Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Założenia kolejnych bitew

Założenia kolejnych bitew

Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 823 total)
  • Author
    Participant

statki klingonskie sa potezniejsze od federacyjnych 8) a tak na serio teraz, co proponujesz, Tazmanie, zeby obnizyc? czekam na propozycje...Qa'pla :ik:

Reyden
    Participant

statki klingonskie sa potezniejsze od federacyjnych 8) a tak na serio teraz, co proponujesz, Tazmanie, zeby obnizyc? czekam na propozycje...

Qa'pla :ik:

nie zawsze i nie we wszystkim , vide samoregeneracja osłon i pancerz albacyjny , o transfazówkach nie wspomnę , tak poza tym jak ktoś juz napisał wy najpierw strzelacie , potem zadajecie pytania , u nas jest inaczej - jeżeli jakiś kryzys da się rozwiazać pokojowo - to probujemy

A gdyby nie pomoc fedków , to by imperium już chyba nie było ( eksplozja Praxis )

a co modyfiakcji K'T'I to faktycznie jest lekko przesadzona - za zwrotna , za mocny kadłub { bo raczej okręt nie poswtał od nowa, tylko zostąła zmodyfikowana istniejaca jednostka } i mozliwośc strzelania torpedami polaronowymi/jonowymi ( których w treku chyba u klingonów nie było - chodzi mi o seriale i filmy )

Coen
    Participant

Tazman to ja pozwolę sobie na inne zestawienie tak dla porównania

Procent zwiększenia możliwości Excelsiora C względem Excelsiora A (w nawiasie K'T'Ingi C względem K'T'Ingi 😎

Moc broni wiazkowej: 107.5% (122%)

Moc torped: 1075% (450%)

Zasięg/celność: 21.9% (271.4%)

Osłony: 98.2% (172.1%)

Pancerz: 1550% (235.2%)

Prędkość: 34.8% (35.1%)

Zwrotność: tu koło 30% na - według startego DITL (100%)

Czyli jeśli się nie pomyliłem w liczeniu (czego pewny nie jestem, ale różnicę były by nieznaczne) to Lakota została polepszona sumując na sucho o 2855.4% podczas gdy KTI C tylko o 1385.8%. Więc nioby gdzie tu masz przegięcie co? Możesz mi pokazać?

Czepiasz się o nowinki techniczne a co, Excel C ich niema? Wyrzutnie torped kwantowych stare nie są, to wasze nowinki techniczne właśnie, zaś co do zwrotności to zamontowano nowa generacje silników impulsowych bąć co bąć o około 100 lat nowszych.

Aha uprzedzając oskarżenie ze specjalnie dla spotęgowania efektu użyłem Exce - A i KTI B do przeliczeń to zrobiłem to dlatego gdyż oba okręty pochodzą z tego samego okresu, KTI miało być zdolne pokonać zmodernizowanego constitution nie zaś Excela

Potężny Refit? Taki sam jak twój Excelsior, jeśli nie słabszy.

Nie, to tak jakby zmienić skład kadłuba Excelsiora, dodać mu pancerz, wymienić na nowsze i zwiększyć 2,5 raza ilość fazerów i dać dwa razy silniejsze osłony. Lub to nawet mniej.

I tu jest ta różnica, federacja ma tylko środki odgórne na budowę okrętów dla GF, podczas gdy modernizacja mogą się zajmować rody mające je na składzie, w końcu koszt modernizacji będzie mniejszy niż budowy nowego okrętu.

Reyden: transfazówki których nie umiecie używać, a co do tego ze najpierw strzelamy a potem zadajemy pytania to dzięki temu dłużej żyjemy.

No, nie bardzo bo do żadnej ewakuacji nie doszło wiec imperium by nawet nie zadrżało a ta wasza pomoc to było tylko chronienie własnego tyłka.

Nie pamiętam też w serialach aby były inne Sovki niż Enterprise i Sovereign, a jakoś nie krzyczysz ze Kirk'a tam nie było wiec nie powinien być w bitwie.

Reyden
    Participant

hmm , ozpedziłęs wybrać

Możesz podac dane wszytkich które wymieniłeś , Coen ❓

Coen
    Participant

Wielkość posta była by

Aha, jeszcze jedno, rzuciło mi się w oczy jak wczoraj pisałem zestawienie uzbrojenia do PBEM

Fazer Arrays MK XI  30.000  

Fazer Arrays MK XII  40.000  

Fazery Pulsacyjne  20.500 ( 4.100 x 5 )

Więc skąd Reyden wziąłeś te 50 000 na działko i to na jeden strzał co?

