Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Wojna Federacyjno-Kardazjańska

Wojna Federacyjno-Kardazjańska

Wyświetlanie 15 wpisów - od 46 do 60 (z 355 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Corvus
    Uczestnik

- Wysyłamy sondy? – pierwsza zadała, jak najbardziej na miejscu, pytanie.- Nie..., a przynajmniej jeszcze nie teraz – odparł kapitan pocierając nasadę nosa, co zresztą ostatnio wchodziło mu w nawyk – Za duże ryzyko ze kardasianie połapią się o co nam chodzi. Potrzebuje czegoś do odwrócenia uwagi. Po minie kapitana widać było że ma już w zanadrzu jakiś pomysł i ma zamiar podzielić się nim z załogą, gdy odezwały się skanery.- Co jest Tom?!- Właśnie zbliża się do nas około 15 'dodatkowych' okrętów Unii...- Skipper ! Rozkazy od kapitana Styczyńskiego.- Przeżuć na konsole wszystkich na mostku. - Aye, aye sir.Zapoznanie się z rozkazami zajęło oficerom dosłownie parę sekund. - Wszyscy zrozumieli?Kapitanowi odpowiedział chór zgodnych przytaknięć. Na ich twarzach był spokój, wiedzieli co się zaraz zacznie... byli gotowi.- To nam ułatwi sprawę – zagadnął Nezar – Zrobimy tak... Tom, otworzysz ogień zgodnie rozkazem, same torpedy. Po 2 salwie wystrzelisz obie sondy ale tak by wyglądały jak torpedy i maja lecieć różnymi kursami, dograj to z Nathanem...- Niezłe... – przerwała Tora swojemu dowódcy – przy takiej ilości torped kardachy nie połapią się co kombinujemy, a potem będzie za późno.- Dokładnie – ofiarując pierwszej spojrzenie z ostrzeżeniem by więcej nie przerywała, Laner zrozumiała – To będzie pierwsza faza, w drugiej zajmujemy pozycje na lewym skrzydle USS Wraith i będziemy go osłaniać. Strzelasz ogniem wolnym, chyba że ja powiem inaczej. Jasne?Wszyscy na mostku ponownie przytaknęli. - Doskonale. Więc wszyscy do roboty!

Kronos
    Uczestnik

Rozdział V

Układ Arthus ……………

Nagły dźwięk sygnału alarmowego rozchodzący się po pokładach okrętu dowodzenia wyrwał Kella z zadumy, a następujący zaraz po nim komunikat Glinna Parna wyjaśniał wszystko……

- Czerwony alarm ! Wszyscy na stanowiska bojowe !

Legat poderwał się z fotela i uruchomił interkom………

- Tu Legat Kell, co się dzieje ?!

- Legacie ! Grupa poszukiwawcza wykryła okręty Gwiezdnej Floty wkraczające do systemu ! - odpowiedział pospiesznie Parn

- Ile okrętów ?!

- Nie mamy jeszcze potwierdzenia Legacie

- Już idę ! - potwierdził Kell poczym szybkim krokiem opuścił kajutę……………

Tymczasem na pokładzie niedawno zdobytej stacji kosmicznej Gul Toran organizował obronę………….

- Co z tymi danymi ?! Muszę znać klasy tych okrętów ! - ponaglał Toran

- Jeszcze chwilę …………. Dowódca grupy przesyła dane…… Mam !....... Wokół gazowego giganta wyskoczyło prawdopodobnie 8 okrętów…….. nie mamy tu dokładnych danych bo C.S.U Tong stracił część namiarów…….

- Ja nie chcę domysłów tylko fakty ! - zganił oficera Gul

- Tak dowódco ! – odparł zmieszany oficer łączności, poczym zameldował – W kierunku grupy poszukiwawczej zbliża się 6 okrętów Gwiezdnej Floty……. 1 klasy Ambasador, 1 klasy Centaur, 2 klasy Niagara i 2 klasy Miranda……

Toran pospiesznie analizował dane wyświetlane na taktycznym schemacie układu Arthus……..Sześć okrętów…… niewiele i czemu przy tym gigancie ? I gdzie pozostałe sygnały chyba że……

- Ile okrętów przetrwało nasz atak na ten system ?!

- Według naszych ostatnich danych 3 lub 4 …….. na razie nie opuściły systemu ! - zameldował oficer

- Tam są ! - stwierdził Gul Toran wskazując palcem na gazowego giganta otoczonego przez okręty federacji……

- To by wyjaśniało gdzie są okręty których sygnaturę stracił C.S.U Tong – odparł Glinn Tain

- Tak to nie są siły które mają odzyskać ten system tylko grupa ratunkowa ! – stwierdził uspokajając się trochę Toran

- Daje to nam przewagę ? - zapytał Glinn Tain

- Tak bo będą zajęci osłoną wycofujących się jednostek………. Dobrze połączcie się z grupą poszukiwawczą ! Niech czekają na rozkazy……… - zażądał Toran

- Tak jest – padło w odpowiedzi

Toran błyskawicznie oceniał sytuację …….. należało odeprzeć te okręty nie tracąc zbyt wiele własnych jednostek. Dane wywiadowcze dotyczące poszczególnych klas wskazywały na to iż największe zagrożenie stanowiły 3 okręty…… 2 klasy Niagara i 1 klasy Ambasador, natomiast pozostałe klasy były łatwym łupem dla Cardassiańskich niszczycieli. Toran zdawał sobie sprawę iż zniszczenie ciężkich okrętów Gwiezdnej Floty będzie kosztowało go sporo cennego czasu dlatego postanowił działać bardziej przebiegle wykorzystując słaby punkt przeciwnika………

- Wysłać rozkaz do C.S.U Tong i C.S.U Carod mają przejąć dowództwo nad grupami uderzeniowymi. Dzielimy Flotę na dwie grupy po 7 okrętów…….pierwszym celem mają być okręty klasy Miranda ! - rozkazał Toran

- Nie atakujemy ich krążowników ? - spytał zdziwiony Glinn Tain

Gul popatrzał na niego i odpowiedział………

- Nie……… oni tu przylecieli na ratunek i nie chcę tracić zbyt wielu jednostek. Jeśli unieszkodliwimy słabsze okręty zmusimy całą flotę do szybszego odwrotu.

- Myśli pan że nie poświęcą załóg tych Mirand ? Ja bym tak zrobił – odparł Tain

- Wiem ale ludzie myślą inaczej – odparł uśmiechając się Gul poczym skupił się na konsoli taktycznej obserwując ruchy okrętów........

Czternaście cardassiańskich symboli szybko zaczęło rozchodzić się w dwie strony tworząc osobne grupy uderzeniowe. Pierwszy oddział pod dowództwem C.S.U Tong składał się z 2 okrętów klasy Galor, 3 okrętów klasy Tonga i 2 klasy Hideki. Grupa ta zaczęła namierzać swoim uzbrojeniem federacyjny okręt klasy Miranda lecący w grupie z okrętami klasy Niagara i Ambasador.

Grupa prowadzona przez C.S.U Carod składająca się z 2 okrętów klasy Galor, 2 klasy Tonga i 3 klasy Hideki za cel obrała Mirandę lecącą w towarzystwie okrętów klasy Centaur i Niagara. Zadaniem obu grup było jak najszybsze unieszkodliwienie tych jednostek........

Okręty zaczęły zbliżać się do nieuniknionej konfrontacji i gdy Legat Kell dotarł na mostek okrętu dowodzenia ujrzał na głównym ekranie początek bitwy.

Obie grupy uderzeniowe praktycznie jednocześnie otworzyły zmasowany ogień z fazerów i torped w kierunku nadlatujących okrętów Gwiezdnej Floty.........

Zarathos
    Uczestnik

Jurek obserwował ekran taktyczny. Tuż przed wejściem w zasieg ognia Olympus wyrwał sie z formacji i zanurkował w strone wroga. Styczynski zaklął szpetnie i uruchomił komunikację- Olympus, wracaj do ... - rozpoczela sie strzzelanina i kapitan wylaczyl system lacznosci - Mam nadzieje, ze go rozstrzelaja. sternik, po wlocie w zasieg unies dziob, tak zebysmy mogli razic cel dla torped takze wszystkimi dolnymi fazerami. Taktyczny, ognia po gotowosci.

Reyden
    Uczestnik

Ja: RaportTaktyczny: Nadal nic, skanery mają zasięg ledwie paru kilometrów, łączność z reszta floty ledwo działa, tylko z USS Drow mamy jako tako dobry kontakt. Ja: Cholera, jak długo wytrzymają sondy w tej atmosferze??Taktyczny: Na tej wysokości ok 2-3 min., im niżej polecą tym krócej będą nadawać.Ja: wystrzel 9 sond w łuk o promieniu 180 stopni, ustawienia sond co 20 stopni, i 6 tak aby się kręciły tuz za zasięgiem naszych sensorów.Jaki jest status floty??Taktyczny ( po 2 min.): gotowe, wg. ostatnich danych na górze rozpoczęła się walka, 14 okrętów Kardachów przeciwko naszym 6.JA: jak nam szczęście dopisze i znajdziemy te zguby to grupa powiększy się o kolejne 3 okręty.

Corvus
    Uczestnik

Zostały sekundy do otwarcia ognia...- Skipper! Olympus wychodzi z formacji i kieruje się na wroga – w głosie taktycznego dało się wyczuć zdziwienie- Co on wyprawia? - To nie ważne, Tora. Trzeba załatać dziurę w formacji. – odparł kapitan analizując sytuacje. – Tom przygotuj się do otwarcia ognia i miej oko na te lukę. Jeśli kap. Styczyński nic z nią nie zrobi, bedziemy musieli pokryć ja ogniem, jakby co...- Aye, aye, kapitanie!

fluor
    Klucznik

USS PRECIOUS

mostek

-Kapitanie, kardasjańska flota rozdziela się... Najbliższy Galor (IV) jest w grupie z Galorem (III), 2 Tongami i 3 Hideki i kieruje się w naszą stronę...-meldował taktyczny.

-Ogień swobodny.-rozkazał Pierwszy.-Najważniejszym celem są osłony Galora, po ich zdjęciu natychmiast przekierować ogień na inne okręty.

Kropelki potu wystąpiły na czole benzyckiej chorąży Liry Gaarnaaks zasiadającej za konsolą kontroli steru. Bardzo się denerwowała.

Spojrzała na stojącego nieopodal zastępcę, chorążego Hila. Podczas alarmu bojowego na mostek wezwano zmienników większości oficerów na ważniejszych stanowiskach. Lira przełknęła ślinę. Jeżeli przetrwa tę walkę, to wtedy już nikt nie będzie w stanie blokować dalej jej drogi awansu. Morax Hil uśmiechnął się do niej.

-Jesteśmy namierzani!-krzyknęła szefowa ochrony.

-Przygotować się, jesteśmy pierwszym celem ostrzału wroga!-krzyknął taktyczny.

-Manewry unikowe!-rozkazał pospiesznie Pierwszy. W zasadzie robił to z rutyny, bo sterniczka już od kilku sekund wprowadzała okręt w nagłe zwroty mając nadzieję na zmniejszenie szansy trafienia. Nadzieje na to nie były zbyt wielkie, gdyż osiemnastopokładowy okręt był dość łatwym celem.

Podporucznik Metrua miał w związku z manewrami utrudnione zadanie, bowiem nieco ciężej było utrzymać namiar na głównym celu. Jednak znając trajektorię lotu i obraną przez sterniczkę taktykę uników był w stanie dokonać swobodnego ostrzału, a przynajmniej miał nadzieję, że większość pocisków trafi.

Zeal
    Uczestnik

Urywane piknięcie konsoli oznajmiło odnalezienie jakiejś jednostki.- Sensory wykryły okręt, sygnatura federacyjna... To USS Garibaldi! - zameldował podnieconym głosem Visen. - Odległość...- Tuż przed nami - warknął Kal. - Cała wstecz!Cheyenne zatrząsł się gwałtownie i zwolnił lot, by po chwili zatrzymać się całkowicie.- Kanał wywoławczy!- Otwarty."USS Drow wzywa USS Garibaldi. Jaki jest wasz status?"Se'Datha zamilkł, czekając na odpowiedź. Sensory Drowa omiatały kadłub federacyjnej jednostki, dostarczając danych na temat jej stanu...

Seldon
    Uczestnik

Arthus II, granica federacyjno-kardazjańska. Na pokładzie USS Garibaldi unosiła się napięta atmosfera, jednakże oficerowie przyzwyczaili się już do tego przez ostatnią godzinę, która minęła od walki, i zaczęli ją rozładowywać poprzez opowiadania tandetnych dowcipów. Było niczym na XX-wiecznej łodzi podwodnej - głównym celem było nie dać się wykryć czujnikom wroga. Kapitan Adar rozkazał wyłączyć wszystkie niepotrzebne systemy, jednakże zawsze istniała szansa, iż Miranda zostanie odnaleziona. Większość oficerów mostka rozmawiała ze sobą szeptem, kiedy jednostka ukrywała się w atmosferze planety - jedynie oficer operacyjny intensuwnie obserwował wyświetlające się na konsoli zapisy sensorów. Dowódca siedział w fotelu kapitańskim i rozmawiał z pierwszą oficer na temat następnego posunięcia - wszakże w nieskończoność nie można było siedzieć w atmosferze, a wylecenie z niej doskonałym pomysłem nie było, bowiem na obicie z pewnością znajdowały się jednostki wroga. Nagle oficer operacyjny zerwał się gwałtownie i zakrzyknął: - Okręt! 233 na 2! - Marc, -20000 na x. Uzbrojenie. Przełączcie na ekran. Na ekranie pojawił się widok z kamery, położonej niewiele nad prawą rufą - niestety na ekranie nie było widać nic oprócz gęstych pomarańczowo-brązowych chmur, z których złożona była atmosfera Arthus II. - Zmienić spektrum. - nakazała pani komandor. Kolory obrazu zmieniły się, gdy kamera zaczęła przechwytywać fale elektromagnetyczne o innej długości. Wtedy też pojawił się dość dobrze widoczny federacyjny okręt klasy Cheyenne, zbliżający się do jednostki. - Skąd u diabła? Cała stop. - powiedział kapitan, po czym odczekał chwilę. - Proszę otworzyć kanał do tego okrętu. - Kapitanie, już do nas nadają. - poinformował operacyjny, odchrząkując. - Mają panowie refleks. Proszę. Porucznik przełączył wiadomość, która doszła na Garibaldiego: "USS Drow wzywa USS Garibaldi. Jaki jest wasz status?" - Odpowiedzcie. "USS Garibladi do USS Drow. Mówi kapitan Adar Sil. Stan okrętu jest dobry, osłony mamy na 78%, kadłub i większość systemów nieuszkodzona. Gdzieś w okolicy kryje się USS Keokuk. Trzy fregaty i Mirandę zniszczył wróg. A teraz najważniejsze: czy to jest kawaleria? Jaki jest status poza atmosferą?" Oficer operacyjny szybko nadał przekaz i po chwili na ekranie Cheyenne pojawił się oplamkowany po bokach ciała dowódca USS Garibaldi. Na mostku USS De Lamarck kapitan T'Pew nie przejawiała irytacji z powodu swojego wolkańskiego pochodzenia, aczkolwiek karygodne było, iż dowódca obecnie zebranej "flotki" zapomniał o okręcie klasy Freedom. - Panie Hally, proszę otworzyć kanał do USS Wraith. Tylko fonia. - Kanał otwarty. - poinformował porucznik. Podczas gdy kapitan USS De Lamarck podawała wiadomość do dowódcy grupy ratunkowej, na ekranie głównym widoczne były zbliżające się Galory. A raczej na połowie ekranu, bowiem drugą połowę zajmowała mapa taktyczna układu, na której wyróżniał się lecący na siły kardazjańskie USS Olympus. - "USS De Lamarck do USS Wraith. Kapitanie Styczyński, sugeruję, aby pan przydzeilił mojej jednostce odpowiednią grupę, jednakże jeżeli pan daje mi tzw. "wolną rękę", proszę o tym jako dowódca poinformować. T'Pew wyłącza sie." - Wolkanka zaczekała, aż Halley skinie głową, po czym zwróciła się do Pierwszego. - Proszę zachować spokój. Jeżeli nie doczekamy się odpowiedzi, proszę zająć miejsce USS Olympus w szyku i skoncentrować ogień na jednostce Galor IV.

Zarathos
    Uczestnik

- Milo was widziec, Lamarck. - ochota na wpakowanie Olympusowi pary torped w zadek zmniejszyla sie wraz z pojawieniem sie nowego okretu - Wejdzcie w szuk w miejsce Olympusa ... taktyczy, przydziel pani cele: galor I - torpedy, galor IV fazery.

Zeal
    Uczestnik

"USS Garibladi do USS Drow. Mówi kapitan Adar Sil. Stan okrętu jest dobry, osłony mamy na 78%, kadłub i większość systemów nieuszkodzona. Gdzieś w okolicy kryje się USS Keokuk. Trzy fregaty i Mirandę zniszczył wróg. A teraz najważniejsze: czy to jest kawaleria? Jaki jest status poza atmosferą?"Kal uśmiechnął się niewesoło."Teoretycznie przybyliśmy z pomocą. Faktycznie jednak... Cóż, przylecieliśmy w osiem jednostek. Z ostatnich posiadanych przeze mnie odczytów wynikało, że w tę stronę leci pietnaście okrętów kardasjańskich. Wesoło to nie wygląda... Poza atmosferą pozostało sześć okrętów, robią za osłonę. W pobliżu powinien być jeszcze USS Wellington... Proponuję odnaleźć Keokuka i ruszać stąd w diabły."Podczas rozmowy siedząca obok Se'Dathy Shincar przesłała do sondy dane, dotyczące odnalezienia Garibaldiego. Chwilę później sonda opuściła pokład Drowa, kierując się w stronę przybliżonej pozycji reszty floty. Zaprogramowane czujniki czekały, aż sonda znajdzie się w niewielkiej odległości od jakiegoś okrętu o federacyjnej sygnaturze, by przeslać w jego kierunku informację...Oczywiście wystrzelenie sondy wymagało chwilowego opuszczenia osłon. Volkanka stwierdziła jednak, że skoro Drow się nie porusza to i tarcie o kadłub mu nie grozi...Parę sekund po wystrzeleniu sondy pierwsza ponownie postawiła osłony.

I. Thorne
    Uczestnik

Mostek USS Daredevil- Kapitanie Olimpus sam leci na Kardazjan!-Co za d... Nie zmieniać kursu. Lecimy za Precius'em na grupę z Galorem IV. Trzeba przerobić go na fasolkę. Strzelać gdy wejdzie w zasięg bez rozkazu. - Tak jest!'Jak nie zrobi tego Styczyński to sam osobiście utnę głowę temu kapitankowi z Olimpusa jeśli będzie ja jeszcze miał go tej bitwie" - pomyslał z wściekłością kapitan McCaley.

Surak
    Uczestnik

USS Keokuk- kapitanie wychodzimy z giganta- skan systemu- ...... 14 okrętów kardziańskich, dzielą sie na 2 grupy, do tego 6 jednostek federacji.- na ekran. Hmm Ambasador, Centaur, 2 Niagary i Mirandy. Maksymalna impulsowa w kierunku naszych jednostek, wzmocnić osłony znajdujące się frontem do nieprzyjaciela.- nasze jednostki otwierają ogień- nareszcie ktoś z ikrą. Otworzyć ogień do najbliższego Hideki, po zniszczeniu przenieść ogień na kolejną jednostkę tej samej klasy. Otworzyć kanał z naszymi jednostkami.- Tu Surak, nareszcie, zaczynaliśmy się już nudzić, co zamierzacie?. Jeśli niewiecie w gigancie powinny ukrywać się jeszcze 2 nasze jednostkiExecelsior majestatycznie zaczoł skręcać kierujac się w stronę sojuszniczych jednostek.

Reyden
    Uczestnik

Na mostku panowała ogłuszająca cisza , gdy nagle zapiszały czujniki .Taktyczny : okręt na kursie 124x67 , odległosc 2,5 km .Ja : Silniki stop , jęsli bedzie trzeba to przejśc na wsteczny ciąg ; czy to nasza zguba ?? .Taktyczny : Chwila ... 🙁 , niestety to USS Drow , fałszywy alarm , znowu chwila ciszy , czekaj - mam jeszcze cos na czujnikach , tuz obok USS Drow - to chyba USS Garibaldi .Ja : Wreszcie jakiś sukces - szkoda ze to tylko staruszek Miranda .Sternik ustaw nas po lewej stronie Mirandy , taktyczny , otwórz kanał do USS Drow .Kapitanie Kal , kontunujuemy poszukiwanie reszty okrętó czy wracamy pomóc flocie ?? Reyden out.

Wolf
    Uczestnik

- Mamy 0.5c, dylatacja czasu 0.6 minuty, zaczynam manewry- Proponuje manewr Heavy Metal Queen- Manewry wprowadzone do pamieci komputera, przekaz mi kontrole nad co drugim działkiem fazerowym- Zaczynam manewr Heavy Metal Queen - poinformował załoge miły żeński głos komputera- Załoga tu kapitan Mandela, przygotować sie na duże przeciążenia- Chyba poleci za to twoja głowa - zwrócił uwgę Charlie- Nic mnie to nie obchodzi, jeśli Styczyński chce się bawić z Kardachami w rekawiczkach droga wolna, ja zrobię to co uważam za najbardziej stosowne w danym momęcie - chciał jeszcze coś powiedzieć ale powstrzymał się, bedzie miał na to jeszcze czas- Kontkat z wrogiem za ... sekund - ile tego nikt nie usłyszał, komputer wykonał dwa testowe manewry aby wprowadzić poprawki niezbędne do korelacji układów. Z zewnątrz wyglądało to tak jakby okret oberwał niewidoczną bronią i próbował wyrównać lot. Komputer jeszcze raz wyrecytował taktykę aby się upewnić przy rozkaz nie był wydany przypadkiem pochopnie lub nierozważnie- Atak przednimi wyrzutniami torped Galora IV, zanurkowanie w środek formacji i odpalenie tylnich wyrzutni w najcięższą jednostkę będąca na przedzie formacji, wyłączenie głównego ciągu, obrót przez nos i lewa burtę tak aby wszystkie działka fazerowe znalazły cel, wyeliminować wszystkie lekkie jednostki, pełny ciąg i nawrót, w razie ataku torpedami obroty do czasu zniwelowania zagrożenia. Nastepnie wytracić prędkość do 0.25c i atak od tyłu wszystkim co mamy. W razie rozproszenia formacji kontynuować atak fazerami w lekkie jednostki, cięższe obrabiać torpedami. Tabela zagrożeń gotowa do pierwszego starcia. - Zatwierdzam - odrzekł William

Kronos
    Uczestnik

Rozdział VI

Cardassiański okręt dowodzenia C.S.U Kraxon……

Legat Kell patrzył przez chwilę na główny ekran na którym rozgrywała się bitwa poczym podszedł do Parna…..

- Jakie są ich siły ? - spytał

- Obecnie w walce bierze udział 6 wrogich okrętów … 1 klasy Ambasador, 2 klasy Niagara, 2 klasy Miranda i 1 klasy Centaur. Ale nie są to ich wszystkie siły C.S.U Tong na początku wykrył obecność około 8 okrętów. Gul Toran uważa iż jest to grupa ratunkowa i nie obecne okręty prawdopodobnie szukają ocalałych. – zameldował Glinn

Legat zastanowił się przez chwilę …. Poczym kontynuował rozmowę…….

- Nie podoba mi się to, załóżmy że mają tu 8 okrętów…. Gul Toran wspominał o przynajmniej 3 okrętach które ukryły się gdzieś w systemie. Są uszkodzone co prawda ale nadal mogą stanowić zagrożenie….. w sumie około 11 okrętów…. Ile okrętów prowadzi teraz walkę ?

- Grupa poszukiwawcza składająca się z 14 okrętów, wokół stacji kosmicznej zostaliśmy my, nasza eskorta i okręt Gula Torana - odpowiedział Parnn

- Cztery Galory…... mamy niewielką przewagę nad nimi ale nie możemy ryzykować – odparł Kell poczym rozkazał – Łączność ! Wysłać rozkaz do zgrupowania w systemie

Marva, wokół stacji nasłuchowej ma pozostać 9 okrętów pozostałe 10 ma z maksymalną prędkością lecieć nam na pomoc !

- Tak Legacie !

Glinn Parn popatrzył na mapę przygranicznych systemów…….

- Mam nadzieję że zdążą – odparł

- A ja mam nadzieję że nie będziemy potrzebowali ich pomocy……. – odpowiedział Legat poczym zamilkł wpatrując się w taktyczną mapę rozgrywającej się bitwy………

Dołączona grafika

Na pokładzie zdobycznej stacji kosmicznej Gul Toran patrzył na tą samą mapę jednak nie był tak spokojny jak jego przełożony. Walka rozgorzała na dobre. W początkowej fazie bitwy jeden z celów, okręt klasy Miranda towarzyszący jednostce klasy Niagara i Centaur wykonał zaskakujący manewr i skoczył gwałtownie do przodu przedzierając się przez linię cardassiańskich okrętów. Akcja ta spowodowała iż większość pocisków wystrzelonych z dziobowych wyrzutni atakującej grupy prowadzonej przez C.S.U Carod chybiła celu.

Jednak dowódcy tych jednostek nie byli nowicjuszami i działali instynktownie odpalając natychmiast w kierunku Mirandy wszystkie rufowe wyrzutnie poczym zaczęli wykonywać ostry zwrot aby wznowić pościg.

Grupa dowodzona przez C.S.U Tong miała więcej szczęścia gdyż jej cel pozostał w formacji w wyniku czego na jego osłony spadł grad pocisków. Kontynuując walkę cardassiańskie okręty wdarły się w formacje wroga ścigając ranną zwierzynę……..

Można by pomyśleć iż wszystko układa się według założonej strategii jednak tak niestety nie było i Gul Toran dobrze o tym wiedział. Wrogie okręty skupiły swój ostrzał na dwóch okrętach klasy Galor poważnie nadwerężając ich osłony, C.S.U Arax stracił 48% mocy osłon natomiast C.S.U Tragen 55% mocy osłon. Nadmiar złego C.S.U Tong potwierdził iż z gazowego giganta wyłonił się okręt klasy Excelsior i zmierza w kierunku walczących okrętów. Raport mówił o 8 okrętach nieprzyjaciela, trudno było powiedzieć czy ten okręt należał do grupy ratunkowej czy był jednym z okrętów które zbiegły z pola walki gdy Pierwsza Flota zajmowała ten system. Jedno było pewne jego obecność tylko pogorszy sytuację. W tej chwili jedyną rzeczą jaką Toran mógł zrobić było czekać i obserwować sytuację i liczyć na to iż Gwiezdna Flota nie będzie chciała tracić okrętów w tej walce…..

Tymczasem………

W systemie Marva grupa okrętów należąca do Pierwszej Cardassiańskiej Floty krążąca wokół zdobycznej stacji nasłuchowej rozpoczęła przegrupowanie. Zgodnie z poleceniem Legata Kella 10 okrętów odłączyło się od zgrupowania i weszło w warp obierając za cel system Arthus………..

Od MG : Posty zaczniecie pisać jak zawsze po wprowadzeniu Seldona

Wyświetlanie 15 wpisów - od 46 do 60 (z 355 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram