Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Zaćmienie Księżyca

Zaćmienie Księżyca

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Participant

W nocy z 20 na 21 lutego (środa-czwartek) w Polsce będzie można obserwować całkowite zaćmienie księżyca - oczywiście, pod warunkiem, że pogoda dopisze, a potencjalnego obserwatora nie powali senność, gdyż najciekawsza część zjawiska będzie widoczna między 4 a 5 rano.

Księżyc ma zacząć wchodzić w półcień "już" o godz. 1:35, ale dopiero o 2:43 zacznie się chować w cień Ziemi, a całkowicie zniknie o 4:01. Faza całkowitego zaćmienia ma potrwać do 4:52,a koniec zaćmienia częściowego o 6:09 w czwartkowy poranek.

Gdyby ktoś chciał poczytać coś więcej - źródło.

Czemu nie 2 dni później, kiedy zarwanie nocy nie byłoby problemem. Wrrr.... ;>

Kahless
    Participant

Tak to już jest Gosieńko. To my musimy się dostosować do natury, a nie ona do nas... na razie :)PS: Jestem pełen podziwu dla ciebie, artki o Klingonach! A teraz to! Astronomia i astrofizyka to mój "konik" - zaczynasz mnie niebezpiecznie fascynować......czyżbym był zauroczony?

lszekg
    Participant

Do diabła z zaćmieniem. Budzik mam ustawiony na 7, a i tak budzę się o 10 ;>.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram