Forum Trek.pl Newsy Wydarzenia Zmarł Stanisław Lem

Zmarł Stanisław Lem

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Participant

Jak powiadomił asystent pisarza, dziś w Krakowie w wieku 84 lat zmarł najwybitniejszy polski pisarz sf, Stanisław Lem, znany i ceniony na całym świecie. Urodził się 12 września 1921 r. we Lwowie.Był autorem między innymi: "Solaris", "Kataru", "Śledztwa", "Pamiętnika znalezionnego w wannie", "Dzienników Gwiazdowych", "Bajek Robotów", "Opowieści o pilocie Pirxie", "Bomby Megabitowej" i "Cyberiady".

Zeal
    Participant

Szkoda... Wielka szkoda. Odszedł człowiek, od którego twórczości wiele osób (w tym ja) zaczynało swoją znajomość z S-F.Niestety... Każdego z nas to kiedyś czeka.

Constantine
    Participant

Ech memento mori - Wiem ,ze jedna z jego ksiązek to była moja pierwsza w SF, Nie pamiętam tylko czy był to "Pilot Pirx" Czy "Bajki robotów".

A jeśli już przy książkach to zapomnieliście dodać chyba najważniejszej (przynajmniej wg. mnie) "Głos Pana".

Świeć Panie nad Jego duszą.

Skopiowałem z wp:

W wieku 85 lat zmarł w poniedziałek w Krakowie Stanisław Lem, jeden z najpopularniejszych i najbardziej cenionych polskich pisarzy, autor książek science-fiction.

O śmierci Lema poinformował asystent prasowy pisarza. Informację potwierdziła Klinika Kardiologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Stanisław Lem urodził się w 1921 r. we Lwowie. Jego ojciec był lekarzem laryngologiem. Choć Stanisław Lem zdał egzaminy na Politechnikę Lwowską, ze względu na niedobre pochodzenie nie został przyjęty na uczelnię, a ojciec korzystając ze swoich znajomości umieścił go na medycynie.

Podczas okupacji niemieckiej Stanisław Lem pracował jako mechanik i spawacz. W 1946 r. w ramach akcji repatriacyjnej przeniósł się z rodzicami do Krakowa, gdzie kontynuował studia medyczne. Jak sam przyznał przełomem w jego życiu było spotkanie doktora Mieczysława Choynowskiego i posada asystenta w założonym przez niego Konserwatorium Naukoznawczym. Lektura dzieł z logiki, metodologii nauk, psychologii, historii nauk przyrodniczych oraz wielu innych dziedzin okazała się niezwykle przydatna dla pisarza science-fiction.

Debiutował w 1946 r. nowelą Człowiek z Marsa. Pięć lat później ukazała się jego pierwsza powieść fantastyczno-naukowa Astronauci. Kolejne dzieła Lema: Powrót z gwiazd, Solaris, Opowieści o pilocie Pirxie, Dzienniki Gwiazdowe, Cyberiada, weszły do kanonu najsłynniejszych dzieł science-fiction XX wieku.

Łączny nakład jego książek, tłumaczonych na 41 języków, przekroczył 27 mln egz.

W 1973 r. Stanisław Lem został honorowym członkiem Science Fiction Writers of America (Stowarzyszenia Pisarzy Science Fiction w Ameryce). Tytuł ten odebrano mu za krytyczne wypowiedzi o amerykańskiej literaturze science-fiction.

Pół roku po wprowadzeniu w Polsce stanu wojennego pisarz wyjechał do Niemiec, a później do Austrii. Do kraju wrócił w 1988 r.

Lem jest kawalerem Orderu Orła Białego, honorowym obywatelem Krakowa, doktorem honoris causa Politechniki Wrocławskiej, Uniwersytetu Opolskiego, Lwowskiego Państwowego Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Moderator: a wystarczyło podać link - każdy zainteresowany trafiłby do źródła.

The D
    Participant

Do dziś pamiętam moje zdziwienie, gdy czytając (wcale nie tak dawno) "Bajki robotów" odnalazłem "Trzech Elektrycerzy" i "Wielkie Lanie" - opowiadania pamiętane z podstawówki. No a "Opowieści o pilocie Pirxie" były jedną z pierwszych, jeżeli nie pierwszą poważnąpozycją SF w moim życiu.

Cross
    Keymaster

Pierwszą lekturą większości starszych pewnie były "Bajki robotów", ponieważ w szkole podstawowej były one -właśnie - lekturą. Pamiętam jak nie mogłem zrozumieć zawołania bojowego jednego z cyberrycerzy "AWRUK!" 🙂

Gorlim
    Participant

Chciałbym być taki żywy kiedy osiągnę jego wiek. Do końca miał tak samo cięty język i umysł jak w wieku lat 40 :)To chyba jeden z tych nielicznych ludzi, którzy mogą powiedzieć, że nie przespali swojego życia.Będzie mi brakować jego publicystyki.

Unicorn
    Participant

Nigdy tak naprawdę nie lubiłam jego książek... nie wciągały mnie, ale według mnie był wielkim człowiekiem. Interesował się tyloma rzeczami! Był niesamowity....

[*][*][*]

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram