Forum Trek.pl Newsy Star Trek W Ciemność Star Trek - jest plakat filmu. 21.06.2013 polska premiera

W Ciemność Star Trek - jest plakat filmu. 21.06.2013 polska premiera

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 44 total)
  • Author
    Keymaster

Na facebookowym oficjalnym profilu Star Trek pojawił się plakat promujący Star Trek Into Darkness, można też znaleźć go na stronie StarTrekMovie.com.

[more]

Dołączona grafika

Co ciekawe także polska wersja strony StarTrek-film.pl została zaktualizowana. Wynika z niej, że polskim tytułem filmu będzie "W Ciemność Star Trek". Widnieje też tam data 21.06.2013, która jest sprzeczna z podaną na stronie globalnych premier filmu, gdzie dla Polski wpisano 16 maja 2013.

Polska wersja plakatu:

Dołączona grafika

Aktualizacja: UIP (dystrybutor) potwierdza, że data polskiej premiery to 21.06.2013.

Źródło:

StarTrekMovie.com[/more]

Melnikor
    Participant

Zobaczyłem ten plakat i pierwsze o czym pomyślałem wcale nie był "Star Trek", raczej "I am Legend"

perekel
    Participant

:wacko: 😯 No i polski tytuł powala na łopatki i szczękę urywa inteligentnym przekładem. Ale czemu ja się dziwię... 😕

Melnikor
    Participant

A tłumaczenie to wina Abrams'a, bo usunął z tytułu ":" :Pw sumie tłumaczenie było by dobre, wystarczyło by odmienić Trek przez przypadki. W ciemność Star Trek'iem

fluor
    Keymaster

Niektórzy doszukują się podobieństwa do plakatu Batmana. Przypadek?

Dołączona grafika

master_bruce
    Participant

"W Ciemność Star Trek"?? Czyżby czasy kiedy "Terminator" na VHS był znany pod tytułem "Elektroniczny zabójca" powracają?

fluor
    Keymaster

Fun fact. Czeski tytuł to: "Star Trek Do Temnoty"

Melnikor
    Participant

Niektórzy doszukują się podobieństwa do plakatu Batmana. Przypadek?

No, wiedziałem że już ten motyw zniszczonych ścian na pierwszym planie gdzieś ostatnio widziałem, a i scena spoglądania z góry na zniszczone/płonące miasto też było.

biter
    Participant

Pominięcie ":" w tytule faktycznie powoduje dla Polski nieciekawe perturbacje. Lepiej by brzmiało Star Trek w Ciemność, nawet bez dwukropka. Można by się też pokusić o zrobienie W Mrok(i) Star Trek, może niewiele to zmienia ale dla mnie brzmi lepiej.Ostateczną herezją do jakiej polski dystrybutor mógł by sie posunąć było by przetłumaczenie tytułu jako "Gwiezdna Wędrówka w Ciemność" - mam nadzieję, że dystrybutorzy nie czytają naszych wpisów i im nie podsuwam jakiejś głupoty właśnie.

Piotr
    Keymaster

"Star Trek - Wędrówka w ciemność" miałoby sens.

Barusz
    Participant

Raczej "Star Trek w stronę ciemności".Ten motyw z plakatu był w ostatniej scenie pierwszego sezonu ENTka.

Tom
    Participant

"Star Trek w stronę ciemności"? poważnie? Ja bym nie przywiązywał aż takiej wagi do przerzucenia na plakacie nazwy serii pod tytuł filmu (który swoją drogą jest dość mocno wyróżniony i wydaje się oczywiste, że składa się z dwu wyrazów, a nie czterech) - pewnie jest to jakiś czeski błąd zagranicznego grafika, który robił plakaty dla wszystkich języków i coś mu się pomerdało, a na kontrolę jakości nie ma pieniędzy.Po Polsku tytuł brzmi równie kiepsko, co po Angielsku. Ale nawet nie próbuję sobie wyobrazić burzy, która by powstała, jakby wydawca zaproponował coś zupełnie z innej beczki (ale ładnie brzmiącego). Może nieco bardziej jak tytuł brzmiałoby: "Ku ciemności", ale to i tak byłby marny tytuł.

Barusz
    Participant

Poważnie. Nie powtarza słowa "wędrówka" z oryginalnego tytułu, ma tyle samo sylab, co w nim, fajnie brzmi moim zdaniem, no i nic nie można mu zarzucić, poza ""Star Trek w stronę ciemności"? poważnie? ".

Tom
    Participant

W jednym wierszu ma to tyle sensu co "Mercedes w stronę ciemności". Co innego, gdyby umieścić to w dwóch wierszach:Star TrekW stronę ciemności

Barusz
    Participant

Hasło "Mercedes w stroną ciemności" miałoby sens, gdyby - teoretycznie - firma ta wypuściła model "mrocznych" samochodów, np. inspirowanych batmobilem. O tyle kiepski przykład, że samochód to jest towar, który kupuje się raz na kilka lat, jeśli nie jeszcze rzadziej (na pewno częściej niż bilet do kina). Ale sam mechanizm można akurat przedstawić i na samochodzie. I w tym wypadku również można by grać, bawić się pisaniem tego w jednym i w dwóch rzędach. Tego, że celem twórców tegoż tytułu było połączenie w jedno tytułu i hasła reklamowego, tego chyba jakoś specjalnie udowadniać nie trzeba (czy może jednak?).

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 44 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram