Zmiana waluty w Star Trek Online

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 45 total)
  • Author
    Participant

Dołączona grafika

Już od najbliższego czwartku (od 12.lipca 2012) nastąpi zmiana waluty, którą gracze posługują się przy zakupach w C-Store. W miejsce istniejących obecnie C-Pointów wejdzie Zen, czyli waluta używana w większości gier Perfect World. Wymiana jest tłumaczona potrzebą unifikacji gier Perfect World i chęcią uproszczenia zarządzania walutami.

[more]

Co wspomniana zmiana oznacza dla nas - graczy? W zasadzie niewiele. Konwersja walut odbędzie się automatycznie (każde 4 C-Pointy zostaną zamienione na 5 punktów Zen), zmieni się nazwa i ikonka waluty, ale sposób jej kupna/zarabiania i wykorzystania pozostanie bez zmian. Również ceny w C-Store (przemianowanym na Z-Store) będą zmienione, jednak realna wartość każdego przedmiotu (czyli w przeliczeniu na prawdziwe złotówki czy dolary) pozostanie nienaruszona.

Uprzedzając trochę pytań, które mogą się tu pojawić, przytaczając kilka informacji z "Często Zadawanych Pytań":

• Liczba obecnie posiadanych C-points zostanie pomnożona przez 1.25
    • Cena usług w Zen-store zostanie pomnożona przez 1.25
    • Cena niektórych usług może ulec zmniejszeniu
    • Osoby, które aktualnie otrzymują stypendium (400 C-points), otrzymywać będą 500 Zen
    • Wszystkie aktywne oferty umieszczone na giełdzie dilithium zostaną wycofane
    • Wartość wymiany dilithium będzie miała zakres 25-500

Źródło: Oficjalna strona Star Trek Online, FAQ Konwersji.

[/more]

Autorzy: Smiecho, Ugand

Slawek
    Moderator

Zmiana walut oraz uruchomienie pre-patchera w grze wskazuje na to, że już w czwartek wystartuje Season 6.

Smiecho
    Participant

Dokładnie to samo sobie pomyślałem. 🙂 Ale głupio mi było pisać dwa razy to samo (w newsie o testach była pierwsza wzmianka). :PBędzie jazda!

Losstarot
    Participant

Oby, bo wszyscy czekamy z niecierpliwością.

Jamjumetley
    Participant

Tak sobie myślę, że może warto wymienić wszelki dylit na CP tuż przed wejściem nowej waluty, by po zmianie szybko sprzedać Zen po starym kursie.Zen jest walutą słabszą (1 CP = 1,25 Zen). Podczas gdy 1 CP jest obecnie wart około 340 dil, 1 Zen jest teoretycznie wart 272 dil. Mówię "teoretycznie" bo nie da się przewidzieć jak zareaguje w najbliższych dniach rynek.Załóżmy, że mamy 340000 dylitu, za który kupujemy 1000 CP. Po konwersji otrzymamy 1250 Zen. Jeżeli uda się sprzedać po starej wartości (licząc na niewiedzę innych graczy i chaos związany z wprowadzeniem Zen), dałoby się wyciągnąć 425000 dylitu. Różnica wynosi zatem 85000 😉

Slawek
    Moderator
    Melnikor
    Participant

Czyli prawie oficjalnie możemy mówić o starcie sezonu 6.

Smiecho
    Participant

Nieee.... 7 godzin przerwy? W czwartek od 15:00 do 22:00... Co ja będę robić w tym czasie? :)A co do zamieszania z walutami - Jam, opierasz się na założeniu, że ludzie się pomylą i źle wystawią pierwsze oferty na giełdzie dilitium. Nie jestem pewien, czy to dobre założenie, ale... kupiłem CPointy za wszystko, co mam. Nie jestem do końca pewien, czy to dobry ruch - wszystko zależy od tego, czy ludzie umieją liczyć.

Lafiel
    Participant

Czyli prawie oficjalnie możemy mówić o starcie sezonu 6.

Nie mogę się doczekać. 😀

A z tym zenem/C-Point to... ja wolę się na dniach do tego nie dotykać dopóki się nie unormuje 😉

Nieee.... 7 godzin przerwy? W czwartek od 15:00 do 22:00... Co ja będę robić w tym czasie? 🙂

Oglądał star treki, spotkał się z gf albo zobaczył świat za oknem (w sumie to dobry pomysł poużywać trochę świeżego letniego upalnego powietrza... 😎 )

Akimmu
    Participant

To jak statek kosztował np: 2000CP, to teraz będzie kosztował 2500Zen? Czy zmieni się tylko waluta, a ceny pozostaną takie jak były w nowym Z-Store.

Smiecho
    Participant

Akimmu, czytaj:

Również ceny w C-Store (przemianowanym na Z-Store) będą zmienione, jednak realna wartość każdego przedmiotu (czyli w przeliczeniu na prawdziwe złotówki czy dolary) pozostanie nienaruszona.

Cena usług w Zen-store zostanie pomnożona przez 1.25

Statek kosztował 2000CP, a będzie kosztował 2500Zen, ale wartość nabywcza pozostanie bez zmian. Inny przykład: możesz kupić colę za 4,20zł, ale możesz kupić colę za 1 euro - co będzie droższe? Odpowiedź: obie ceny są identyczne.

Mam nadzieję, że wyczerpująco odpowiedziałem na pytanie.

Jamjumetley
    Participant

Nie jestem do końca pewien, czy to dobry ruch - wszystko zależy od tego, czy ludzie umieją liczyć.

Jak wejdziesz na oficjalne forum, przekonasz się, że sporo jest ludzi, którzy myślą, że Cryptic próbuje ich oskubać przez podniesienie cen w C-Store.

7 godzin... Coś czuję, że jutro dzień Battlefielda 3 😀

Melnikor
    Participant

To akurat jest temat Zombi jak to PWE oszukuje graczy bo za 100 Zen dają tylko 80 CP, wyjaśniony milion razy a i tak powraca 🙂

Jamjumetley
    Participant

Sezon 6 niekoniecznie wejdzie już dziś. Ponoć Champions Online też schodzi na 7 godzin. U nich też zmieniają walutę, za to nowy sezon nie był w planach.

Melnikor
    Participant

7 godzin tylko na zmianę waluty O.o to co będą każdemu ręcznie zmieniać bilans konta.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 45 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram