Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka Zwalczanie przestępczości

Zwalczanie przestępczości

Viewing 12 posts - 76 through 87 (of 87 total)
  • Author
    Keymaster
    Barusz
    Participant

Każde usiłowanie jest podstawą odpowiedzialności karnej tak samo jak dokonanie. Jest tak samo ścigane. Czasem pojawiają się pomysły, by to zmienić i za usiłowanie dawać np. 2/3 czy 3/4 kary za usiłowanie, moim zdaniem niesłuszne, nie widzę powodu dla którego ktokolwiek miałby być nagradzany z racji własnego nieudacznictwa.

Romek 63
    Participant

Twitter ostrzeże o ataku rekinów

http://nt.interia.pl/internet/news-twitter...ampaign=firefox

Dołączona grafika

Moim zdaniem w podobny sposób należy oznakować wszystkich groźniejszych przestępców i śledzić non stop ich miejsca pobytu. To najlepszy sposób na minimalizowanie zagrożenia i znaczne zmniejszenie przestępczości.

Eviva
    Participant

Podejrzewam, że obrońcy praw czlowieka zaraz by rozdarli mordy - bo dla nich człowiekiem jest w takim ukladzie tylko przestepca, a jego ofiara to śmieć, na którego nie warto zwracac uwagi.

Barusz
    Participant

Groźniejszych przestępców to trzeba, moim skromnym subiektywnym zdaniem, aresztować i trzymać w więzieniach do końca orzeczonej kary.Ponadto to naprawdę bezsensu. Ja się mam dostosowywać do przestępcy? Nie iść do ulubionego baru itd., bo on jest w okolicy? No ma mi dyktować, gdzie mam bywać? Chore.

Romek 63
    Participant

Nie o to chodzi. Po pierwsze groźni przestępcy, często sprawcy morderstw lub ciężkiego uszkodzenia ciała rzadko dostają dożywocie. Po drugie nie o to chodzi by nie pójść do miejsca w którym taki przestępca się znajduje ale o to by nie zostawać z nim sam na sam bez towarzystwa innych osób. Czyli wiedzieć że taka osoba znajduje się w pobliżu jeśli jesteśmy w miejscu w którym nie ma innych osób by szybko się móc oddalić. Poza tym ci przestępcy zdawaliby sobie sprawę że w razie ataku na kogoś policja będzie w stanie sprawdzić czy był on w danej chwili w tym miejscu nawet jeśli nie było tam kamery lub sprawca był zamaskowany.

Barusz
    Participant

Czyli, że mam dbać o to, by nie zostawać z kimś takim samemu, kombinować, by nie chodzić do parku, baru itd., a w samym barze co 15 minut sprawdzać, czy już dostałem z tym kimś prawie sam, a jak ten moment nadejdzie, to dostosować się i sobie iść, tak? Bo ten ktoś jest moim szefem, panem i władcą i mam się do niego dostosować, tak? Chore.A pomysł z "policja będzie zawsze wiedziała" już całkiem bezsensowny. Nie zawsze wiadomo kto będzie chciał zrobić coś złego. Lepiej po prostu zamontować kamery w każdym domu, w każdym pomieszczeniu i niech nas obserwują wszystkich.

Match
    Participant

Ja proponuję dać się zacipować Reptylom - taniej i lepiej.

Barusz
    Participant

Ocipowanie może być za drogie, proponuję wprowadzić obowiązek, by każdy obywatel zgłaszał się co pół godziny na najbliższy posterunek policjil

Match
    Participant

Słusznie, to w pełni współgra z romkowymi sposobami na ograniczenie bezrobocia.Obowiązek meldowania -> więcej urzędników -> mniejsze bezrobocie

Romek 63
    Participant

Czyli, że mam dbać o to, by nie zostawać z kimś takim samemu, kombinować, by nie chodzić do parku, baru itd., a w samym barze co 15 minut sprawdzać, czy już dostałem z tym kimś prawie sam, a jak ten moment nadejdzie, to dostosować się i sobie iść, tak? Bo ten ktoś jest moim szefem, panem i władcą i mam się do niego dostosować, tak? Chore.

Nikt Ci się nie każe do niczego dostosowywać. Jeśli chcesz ryzykować własnym zdrowiem lub życiem to masz do tego prawo. Chodzi tylko o to by dać ludziom wybór, a nie pozostawiać ich niepotrzebnie pod zagrożeniem.

A pomysł z "policja będzie zawsze wiedziała" już całkiem bezsensowny. Nie zawsze wiadomo kto będzie chciał zrobić coś złego. Lepiej po prostu zamontować kamery w każdym domu, w każdym pomieszczeniu i niech nas obserwują wszystkich.

Po pierwsze nie wszystkim się podoba pomysł by wszędzie były kamery, po drugie musiałoby być ich bardzo dużo więc koszty. Po trzecie nie chodzi o to by policja wiedziała że ktoś chce zrobić coś złego ale o to, że jeśli już zrobi coś złego to by wiedziała kto to zrobił i kogo ma ścigać. I by świadomość tego odstraszała potencjalnych przestępców recydywistów.

Na portalu sprawdzisz kryminalną przeszłość innych

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/na-portalu...sc-innych/jw1fz

Popieram 🙄

Romek 63
    Participant

Policja w Dubaju zidentyfikuje przestępcę przez okulary

http://www.geekweek.pl/aktualnosci/20599/policja-w-dubaju-zidentyfikuje-przestepce-przez-okulary

Dołączona grafika

Interesujący pomysł 🙂

Viewing 12 posts - 76 through 87 (of 87 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram