Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Nauka › Wszechświaty Równoległe
Ktos to przeczytal ???
Jeśli ci chodzi o przeczytanie tego tematu to np ja 😀 a jeżeli chodzi ci o książkę to napewno nie ja 🙂 hie hie hie
Teoria światów lub wszechświatów równoległych jest znana od początków parapsychologii czyli jakieś 25 lat.
wydaje mi sie, ze o swiatach rownoleglych mowil juz Einstain.
Najpierw zdefiniujmy wszechświat/Wszechświat. Jeżeli potraktujemy go jako obszar do którego możemy dotrzeć poruszając się z prędkością światła w normalnej przestrzeni, to równoległe wszechświaty będą to obszary do których w ten sposób nie możemy dotrzeć. Np. według teorii inflacji może istnieć olbrzymia liczba wszechświatów, które jednak oddalają się od siebie szybciej niż światło. Te wszechświaty można więc uznać za równoległe do naszego. Podobnie wygląda hipoteza rozmnażania się wszechświatów. Załóżmy, że w czarnej dziurze powstaje nowy wszechświat. Jeżeli w naszym Wszechświecie istnieją czarne dziury, to tworzą one wszechświaty, do których nie można dostać się w normalny sposób (patrz „Podróż w przestrzeni kosmicznej”), czyli wszechświaty równoległe. Istnieje nawet przepis na stworzenie wszechświata. Wystarczy trochę fałszywej próżni i powstanie wszechświat, który łączyć będzie z naszym osobliwość (czarna dziura). Jeśli dziura wyparuje, to nowy wszechświat oddzieli się od naszego i stanie się samodzielnym.Poza tym istniej nieskończenie wiele rzeczywistości kwantowych, które też mogą być traktowane jako wszechświaty równoległe. Szerzej pisał o tym „Świat Nauki”.
Oto link do mojej nowej strony poruszającej tematy nie tylko Wszechświatów równoległych:
http://pepiq.w.interia.pl/Multiw.htm
I inne prywatne:
http://szymusiak.w.interia.pl/tomekszymusiak.htm
http://galaxe.w.interia.pl/axe.htm
Co nieco może nie działać jak powinno, jak i transfer jest na interii zbyt mały więc musicie próbować ponownie jak wam od razu nie wejdzie.
Hmm...Wstawiłbym to szybciej w internet ale orginalna płyta (bez błedów) uległa zniszczeniu w wypadku samochodowym - to pewnie przez temat MULTIWSZECHŚWIAT z nim ciągle miałem kłopoty.
Proszę o recenzje.
Moim skromnym zdaniem, wszechswiaty równoległe są... na innch częstotliwościach. Załóżmy ze elektrony w jakiejś materii krążące wokół jądra atomu krążą z taką częstotliwością jak wszystkie inne w innych materiach. I robią to równomiernie, czyli z hipotycznego elektronu (w ruchu) jest możliwe zobaczenie drugiego elektronu będącego obok. Tak więc, materie drgające w tej samej częstotliwości są dla siebie widzialne. (porównanie: To jak dwa samochody jadące obok siebie z tą samą prędkością). Wystarczy więc że materia drga z inną częstotliwością, aby nie była dla nas widzialna, gdyż elektrony krążą z prędkością przybliżoną, lub równą prędkości światła. (porównanie: To jak mijające się z dużą prędkością, dwa samochody). Gdyby udalo się zbudować generator wytwarzający hiperwysoką częstotliwość zachwiającą ład drgań w marerii, być może było by możliwe zobaczenie innego wszechświata lub świata, albo przynajmiej uczynienie owej materii niewidzialną.
wydaje mi sie, ze o swiatach rownoleglych mowil juz Einstain.
Czy to ma coś wspólnego z innymi, równoległymi wymiarami?
...
Wow!
Fajną teoryjkę wymyslileś Unkessan. Podoba mi się, no to teraz pomyśl nad tym jak udowodnić że jest fałszywa. Jeśli się nam to nie uda no to...
Ciekawe.
tolo
Wymiary równoległe to nie jest to samo co wszechświaty równolegle.
Niektórzy nazywają je właśnie w ten sposób gdyż wszechświaty równoległe(multiwszechświat) to kolejny piąty wymiar ale to błąd.
Ale gdzie tkwi ten błąd?
Wymiar to szerokość, długość etc. A, oczywiście Wrzechświat równoległy może mieć więcej wymiarów, ale nie jest to równoznaczne.
Wymiar to szerokość, długość etc. A, oczywiście Wrzechświat równoległy może mieć więcej wymiarów, ale nie jest to równoznaczne.
Czyli każdy wszechświat równoległy ma w sobie kilka wymiarów o jakiejś szerokości i długości ale nie można tego stwierdzić na pewno?
tak niektóre wszechświaty równoległe mają pare wymiarów inne np. 1 lub 116 a inne nieskończoną ilość.