Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka TSS jest nielegalne!

TSS jest nielegalne!

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 15 total)
  • Author
    Participant

http://www.finanse.wp.pl/POD,1,wid,9156991,wiadomosc.html

Nie komentuje, bo jak zacznę, to mnie zbanują 🙂

GWYNBLEIDD
    Participant

Taaaa i wlasciwie to kazda strona jest nielegalna w Polsce - w materiale chyba TVN-u dla przykladu podali strone Komendy Glownej Policji ;P Jednym slowem bzdura do kwadratu na resorach. No ale przeciez trza robic prawo zeby bylo dobrze w kraju a reszta to pikus. Po co uchwalac ustawy wspomagajace np Euro 2012 jak sa wazniejsze rzeczy... i czasopisma ;>

I. Thorne
    Participant

Bla, bla, bla...Już widzę tych policjantów ścigających tysiące autorów stron internetowych i wsadzających ich do więzienia.Ktoś chyba nadinterpretruje prawa. Bo nie ma przepisu, który wyraźnie wskazuje że strony internetowe są nielegalnie, jesli nie są zarejestrowane.

The D
    Participant

Zdaje się, że nielegalne jest publikowanie czasopism bez rejestracji. Więc jeżeli sąd uznał, że w świetle obowiązującego prawa strona jest czasopismem to przepis obowiązuje.Zresztą nie chodzi o to, że ludzie będą trafiać do więzienia, bo nie będą. Problem jest w tym, że nierealne i nieżyciowe ustawy są wizytówką naszej władzy ustawodawczej.No i, jeżeli dobrze zrozumiałem artykuł, jeżeli ktoś kogoś obrazi na forum to istnieje formalna droga zaskarżenia właściciela/administratora strony co może dobić niezbyt już wydolne sądownictwo.

J.L.Picard
    Participant

No to już widze tych hakerów i kłopoty policjantów ze stroną polcja.pl :))

I. Thorne
    Participant

Zdaje się, że nielegalne jest publikowanie czasopism bez rejestracji. Więc jeżeli sąd uznał, że w świetle obowiązującego prawa strona jest czasopismem to przepis obowiązuje.

W Polsce nie obowiązuje prawo precendensu jak w USA. Jeden sąd nie musi wydawać takiego samego wyroku jak drugi. Dopiero dokładne wskazanie w ustawie nada obowiązek rejestrowania stron.

Zarathos
    Participant

Nie do końca.

1) prasa oznacza publikacje periodyczne, które nie tworzą zamkniętej, jednorodnej całości, ukazujące się nie rzadziej niż raz do roku, opatrzone stałym tytułem albo nazwą, numerem bieżącym i datą, a w szczególności: dzienniki i czasopisma, serwisy agencyjne, stałe przekazy teleksowe, biuletyny, programy radiowe i telewizyjne oraz kroniki filmowe; prasą są także wszelkie istniejące i powstające w wyniku postępu technicznego środki masowego przekazywania, w tym także rozgłośnie oraz tele- i radiowęzły zakładowe, upowszechniające publikacje periodyczne za pomocą druku, wizji, fonii lub innej techniki rozpowszechniania; prasa obejmuje również zespoły ludzi i poszczególne osoby zajmujące się działalnością dziennikarską

Wychodzi na to, że wszystko co się ukazuje za pomocą jakichkolwiek mediów i ma wyróżniający się tytuł, datę i numer bieżący jest prasą.

TSS da się pod to podciągnąć. Ma tytuł, a od dat i numerów bieżących postów aż się roi 😀

I. Thorne
    Participant

To znaczy, że jak napiszę że Giertych może robić za (każdy niech wstawi odpowiednie słowo) to jest to mój artykuł? Albo odpiszę graczowi w PBF, że w szafie znalazł zielone spodnie, a nie czerwone?Toż to paranoja!Artykułem może byc opowiadanie, opracowanie na temat lustrzanego wszechświata, zbiór zasad gry, a nie każda wypowiedź. Bo to jest opinia.

Barusz
    Participant

LoL, a jaką część artykułów z Wyborczej (takich normalnych, długich na ponad 500 słów, na papierze publikowanych) zakwalyfikowałbyś jhako opinie. Bo ja sporą. 'Opinia' i 'artykuł' to nie są pojęcia rozłączne, często się zdarza, że dane coś spełnia kryteria bycia oboma na raz. Po prostu język prawa nie radzi sobie z rozwojem technologii i powstają takie problemy jak ten, to nic zaskakującego.

Gosiek
    Participant

Jak było do przewidzenia, wyszła z tego kolejna burza w szklance wody i sensacja dziennikarska. Polecam tekst z Gazety Wyborczej - link. Interpretacja Sądu Najwyższego jest jednak zdecydowanie inna niż te dziennikarskie.

Zarathos
    Participant

To akurat było do przewidzenia, znaczy taki uspokajanie. Inna sprawa, że ja swoją stronę o wojsku zarejestruje - można na tej podstawie starać się o akredytacje prasowe, co może być mi całkiem przydatne w podpytywaniu różnych urzędasów 😀

Tazman
    Participant

Ej każdy wie, iż sądy w Polsce mają mało pracy.Sędziowie nie mają nic do roboty, każda sprawa rozstrzygana jest na bieżąco i nie trzeba czekać długich miesięcy na wyroki tak jak to się dzieje w skorumpowanch krajach UE 😮 I dlatego biorą się za te pierdoły, bo za coś im się w końcu płaci, nie ❓ P.S. Zarathos podrzuć link do swojej stronki jakbyś mógł, z chęcią bym zobaczył.

Zarathos
    Participant
    J.L.Picard
    Participant

Kurde sorry ,że odbiegam od tematu ale wielokrotnie wchodziłem na tę strone i przez myśl mi nie przeszło ,że to twoja. 🙂

Barusz
    Participant

Jak było do przewidzenia, wyszła z tego kolejna burza w szklance wody i sensacja dziennikarska. Polecam tekst z Gazety Wyborczej - link. Interpretacja Sądu Najwyższego jest jednak zdecydowanie inna niż te dziennikarskie.

Interpretacja SN nie została jeszcze opublikowana (co zresztą zostało podkreślone w tym artykule), więc pisanie jaka jest (i czy inna od czegoś) jest dziwne.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 15 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram