Babylon 5

Wyświetlanie 15 wpisów - od 166 do 180 (z 253 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Q__
    Uczestnik

Wtedy wychodzi że z sojuszu z Lumati Interstellar Alliance przejął podejście do mniej rozwiniętych ras. I dlatego UFP ma swoją 'D. Co nawet byłoby bardzo ludzkie, ale jakże nie licuje z Johnem Sheridanem czy światem Star Treka. 😉

Niekoniecznie. Zauważmy, że poza Lumati:
    https://babylon5.fandom.com/wiki/Lumati
    Mieliśmy do czynienia z równie - nawet bardziej - nadętymi Moradi:
    https://babylon5.fandom.com/wiki/Moradi
    A podobny kompleks wyższości 😉 przejawiali również Wolkanie (w wersji z ENT), a także - rozpatrując innego rozszerzonego Treka - Xeleyanie czy Kayloni. Więc zarówno tworzenie jakiejś formy PD (Gideon czy Matheson w odcinku CRU z w/w Moradi równie nie chcieli wpływać na - choćby najmniej sympatyczne - sprawy innych kultur*), jak i skłonności do ksenofobicznego nadęcia mogą po prostu wpisywać się w sławetny parallel development.

* I nie jest to pokazywane jako odruch skrajnie godny potępienia, raczej - jak w większości pierwszodyrektywowych odcinków kanonicznego ST - b. moralnie dwuznaczny.

kaimada
    Uczestnik

Nie ukrywam, że jestem pewien że było to uderzenie w ST przez JMS po prostu. 😉

Q__
    Uczestnik

A ja - niekoniecznie. Mam wrażenie, że raczej w najbardziej bezduszne rozumienie PD (które się jednak w Treku ery G.R. w praktyce rzadko zdarzało - gadali o nieinterwencji, ale jak co do czego Bev martwego Mintakanina wskrzesiła, cała załoga uratowała mieszkańców Dremy IV, itd.), bo mam w pamięci również dramatyczne słowa Mathesona z w/w "The Needs of Earth", którymi bronił jednak pewnej formy PD, zdając zarazem sprawę ze swoich rozterek i wyrzutów sumienia związanych z przyjęciem takiej postawy.
    (Oczywiście, możliwe jest również, że pogląd Straczynskiego na wiadomą sprawę ewoluował.)

BTW. Jak przy Trekowo-Babylońskich powiązaniach jesteśmy... Czy ptasi kształt (inspirowanej pelikanami) White Star:
    https://www.youtube.com/watch?v=pvICObMDqc4
    Nie przypomina D'Deridexa?
    https://www.youtube.com/watch?v=ntMLiNn8k-I
    (Gdzie, pamiętajmy, że WS-y bazowały w dużej mierze na technologii Minbari, a Minbari to jakby Wolkano-Romulanie sprzed schizmy, więc ma to wszystko sens.)

kaimada
    Uczestnik

Podobne to prawda.

W ogóle zawsze zakładałem że to Centauri są Romulanami tego uniwersum. Ale podział kastry religijnej i wojskowej na Wolkan i Romulan też jest ciekawym pomysłem.

Q__
    Uczestnik

zawsze zakładałem że to Centauri są Romulanami tego uniwersum

Widziałbym w nich jednak Tellarytów. Pamiętajmy, że pretensje G'Kara pod adresem Londo i jego rodaków, b. przypominały te, jakie w "Journey to Babel" Andorianie (podobnie do późniejszych Narnów przedstawieni jako średniowiecznie uzbrojony, skory do gniewu, gatunek) wygłaszali w kierunku ambasadora ryjkowców 😉 - Gava.

Q__
    Uczestnik

Versusowo... Pre-Federacja kontra Federacja i Ziemia kontra Ziemia, czyli...

The Federation vs Interstellar Alliance:
    https://www.youtube.com/watch?v=L_caVHoykpo

United Earth vs Earth Alliance:
    https://www.youtube.com/watch?v=VtCn1n3o9vg

A na deser o flocie Vree (czyli UFO w wydaniu B5):
    https://www.youtube.com/watch?v=zt_kX0fjdng

USS Bij
    Uczestnik

Wieści podszyte nutką niezamierzonej grozy:

"The CW likes it a great deal."

Brrrrrrrrrr...

Q__
    Uczestnik

Istotniejsze jest chyba:

We should get a formal yes or no

Które oznacza: scenariusz mamy, ale powstanie serialu to nadal nic pewnego.

USS Bij
    Uczestnik

To chyba nie do końca tak. "Coś" powstanie, bo pilot ma zielone światło, ale odrzucenie - zakładam - przedstawionej propozycji budżetu itp. niekoniecznie wykluczałoby powstanie serialu. CW mogłoby przyciąć zaproponowany budżet, to doprowadziłoby do zrewidowania np. długości sezonu, przedłużenia negocjacji, kwestii gaż i innych procentów... Sporo czynników tutaj wchodzi.

