Forum Fantastyka Star Trek Deep Space Nine

Deep Space Nine

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 280 total)
  • Author
    Participant

Kurczę, dopiero zauważyłem, że nie mamy tematów zbiorczych, poświęconych na wyłączność poszczególnym serialom 😛 Jako, że aktualnie DS9 emitowany jest na AXN Sci-Fi (na siostrzanym forum piszą, że wkrótce również na AXN), pomyślałem, że znajdą się chętni do wymiany poglądów.

Wczoraj puścili odcinek zatytułowany "Blood Oath". Bardzo przyjemny, klingoński epizod. Gościnnie wystąpili w nim trzej wojownicy znani z oryginalnego Star Treka - Kor (John Colicos, czyli oryginalny Baltar), Koloth (zmarły niedawno William Campbell, wcielił się również w Trelane'a), oraz Kang (Michael Ansara). Wszyscy z charakterystycznymi czołami. Fajne nawiązanie do czasów Kirka, których w DS9 jeszcze kilka będzie.

Dołączona grafika

Odcinek ciekawy, sporo się działo. Wydaje mi się nawet, że jest trochę na czasie. Może naciągam, ale Albinos przynosi mi na myśl Osamę Bin Ladena. Kończy zresztą podobnie. Dylemat Jadzii co do dopełnienia przysięgi kojarzy mi się z dyskusją wokół wspomnianego zabójstwa "naszego" terrorysty. Z jednej strony należy mu się śmierć, z drugiej zemsta jest raczej niezgodna z linią Gwiezdnej Floty.

Lo'Rel
    Participant

na siostrzanym forum piszą, że wkrótce również na AXN

Poprawka, już leci od bodajże trzech weekendów. Po dwa odcinki, start o 9 rano.

Piotr
    Keymaster

Wcześnie, ale... kto rano wstaje, ten ogląda najlepszy trekowy serial. ;>

Slawek
    Moderator

Kto rano wstaje ten ma furę innej roboty ;>.

Poczekam na ewentualne powtórki o 19:00, czy o innej ludzkiej godzinie. Albo, lepiej, na obniżki cen DVD...

Dołączona grafika

Lo'Rel
    Participant

No jest to wcześnie, szczególnie dla kogoś kto jest nocnym markiem, a pobudkę o takiej porze traktuje jak najgorszą karę. Czyli np. dla mnie :/ ale co z robić, siła wyższa.

r_ADM
    Participant

kto rano wstaje, ten ogląda najlepszy serial

ftfy 🙂

Jamjumetley
    Participant

No i kolejny ciekawy odcinek za nami. Dla mnie, który oglądałem Voyagera przed DS9 nie lada gratka - pierwszy konflikt z udziałem Maquis, którzy w VOY są tylko wspomnieni. Niby terroryści, ale swoje racje mają. Two-parter. Ciąg dalszy w piątek.

Barusz
    Participant

No bez przeszady, dwoje (czy tam dwoje i pół, jak wliczymy Parisa), było w VOYu w stałej, czołówkowej obsadzie ;]Wielu terrorystów ma swoje dobre racje 😉 A z tych filmowo-serialowych to chyba większość 😉

Diabeu
    Participant

A ja obejrzałem 5x21 'Children of time'.Znowu genialny odcinek, widać na czym się wzorowali twórcy Stargate Universe w drugim sezonie przy stworzeniu paru epizodów.

Jamjumetley
    Participant

Puścili drugą część "Maquis". Quark jest GE-NIAL-NY! Zaczął Vulcance dawać wykład na temat tego, jak nielogicznie postępuje. Porównał pokój do towaru, którego nie opłaca się kupować jak jest za drogi. Najlepsze, że ją przekonał i wyciągnął potrzebne informacje. Nawet Odo nie poradził sobie z przesłuchaniem 😀

Diabeu
    Participant

Jak chodzi o Quarka to mnie osobiście zniszczył tekst, jak Koloth opowiadał te swoje historie wojenne.Po tym Quark podchodzi do Worfa i mówi mu:(tu w oryginale bo lepiej i dosadniej brzmi)- You know what I like most about Klingon stories?...-Nothing! A lot of people dies and nobody makes a profit.:lol:

Slawek
    Moderator

Akurat SF Debris zrecenzował ostatnio oba odcinki Maquis:

http://sfdebris.com/startrek/d440.asp

http://sfdebris.com/startrek/d441.asp

Jamjumetley
    Participant

Nie tylko recenzja, ale i porządne streszczenie. Ósemka to mocna ocena. Moim zdaniem w pełni zasłużona.@DiabeuQuark ma super teksty. A sposób w jaki mówi! Staje w drzwiach do kajuty Kiry, podpiera głowę i zalotnie rzuca: "Szar-pra-ajs" 😀

Jamjumetley
    Participant

Moja ukochana klasa Galaxy bezradna wobec statków Dominium 🙁 Mimo wszystko odcinek "Jem'Hadar" polecam.

Barusz
    Participant

Bezradna wobec podejscia do życia i śmierci Jem Hadar 😉

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 280 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram