Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka Wybory do Europarlamentu

Wybory do Europarlamentu

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Participant

no właśnie, własnie... już niedługo czeka nas głosowanie w tej sprawie. czy Waszym zdaniem zasadna była propozycja senatu, aby w wyborach tych mogli startować tylko ludzie od 35 (?) roku życia? według mnie to raczej młodzi powinni ubiegać się o posady w instytucjach unijnych. poza tym co Wy na to, że wielu członków parlamentu ma zamiar opuścić stanowisko i przejść do parlamentu europejskiego?

Xalein
    Participant

W/g mnie powinny obowiazywac zasady takie jak wyboru w naszym parlamencie.

poza tym co Wy na to, że wielu członków parlamentu ma zamiar opuścić stanowisko i przejść do parlamentu europejskiego?

Tu powinna obowiazywac zasada albo rybki albo akwarium, jesli juz jest sie czlonkiem naszego parlamentu, taka osoba juz nie powinna miec mozliwosci startowania w wyborach do europarlamentu.

rdo
    Participant

tą poprawkę chcieli wprowadzić senatorowie SLD - partii, w której młodzi nie mają prawa głosu - rządzą ci sami komuniści, którzy wcześniej współtworzyli PZPR - a w radzieckim systemie rządzenia nie było miejsca na innowacyjność

We wszystkich krajach europy jest granica 18 do 21 lat - średnia wieku w europarlamencie jest o wiele niższa niż w euopejskich parlamentach krajowych - SLDowcy po prostu może też chcieli napełnić kieszenie - diety i pensje w Brukseli są wyższe niż w Warszawie.

Taka jest jednak prawda - że młody parlamentarzysta nie oznacza lepszy parlamentarzysta - kandydat musi spełniać wiele (czasem sprzecznych warunków) warunków: nowatorski e podejście a zarazem ostrożność wyrachowanie; otwarty umysł i doświadczenie polityczne.... i oczywiście powinien być dobrze wykształcony (w jedej polskiej partii mniej niż połowa posłów miała wyższe wykształcenie, a 4 zadowalało sie podstawowym - a większość miała wykształcenie średnie - zawodowe - nie powiem co to za partia - dla ułatwienia dodam, że to ta, w której na początku kadencji było najwięcej milionerów)

Inna sprawa, że parlamenty krajowe póki co mają do powiedzenia o wiele więcej niż europarlament w Brukseli

W/g mnie powinny obowiazywac zasady takie jak wyboru w naszym parlamencie.

a w której izbie|? w sejmie i w senacie jest inaczej

według mnie to raczej młodzi powinni ubiegać się o posady w instytucjach unijnych

zdecydowanie tek - starsi politycy w brukseli czuli sie wyraźnie zagubieni - nie umieli sie porozumieć po angielsku nawet o trafieniu na obrady nie wspomne - z tymi młodzymi przeciętnie jest nieco lepiej

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram