Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Newsy Star Trek Online › Wcześniejszy dostęp do Free-to-Play
Ja też już updatuje STO - jakieś 6,2GB 🙁 do pobrania .Miałem wersje z Impulse Driven , ale nie grałem przeszło rok .
Wczoraj ściągałem klienta, patch dziś miał niecałe 500 MB.Nie podobają mi się oznaczenia na ścianach ESD 😛
Pobierać faktycznie będzie jakieś 10-15% mniej niż widnieje przy patch'owaniu. Klient wyświetla "masę" plików które wymagają podmiany, faktyczna ilość pobranych w tym celu danych jest mniejsza.Edit:@Silver Phoenix tylko że w zamian będzie Ci dociągać przy przechodzeniu między mapami, bo masz pewnie uruchomione wcześniej wspomniane patch'owanie na życzenie.
A niech dociąga, nie jest to zbyt bolesne 🙂
Ja też mam 500 Mega, ale patchowałem regularnie aż do nowego roku. Cóż, zobaczymy ile się będzie ciągnął.start - 19:50stop - 21.30100 minut - 500 mega. 6 giga ściągałbym do jutra. No nic, odpalamy, jak obejrzymy to pomarudzimy dalej.Oznaczenia w ESD zmierzają w tym samym kierunku co reszta - gra jest ewidentnie ukierunkowywana na pasionych hamburgerami, bezmózgich amerykańskich nastolatków. W tej grze nie musisz myśleć, wszystko podamy Ci na tacy, a nawet jak nie to i tak nic nie stracisz.W sumie oni najwięcej wybulą na tą grę więc nic dziwnego, ale mimo wszystko jakoś tak głupio się czuje widząc kolejne uproszczenia.Pobiłem swój rekord czasu gry - 30 minut, z czego 20 zajęła mi przerwa na herbatkę, wyciągnięcie placka z piekarnika i sprzątnięcie kociej kuwety. Gra wciąga, nie ma co.
Mi w tym czasie ( start ściągania parę minut po 19 ) zassało ponad 2GB , może przed 24.00 spathuje całość . Spathowane prawie 50% gry .
A ja wyłączyłem patch on demand i ok. 5 GB dossało się w niecałe pół godziny... Akurat tyle, ile trwała kąpiel dzieciaków.EDIT: Ok, pograłem ze dwie godziny i muszę przyznać, że zauważyłem kilka zmian, które popchnęły całą grę w dobrym kierunku. Mianowicie:- przypisywanie oficerów do mało ważnych zadań (niech zarabiają na miejsce na okręcie);- oficerowie mostkowi w końcu zyskali status szefów działów;- za powtarzanie misji wykonanej "kiedyś tam" otrzymujemy nagrody adekwatne do poziomu, na którym znajdujemy się podczas replaya;- mała rzecz, ale ucieszyła mnie najbardziej: personal code, pozwalający na przywołanie transportowca; nie trzeba specjalnie zaiwaniać do starbazy, żeby zajrzeć do maila, wrzucić do banku itemy czy coś sprzedać. W końcu!Z minusów wymienię niepotrzebnie zmienione drogowskazy na ESD (wygląda to teraz jak targi producentów piktogramów), zbyt dużo (jak na mój gust) mundurów dostępnych tylko w C-Store oraz czkawkę monitora przy zmianie opcji grafiki; gram w oknie rozciągniętym niemal na cały ekran (ale nie jest to okno zmaksymalizowane) - czy to przy zmianie AA, czy to przy czym innym - okno gwałtownie się zmniejsza i muszę je rozciągać na nowo. Ot, ciekawostka przyrodnicza. Nie przypadł mi też do gustu przymusowy reset skilli, no ale niech tam.Mimo wszystko muszę przyznać, iż teraz gra się jakby ciekawiej. Chyba zrobię postać do przejścia gry od początku, bo na VA to mi szybko STO się znowu znudzi....
Łącze ~ 22 mbit , chciałbym mieć takie , niestety póki co siedzę na łączu z 10x wolniejszym 😥
@SliverNie wszystkie misje mają jeszcze przeskalowane nagrody. Głównie te początkowe, oraz klingońskie. Chociaż mogę się mylić. Tak czy inaczej, ciekawe rozwiązanie, które pozwala zdobyć takie bajery jak Overcharged Plasma Sniper Rifle Mk XI. ;>Personal Code jest w grze już od wielu miesięcy, jeśli nie prawie roku.Co do drogowskazów - "wymóg" dla n00bów na potrzeby F2P. Powiem Ci jednak, że i tak wyglądają one obecnie o niebo lepiej, niż to co z początku znajdowało się na Tribblu...Jakie mundury masz na myśli? IMO domyślnie gracz i tak otrzymuje całkiem pokaźną paletę opcji. To co znajdziemy w C-Store to przede wszystkim dresiki z seriali oraz kobiece wdzianka dla samotników (nie abym miał coś przeci... WAIT!). Jedynym wyjątkiem są dodane niedawno Jupiter Uniform, a także ewentualnie Starfleet Academy Uniforms. Poza tym sporo fajnych wdzianek da się dorwać w grze, jak na przykład strój dyplomaty, płaszcz admiralski, czy od niedawna zbroje MACO/Omega/Honor Guard. Na upartego doliczyć można też 200 Day Veteran Reward.Obowiązkowy respec też jest drobnostką, biorąc pod uwagę jak usprawnił on ogólne drzewko umiejętności i zarazem możliwości gracza. Teraz skille dobieramy pod swój styl rozgrywki, a nie aktualnie używany okręt czy rodzaj broni. Bardzo mi się to podoba, szczególnie, że dodano obowiązkowe skille naziemne. Na dłuższą metę jest to w moich oczach zmiana na lepsze.Jedyne co mi się zdecydowanie NIE podoba po dzisiejszym patchu (nie licząc nowej porcji bugów...) to wzrost cen w C-Store. Było to pewne, oczywiście, ale aż takich podwyżek się nie spodziewałem - nierzadko dwukrotnych, a nawet czterokrotnych. Za głupiego Boffa kupowanego obecnie na sztuki trzeba dać 400 CP. Zwierzątka kosztują 240CP. Nawet okręty podrożały bardziej niż wcześniej przypuszczano na Tribblu (Galaxy X nie potaniał, MVAM podrożał mocno). Niby ciężko się spierać, biorąc pod uwagę, że to teraz będzie w końcu F2P, ale mimo wszystko, lekko przesadzili, a abonentów wyrolowali (stypendium 400CP/mc - śmiech na sali przy takich cenach).Nic to, pozostaje czekać na Featured Series 4 i (miejmy nadzieję) jakieś nowe daily.
Co do personal code - chyba jednak jest krócej. Pamiętasz 10-dniowe konto z Alienware? Postarałem się i o takie. Misję z Azurą zaliczyłem, kodu, będącego nagrodą obowiązkową, nie dostałem. A było to ile? Ze dwa miesiące temu? Może był na tribble'u...:)Nawiasem mówiąc wcześniejsze f2p jest otwarte również dla dziesięciodniowców.O mundurach mówiłem ogólnie. Wystarczy zerknąć na listę i zobaczyć, ile w skali ogólnej jest oznaczonych jako C-Store. A pamiętaj, że jako posiadacz kilku wersji gry część i tak masz już odblokowanych. Niemniej jednak muszę powiedzieć, że przez krótki okres czasu gra stała się w moich oczach lepsza. Subiektywnie - więcej zrobili przez ostatnie dwa miesiące niż dwa lata 🙂
Cóż, nie grałem odkąd zlikwidowali prepaidy i po dwóch godzinach gry trochę ciężko się w tym wszystkim połapać... 😛 Ale damy radę... 🙂 Aha, i jak widzę zostałem wyrzucony z floty... :[
@Silver Phoenix Personal code był w grze już przed promocją alienware, natomiast nie był nagrodą obowiązkową, a jego opis w ogóle nie mówił co to "coś" robi, więc łatwo było tą nagrodę pominąć. Sam musiałem robić quest drugi raz gdy się zorientowałem jak przydatny item odrzuciłem.
@SilverPersonal Code dodali chyba wraz z wprowadzeniem tych trzech remasterowanych misji, co miało miejsce w... maju? I jest to opcjonalna nagroda, nie obowiązkowa - mogłeś przegapić. Mniejsza o to, tak naprawdę, ale item jest w grze już od bardzo dawna. Za Diplomatic Orders na tej samej zasadzie możesz zdobyć jakiś bzdurny Pad z tekstami Nimoy'a, a za Doomsday nowy typ torped.Co do mundurów, ilościowo owszem - sporo jest tych w C-Store. Ale czy dziwi Cię to, szczerze? Mówię, zdecydowana tego większość to dresiki z seriali i jakieś warianty. Trekowe kobitki otrzymały swoje własne pakiety, dodali jakieś Open Jacket, TOSowego bundla z "T-Shirtami" itp. Szczerze? W połowę z tego nigdy nie ubrałbym swojej postaci, ani swego boffa. Nie te lata, a fanboy'em TOS nie jestem. 😉 Jedynie Jupiter Uniforms prezentują się jakoś solidnie, moim zdaniem - takie faktyczne "mundury", nie dresiki czy dekolty.@DziabakZ tego co czytam, to we flocie panuje jakiś "przepis" o usuwaniu członków, którzy nie logowali się dłużej niż pół roku. Nie jestem pewien czy jest to dobre rozwiązanie (imo do przedyskutowania), ale tak czy inaczej powrót do floty (i nawet poprzednio posiadanej tam rangi) nie powinien być żadnym problemem. Odezwij się na #Polska, a na pewno Cię ktoś przyjmie.
Rozumiem, że trialowcy muszą czekać do 1701... Tak czy inaczej klienta już zasysam. Polecam torrenta z oficjalnej strony.
Rozumiem, że trialowcy muszą czekać do 1701... Tak czy inaczej klienta już zasysam. Polecam torrenta z oficjalnej strony.
Widziałem, że wykorzystałeś jakiś klucz (Alienware?). Tak więc nie, już teraz masz X dni zabawy jako Gold, a potem automatycznie przejdzie Ci na Silver. Możesz grać. 😉