Coen
    Participant

Aha, jeszcze jedno, rzuciło mi się w oczy jak wczoraj pisałem zestawienie uzbrojenia do PBEM

Reyden
    Participant

Ty slepy jestes czy co , preciez ustalieniach poprzedniej , tam napisane jest ze jedno działko pulsacyjne ma 50 000 DMG

Coen
    Participant

To są właśnie ustalenia poprzedniej, nawet ci zacytowałem, wiec nie posądzaj mnie o ślepotę skoro sam nawet do monitora nie do widzisz

Reyden
    Participant

Tyle że finalne ustwawienia dotyczące bronii podaja 50 000 DMG jako moc fazerów pulsacyjnych i póki co nie zanosi sie na zmianę

Coen
    Participant

Fakt, teraz dopiero doszedłem do tego, mój błąd, przepraszam

Jednak należało by to przedyskutować bo nie sadze aby 30cm szerokości fazer zadawał prawie tyle uszkodzeń co 30m dezruptor. Proponuje 10 000 na pulsowy i 4 strzały na ture

Tazman
    Participant

Odośnie K'T'Ingi

Coen Coen

Takimi procentami to ty mi tego nie wytykaj.

Porównanie broni promienistej:

Na mniejszy okręt władowano więcej uzbrojenia ciekawe ale faktycznie może tak być, w końcu to jednostka typowo wojskowa.

Moc torped: Tak ciekawe z kąd mi się te 1075% wzięło / chyba nie z tego iż na Dilt jest podane 2700, a jeśli tak no to nie ma sprawy włączamy do bitwy wyrzutnie pulsacyjne i seryjne to wtedy z takimi obliczeniami będziesz mi mógł udawadniać swoje racje. W chwili obecnej mogę odpalić 2 torpedy na turę czyli zakładając jest to jakieś ledwie 33% możliwości z podanej przez ciebie wartości, dodając do tego że na moim okręcie mam zaledwie 33% torped kwantowych to ogólna wartość jeszcze się obniża. Podając 450% u K'T'Ingi zakładasz że z czego ona akurat strzela z fotonówek, polaronówek czy jonówek.

Zasięg i celność:

Też nie mogę się sprzeczać nie mam pojęcia na jakiej zasadzie jest to wyliczane

Osłony: Super to federacja przy swoich technologiach osłon poskąpiła Excelsiorowi lepszych tarcz ? Nie po prostu zasoby energetyczne okrętów mają swoje ograniczenia, z tego co wiem excelsior ma silniejszy warp jest większy, więcej energi zapasowej, moc impulsowa do napędzania kolosa też musi być większa a osłony ma mniejsze. Pytanie z kąd na K'T'Ingach bierze się tyle energii do podtrzymywania osłon, zasilania uzbrojenia, innych systemów, maskowania. Z tego co wiem to K'T'Ingi latają na kryształach Dilithium, a nawet jeśli wprowadzono modernizacje i wbudowano rdzeń warp to musi być on ze dwa razy większy niż na Excelsiorze, jeśli się mylę ( a faktycznie mogę to proszę o sprostowanie )

Pancerz: Widzisz czepiasz się że pancerz jest taki mocniejszy ? Chyba żarty sobie robisz wcześniej Excelsior pancerza wogóle nie miał, a teraz raptem pokryto go 2.1 cm warstwą pancerza wysokiej jakości, powiedz mi ile faktycznie zwiększyło to wytrzymałość Excelsiora a powiedz ile zwiększyło wytrzymałość K'T'Ingi zastąpienia już 6.4 cm warstwy pancerza na 8 cm jakiś nowy jeszcze twardszy panceż. P.S. Gdzie na to wszystko w k'T'Indze miejsce się znalazło, taka mała jednostka dostała duranowo trytanowy kadłub + więcej pancerza ? W excelsiorez zabiegi wzmocnienia wartości bojowej nastąpiły osłabieniem wartości badawczej.

Zwrotność: Nowe silniki ipulsowe, Super to do Galaxy też włożymy nowe i czy będzie wtedy zwrotniejszy dwukrotnie, jakieś zwiększenie manewrowości faktycznie zaistnieć może ale aż dwa razy, jeszcze trochę to krążowniki będą zwrotne jak myśliwce.

P.S. Gdzie dołożono tą drugą wyrzutnie torped ?

Ciekawe ale dodatkowego maskowania w procentach się nie ujmie.

Czy koszt modernizacji K'T'Ingi do takiego refitu był by tańszy niż budowa nowej jednostki o podobnych właściwościach .... wątpie

P.S. nie wiem ile się kasy się wsadzi, nieważne, wszystkie konstrukcje mają limit udźwigu i ta K'T'Inga napewno go przekroczyła

Coen
    Participant

Broń promienista: mniejszy względem czego? Możesz mi wyjaśnić? Bo raczej nie wsadzono na KTI 18 fazerów

Torpeda; no ok bierz te wyrzutnie pulsowe i td, ja wezmę potrójne, po salwie 3 polaronówek to z innego okrętu dużo raczej nie zostanie. Znowu się czepiasz o to jakby tylko federacja była stratna na tych waszych wyrzutniach, jedna biedna federacja, pokrzywdzona tak strasznie, no o pomstę do niebo to może woła co?

Zasięg i celność; takiej samej jak wszystko inne

Osłony: no dziwne, jakoś różnica osłon miedzy KTI a i B wynosi jakieś 400% wiec niby czemu miało by się nie udać teraz? Poza tym to wszystkie okręty maja rdzeń warp, kryształy dylitu same to mogą co najwyżej ładnie wyglądać

Pancerz: no jak okręt jest mniejszy to i rozmiary kadłub jest mniejszy wiec nie wiem jakie znaczenie ma rozmiar do składu pancerza co? Bo ja nie bardzo rozumiem, czy aby mieć miecz z tytanu musze go mięć wielkości bloku mieszkalnego? Chyba nie bardzo. A pancerz od początku był podwójny wiec zwiększenie to tylko parę dodatkowych cm właśnie wysokojakościowego, gdzie ty widzisz nowy typ pancerza co? Dokonano takiej samej zmiany jak u ciebie, a rozmiary KTI C zmieniły się, o 4 m ale zawsze, u ciebie dokonano identycznej zmiany jak tam praktycznie a rozmiary Excelsiora nie drgnęły nawet o jotę jak było 467 tak jest 467, wiec jak do kogoś się czepiasz o pancerz to doczep się do siebie

Zwrotność: no a niby nie? Jakoś dziwnie Sovereign jest większy od Galaxy i kilkakrotnie zwrotniejszy, oto co dają nowe silniki impulsowe, nie moja wina ze galaxy ich nie dostał, może jak będzie Galaxy B to je dostanie

Ad P.S. na rufie, tam gdzie jej miejsce

bo niby jak to wyliczysz? ale ok, niech ci będzie, dodaj 100% i już

Oczywiście ze byłby tańszy i to znacznie, chodźmy w ilości materiałów, na mniej farby, kabli, pancerza wyposażenia wnętrza okrętu, myślisz ze czemu nasi chcą modernizować Mig'a 29 zamiast na jego miejsce kupić F-18?

Ad P.S. a niby czemu ma przekroczyć? Jakoś na Excelsiorze nie przekroczyła, czy np na Constitution.

Wolf
    Participant

Jeden przygarnia drugiemu i na odwrót i mam wrażenie że nic z tego nie wyniknie, jedynym sposobem sprawdzenia kto ma racje jest zajrzenie na strone TREK RPG i ściągnięcie z tamtąd dwóch plików ST Shipyard i spisu wyposażenia każdego statku. Tam będzie rozpisane co ile zajmuje na każdym statku i ile jeszcze statek może udźwignąć zanim zacznie spadać mu manewrowość i wystapia przeciązenia kadłuba. Pozdrawiam.

Reyden
    Participant

Torpeda; no ok bierz te wyrzutnie pulsowe i td, ja wezmę potrójne, po salwie 3 polaronówek to z innego okrętu dużo raczej nie zostanie.  

Tyle tylko że wy nie macie wyrztuni tego typu ( zdlonych wystrzelic klika torped na raz ) - oznacznie triple odnosi sie chyba do mozlowsci strzelania 3 typami torped

Pancerz: no jak okręt jest mniejszy to i rozmiary kadłub jest mniejszy wiec nie wiem jakie znaczenie ma rozmiar do składu pancerza co? Bo ja nie bardzo rozumiem, czy aby mieć miecz z tytanu musze go mięć wielkości bloku mieszkalnego? Chyba nie bardzo. A pancerz od początku był podwójny wiec zwiększenie to tylko parę dodatkowych cm właśnie wysokojakościowego, gdzie ty widzisz nowy typ pancerza co? Dokonano takiej samej zmiany jak u ciebie, a rozmiary KTI C zmieniły się, o 4 m ale zawsze, u ciebie dokonano identycznej zmiany jak tam praktycznie a rozmiary Excelsiora nie drgnęły nawet o jotę jak było 467 tak jest 467, wiec jak do kogoś się czepiasz o pancerz to doczep się do siebie

owszem ma podójny kadłub , ale z duranium

wiec jakim cudem K'T'I typ C ma kadłub duranowo-trytanowy ❓ ❓

Powstała od nowa ??

bo bez budowy nowej jednsotki to jest nie możiwe , tylko Borg potrafi modyfikowac tak kadłub , my ( i wy ) niet

Coen
    Participant

Nie, triple odnosi się właśnie do strzelania 3 torpedami naraz, przeczytaj opis Vor'Chy a się przekonasz

To Lakota niby została zbudowana od 0? Jakoś wątpię

Poza tym oczywiście ze możemy wszyscy wymieniać kadłuby, chcesz inny dowód? Proszę bardzo

Opis Constitution

Standard Monotanium Double hull.

Opis zmodernizowanego Constitution

Standard Duranium Double hull

Jeszcze jakaś kwestia co do niemożliwości zmiany składu kadłuba na już istniejącej jednostce?

Wolf: tyle ze to Tazman się zaczął czepiać o KTI C podczas gdy jego Excelsior C zrobił dokładnie identyczna modernizacje

Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 823 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram