasem i zeżre transferu netowego, brrr ;/ Dla mnie to juz nie te czasy jak wspomniałem żeby marnować swój cenny czas na reklamy. Czasem nie powiem, w necie zawiesi się oko na jakąś zabawną reklamę ale GENERALNIE UNIKAM ICH jak tylko mogę.
A jeszcze apropos treka to mogliby w końcu w kablówkach puścić Voyagera, Mam na myśli paczkę AXN. 😉
Czwarty sezon zapowiada się dobrze. Worf bardzo mi podszedł - nareszcie jakaś gęba na tej stacji, która nie jest mdła i nijaka. Cała akcja też jakby przyspieszyła. Zobaczę, co będzie dalej. Jak na razie Sisko świeci gołą pałką i mimo to niem przypomina Picarda.Jednak może właśnie przez skojarzenie z Picardem miałam po ostatnim odcinku idiotyczny sen: śnił mi się Garak, walczący z Picardem na miecze, i to jeszcze na Dworcu Centralnym w Warszawie!
Worf jest najbardziej nijaką i mdłą postacią do czasów voy. W voy przebił go Chakotay.Honor to, honor tamto.Pobij to, pobij tamto.i tak w koło Macieju.Worf zachowuje się jakby połknął kij od szczotki. Najlepiej podsumowała go Jadzia "W życiu nie widziałam tak sztywnego Klingona"
Być może masz rację, ale na tle reszty obsady DS9, wyjmując Odo i Quarka, jest niczym gwiazda błyszcząca na całą galaktykę 🙂
To tylko Ty tak uważasz ;)Choćby Jadzia, Kira, Bashir i Nog są dużo ciekawszymi postaciami niż taki Riker, Geordi czy Troy