JMS - sądząc też po samym tonie tweeta - obserwuje teraz pewnie z trybun jak producenci i prawnicy kombinują nad dealem, i tyle. Natomiast kwestia tego, co CW w serialu widzi patrząc przez pryzmat ich portfolio jest kluczowa, bo seriale CW to zwykły obornik dla średnio rozgarniętej młodzieży.

Q__
    Uczestnik

Reputację seriali CW znam. Natomiast bawi mnie trochę, że w obecnych czasach poświęca się często więcej uwagi temu, co za kulisami (i to jeszcze zanim wiadomo do czego to finalnie doprowadzi nawet), niż samym produkcjom.

USS Bij
    Uczestnik

365/24/7 news cycle sam się nie zapcha. To nie czasy, w których jeden tekścik i 2 fotosy załatwią sprawę na miesiąc albo kwartał. Kulisy same się otwierają, i zysk z tego czerpią obie strony barykady.

Natomiast względnie rzadko się zdarza takie info, jak to od JMS wyżej - bez owijania w bawełnę, ze strony tzw. zainteresowanych. Aż dziw, że media nie zapłonęły jeszcze spekulacjami "OMG, B5 REBOOT AT RISK" - takie się przecież klikają nawet jeśli mało kto wie, o co w ogóle chodzi 🙂

Q__
    Uczestnik

i zysk z tego czerpią obie strony barykady.

Tylko czy nasz widzów/fanów zysk nie polega aby na tym, że ekscytujemy się drobiazgami?

Natomiast względnie rzadko się zdarza takie info, jak to od JMS wyżej - bez owijania w bawełnę, ze strony tzw. zainteresowanych.

Prawda, zero zarówno nakręcania hype'u (wokół rzeczy, które mogą jeszcze nie powstać) a la Lucasfilm, jak i abramsowatego silenia się na tajemniczość. Widać, że JMS jest dzieckiem innej epoki.

Aż dziw, że media nie zapłonęły jeszcze spekulacjami "OMG, B5 REBOOT AT RISK"

To by była jednak nadinterpretacja. A samo "może powstanie, może nie powstanie" nie brzmi dostatecznie sensacyjnie...

USS Bij
    Uczestnik

Tylko czy nasz widzów/fanów zysk nie polega aby na tym, że ekscytujemy się drobiazgami?

My jesteśmy walutą w tym układzie, nie stroną barykady 😉 Kto ma czas i lubi ten niech sobie czyta - mnie osobiście dziwi, że ktoś właśnie może mieć na to wszystko czas, plus na grzebanie się po social media itd, itp, i jeszcze jakieś rzekome życie prawdziwie obok pięciu nieustannie, godzina w godzinę fabrykowanych. Nieznośne życie jak dla mnie na dłuższą metę.

Widać, że JMS jest dzieckiem innej epoki.

Nie sądzę. Jego rówieśnicy z biznesu (powiedzmy: ludzie bardziej old-school) są chyba bardziej zamknięci - przynajmniej publicznie - w takich sytuacjach niż również zamknięci producenci młodszej daty. Straczynski taki po prostu jest, i po niedawnym expose może też łatwiej mu przychodzi otwartość, ale nie chcę tutaj psychoanalizować za bardzo.

To by była jednak nadinterpretacja.

Chyba sobie żartujesz 🙂 That's the name of the game.

Q__
    Uczestnik

That's the name of the game.

Kiedy mam wrażenie, że na tle dziennikarstwa upolitycznionego i sposobu w jaki media przekłamują i rozdmuchują informacje naukowe, newsiarstwo popkulturowe jawi się całkiem solidnym, tylko często b. mniemanologicznym (nie mówię o recenzjach - te dzielą się dziś w dużej mierze na niejako z urzędu hype'ujące i hejtujące prawie jak leci, choć są wyjątki).

Q__
    Uczestnik

Zdaje mi się, czy w tej scenie z "Voices of Authority" Straczynski brutalnie zdekonstruował TOS-owo-TNG-owskie wyobrażenie o utopijnej Ziemi?

Musante: Earth doesn't have homeless.
    Sheridan: Excuse me?
    Musante: We don't have the problem. Yes, there are some displaced people, here and there, but they've chosen to be in their position. They're either lazy or they're criminal or they're mentally unstable.
    Sheridan: They can't get a job.
    Musante: Earth-gov has promised a job to everyone that wants one. So, if someone doesn't have a job, they must not want one.
    Sheridan: Poverty?
    Musante: It's the same.
    Sheridan: Crime?
    Musante: Yes, there is some, but it's all caused by the mentally unstable. And we've just instituted correctional centers to filter them out at an early age.
    Sheridan: Prejudice?
    Musante: No, we are just one happy planet.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 166 do 180 (z 253 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram