Forum Fantastyka Star Trek Deep Space Nine

Deep Space Nine

Wyświetlanie 15 wpisów - od 76 do 90 (z 280 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Fajnie, ale aboonimisięniepodobają to trochę marny materiał na dyskusję ;>Z tego trochę materiału który można wyłuskać, to mogę tylko wspomnieć, że jednak jak ktoś miał trudne życie to postawa Quarka/Garaka będzie pewnie rzadsza niż Kiry/Odo. Na ekranie zaś przekonująca i fajna w małych dawkach, w większych - to by był chyba jakiś kabaret. Poza tym dwaj pierwsi w znacznym stopniu wybrali sobie takie właśnie życie, dwoje drugich - niekoniecznie.PS: Barkley jako wysoce "lubialna" postać? ;>

Eviva
    Uczestnik

Kiedy właśnie wnioski Madame są całkiem słuszne - załoga to największy minus DS9. Gdyby nie Odo i Quark, w ekipie nie byłoby odrobiny fajeru. Co do Sisko, to choć polubiłam tego gościa, taki z niego dowódca jak ze mnie arcybiskup Canterbury. Rozlazła ciapa - oto jakie sprawia wrażenie. O reszcie w ogóle nie ma co gadać, poza rzeczywiście Jadzią, której jak na złość jest bardzo mało.

Barusz
    Uczestnik

Facet po mega-przejściach, próbujący się odnaleźć w zupełnie nieznanej sytuacji (nigdy wcześniej nie był chyba w załodze stacji kosmicznej, nigdy nie musiał się bawić w politykę (a już na pewno tak intensywnie), no nigdy wcześniej nie uchodził za pół-boga), ufający tak naprawdę jednej osobie z otoczenia (rzeczonej Jadzii) ===> "rozlazła ciapa". Jest w tym coś dziwnego?

Eviva
    Uczestnik

Co ja poradzę, takie robi na mnie wrażenie.

r_ADM
    Uczestnik

Kiedy właśnie wnioski Madame są całkiem słuszne - załoga to największy minus DS9. Gdyby nie Odo i Quark, w ekipie nie byłoby odrobiny fajeru. Co do Sisko, to choć polubiłam tego gościa, taki z niego dowódca jak ze mnie arcybiskup Canterbury. Rozlazła ciapa - oto jakie sprawia wrażenie. O reszcie w ogóle nie ma co gadać, poza rzeczywiście Jadzią, której jak na złość jest bardzo mało.

Jakie wnioski? Madame Picard pisze o swoich odczuciach i wrazeniach, a z nimi nie ma jak dyskutowac. Jednej osobie sie moze podobac, innej nie. Tak czy inaczej wiekszosci sie podobala a potwierdzeniem tego byla nominacja do nagrody Saturn za kreacje Bena Sisko. Pewnie, ze to tez zaden argument, ale tak to juz jest jak operuje sie na emocjach i wrazeniach - de gustibus.

Slawek
    Moderator

Co do Sisko, to choć polubiłam tego gościa, taki z niego dowódca jak ze mnie arcybiskup Canterbury.

A ja byłem przekonany, że jesteś pielęgniarką.

PS. Sisko is Jesus.

Barusz
    Uczestnik

What would Sisko do?

Madame Picard
    Uczestnik

Fajnie, ale aboonimisięniepodobają to trochę marny materiał na dyskusję ;>

Po pierwsze, nie miałam na celu prowadzenia dyskusji, ale raczej wymianę opinii. Napisałam, co sądzę o załodze DS9 i liczyłam na to, że dowiem się, co i dlaczego sądzą na jej temat inne osoby.

Po drugie, pozwolę sobie zauważyć, że nie ograniczyłam swojej wypowiedzi do "aboonimisięniepodobają", moje posty są jednak odrobinę dłuższe. Napisałam, dlaczego mi się nie podobają licząc na to, że może ktoś się ze mną zgodzi / nie zgodzi i poda własne uzasadnienie.

Z tego trochę materiału który można wyłuskać, to mogę tylko wspomnieć, że jednak jak ktoś miał trudne życie to postawa Quarka/Garaka będzie pewnie rzadsza niż Kiry/Odo.

Ale przecież to są dwie jedyne możliwości. Quarka i Garaka podałam jako przykład, że można postaci o trudnej przeszłości odgrywać inaczej niż poprzez naburmuszenie. Zresztą o postaci z problemami i mniej lub bardziej trudną przeszłością było w Treku pełno (Worf, Tasha, Seven, B'Elanna to pierwsze z brzegu przykłady) i były odgrywane różnie, tak samo jak różnie zachowują się ludzie jakoś skrzywdzeni przez los. Nie mówię, że odgrywanie ich w manierze Kiry czy Odo jest obiektywnie gorsze; uważam to jednak za pewne pójście na łatwiznę. Gdy się nie ma pomysłu i/lub umiejętności na zagranie skomplikowanej postaci, to wystarczy zrobić obrażoną minę i już wszyscy wiedzą, że postać miała trudne życie. Poza tym na dłuższą metę takich obrażonych na cały świat "ludzi" jest męczące. A jeśli do tej dwójki dorzucimy jeszcze równie skrzywionego O'Briena, który akurat jakichś specjalnych traum w życiu nie ma (choć czasem odnoszę wrażenie, że taką traumą jest dla niego małżeństwo :P), to oglądanie całej tej ekipy robi się męczące bardzo.

PS: Barkley jako wysoce "lubialna" postać? ;>

A czemu nie?

Manul
    Uczestnik

Kiedy właśnie wnioski Madame są całkiem słuszne - załoga to największy minus DS9. Gdyby nie Odo i Quark, w ekipie nie byłoby odrobiny fajeru.

To tam były jeszcze jakieś inne postacie? Nie pamiętam, bo w zasadzie tylko dla nich oglądałam ten serial.

Acha... I P.S.

Kocham Barclaya. Budzi we mnie instynkt macierzyński.

Eviva
    Uczestnik

PS: Barkley jako wysoce "lubialna" postać? ;>

A czemu nie?

Ja go lubię! Choć może dlatego że, po pierwsze, widzę w nim odbicie samej siebie (oczywiście nie pod względem genialności), a po drugie,gra go Dwight Schultz, czyli słynny Murdock z "Drużyny A". To świetna postać.

Diabeu
    Uczestnik

Popieram obie panie, Barclay jest świetny a jego występy w Voyu też bardzo fajne.

Flashbones
    Uczestnik

Tak Barclay jest świetny, wszystkie odcinki w których wystąpił oglądało się super.

Barusz
    Uczestnik

Wracając do kwestii tłumaczenia z AXN: "do Kardasianów" :/

Jamjumetley
    Uczestnik

Jeżeli potraktujemy "Kardasianie" jak "Hiszpanie", to wszystko wydaje się być w porządku 😉

Barusz
    Uczestnik

Tylko, że tu słowo wyjściowe, czyli mianownik liczby pojedyńczej brzmi "Hiszpan", nie "Hiszpanin". Więc w wypadku Kardasian biernik liczby mnogiej brzmi właśnie tak ("Kardasian").

Wyświetlanie 15 wpisów - od 76 do 90 (z 280 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram