Forum Trek.pl Newsy Fantastyka Wielka przegrana Avatara

Wielka przegrana Avatara

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • Author
    Participant

Kolejny rok i kolejne ceremonia rozdania Oscarów. Kino fantastyczne w tym roku reprezentowały Transformers: Zemsta Upadłych, Avatar, Dystrykt 9 oraz oczywiście Star Trek. Filmy te nominowane były głównie w kategoriach technicznych. Jak już wiecie z naszego newsa, nagrodę za najlepszą charakteryzację otrzymał Star Trek. A jak poradziły sobie pozostałe filmy, w szczególności osławiony Avatar?

[more]Mimo dziewięciu nominacji Avatarowi udało się zdobyć tylko trzy statuetki. Film został pobity przez dramat wojenny Hurt Locker w tym w najważniejszej i najbardziej prestiżowej kategorii - za najlepszy film. James Cameron musiał uznać wyższość Kathryn Bigelow - reżyser The Hurt Locker. Tenże film otrzymał także nagrodę za najlepszy scenariusz oryginalny. Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire pokonał Dystrykt 9 i zdobył laury w kategorii najlepszy scenariusz adaptowany. Najlepszym Filmem Animowanym został Odlot. Wyróżnienie za muzykę do Odlotu otrzymał Michael Giacchino, autor ścieżki dźwiękowej do Star Treka.

Nagrody dla najlepszej aktorki i aktora otrzymali: Sandra Bullock za występ w Leigh Anne Tuohy oraz Jeff Bridges, któremu dopiero piąta nominacja - za rolę w filmie Crazy Heart - zapewniła Oskara. Za rolę drugoplanowe nagrodzono: Austryjaka Christopha Waltza (Pułkownik Hans Landa w Bękartach Wojny) oraz Mo'Nique (Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire).

Jeśli chodzi o kategorie techniczne, to nagrody przypadły:

• Hurt Locker za najlepszy montaż dźwięku (konkurentami byli tu m.in. Avatar oraz Star Trek)
    • Hurt Locker za dźwięk (konkurenci: Transformers: Zemsta Upadłych oraz ponownie Avatar i Star Trek)
    • Hurt Locker za montaż (nominowane były tu filmy Avatar oraz Dystrykt 9)
    • Avatar za najlepsze zdjęcia (fantastyczny "przeciwnik" Harry Potter i Książę Półkrwii)
    • Avatar za najlepszą scenografię (rywalizacja z Parnassusa Terry'ego Gilliama oraz Sherlockiem Holmesem)
    • oraz Avatar, w najbardziej "bratobójczej" kategorii za najlepsze efekty specjalne. Jego współzawodnikami były Star Trek oraz Dystrykt 9

[/more]

Manul
    Participant

Jestem zaskoczona faktem, że Avatar nie dostał statuetki za najlepszy scenariusz oryginalny. W końcu kosmici, najazd obcej planety i przesłanie traktujące o ludzkim konsumpcjonizmie było taaakie niebanalne.

Romek 63
    Participant

Jestem zaskoczona faktem, że Avatar nie dostał statuetki za najlepszy scenariusz oryginalny. W końcu kosmici, najazd obcej planety i przesłanie traktujące o ludzkim konsumpcjonizmie było taaakie niebanalne.

😀

Jak już wiecie z naszego newsa, nagrodę za najlepszą charakteryzację otrzymał Star Trek.

Szkoda że tylko za to - ale lepsze to niż nic 🙄

perekel
    Participant

😀

Jak już wiecie z naszego newsa, nagrodę za najlepszą charakteryzację otrzymał Star Trek.

Szkoda że tylko za to - ale lepsze to niż nic 🙄

... jeden mały Oskarek... 🙄

Lo'Rel
    Participant

Szkoda że tylko za to - ale lepsze to niż nic

No za nic więcej nie mógł dostać. Było by to spore nadużycie.

Elvenking
    Participant

Swoją drogą właśnie obejrzałem Hurt Lockera i w sumie nic specjalnego Panie i Panowie. Zanudziłem się trochę. Parę fajnych scen, niezła praca kamery, taki sobie solidny dramat wojenny z kilkoma trzymającymi w napięciu momentami... Ciekawie oddawał klimat wojny w Iraku, nie był zbyt polityczny ani anty-wszystko. I tyle.Trek spokojnie mógł dostać jeszcze Oscary za edycję i mix dźwięku moim zdaniem.

Piotr
    Keymaster

... jeden mały Oskarek... 🙄

"One small step..."? ;>

Barusz
    Participant

Zważywszy ile "small stepów" było potem - to nie jest dobra wróżba ;]Wczoraj oglądałem odcinek The Simpsons w którym Homer dubbinguje postać z kreskówki klauna Krusty'ego - kto go pamięta, ten może skojarzy pewną scenę ;> A kto nie pamięta, a jest ciekaw ocb, ten niech obejrzy 😉

Kamil
    Participant

Avatar nie powinien dostać oscara za scenografię ja tam nie widzę żadnych powalających ale Sherlock Holmes tak bo jest na co popatrzeć.

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram