Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Mesa › TrekTV-Polska
Taka stacja jeszcze nie istnieje, aczkolwiek jest niezwykle pożądana.... niestety nie zamierzam jej założyć, jako że nie mam środków - ale mam pytanie czy ktoś jest zorientowany jakie są koszta - i na ile jest to realistyczne.Trzeba wiedzieć ile kosztuje:1. Koncesja na nadawanie z satelity2. wynajęcie satelity3. licencja na nadawanie 1 sezonu trekowego serialu i jednego filmuoraz trzeba wiedzieć jakie są ceny minutowego bloku reklamowego oglądanego przez 500 tysięcy do półtora miliona ludziEwentualnie można zrobić telewizje komercyjną..... z abonamentem// może ktoś ma pojęcie, czy to ma jakikolwiek ekonomiczny sens?? jakie mogą być koszta (taka telewizja raczej nie potrzebuje prezenterów, studia itp.... co najwyżej biuro dyrektora i kilku pracowników kontrolujących nadawanie tego / i sekretariat)przykładowy program: poniedziałek:16:00- ENT 1x04 (powtórka)17:00- ST819:00- Babylon520:00- ENT najnowszyprzykładowy program: wtorek:16:00- ENT wczorajszy (powtórka)17:00- Terminator19:00- n.p SG120:00- DS9 - na przykład jakiś z 6 sezonuitp itd - niekoniecznie program 24 godzinny (Fani ST z reguły mają czas na oglądanie od 15 do 24), Treki stanowią około 50% czasu antenowego
Po piewrwsze : do tego trzeba wiele kasy , nawet jakby wszyascynawet w 1% 😥 😥 🙁
Jedyne wyjście to pozyskac sponsora/sponsorów ( np. ogłono trekowa / s-f akcja wymiany bannerów reklamowych , z których cześc była by bannerami sponsorów )
Po drugie jak już takiec seriali podzielic w miare równo pomiędzy poszczególne seriale
właściwie to można nadawać telewizje przez internet - tak jak Trwam (mms://195.94.205.211/Trwam ; http://www.radiomaryja.pl) i tak pozostanie problem licencji - piracka telewizja to pomysł bardzo zły.....
Mozna by tez nadawać przez sieci cyfrowe nie mając satelit ani sieci nadajników naziemnych ➡ złym pomysłem jest również uzależnianie sie od konkretnej jednej sieci (np tylko cyfra+, bo wiele ludzi ma pelewizje z PTK UPC i z cyfropolsatu)
Po piewrwsze : do tego trzeba wiele kasy , nawet jakby wszyascy trekies w Polsce zrzucili by sie po 100-1000 zł , to zebrana kasa nie starczyła by nawet w 1%
Ile jest wszystkich Trekkies? 100 tysięcy na pewno 100 tysięcy razy 100 złotych to 10 milionów - a dla telewizji nadającej tylko treka powinno to starczyć na rok (opieram sie na intuicji a nie na realnych danych o kosztach)
Piszcie tutasj tygodniowej ramówki po wymarzonej stacji
Pomysł fajny ale kompletnie niemożliwy do wykonania. Polskie TV wolą puszczać powtórki niż coś nowego, a poza tym jedynymi stacjami jakie powstały to odłamy TVN: Turbo, TVN24 itp. Na Turbo da się oglądać TopGeara, Monster Garage i tyle, TVN24 nie ogladam. Jeśli taki medialny kolos ma problemy ze stworzeniem sensownego programu TV tematycznej to co dopiero zwykli ludzie. Jeśli chciałoby się stworzyć TV z trekiem to nie liczyłbym na same sci-fi bo w Polsce to nie przejdzie. Za mała widownia żeby sie utrzymać z samych reklam (nikt nie bedzie placił za wyświetlanie reklamy dla 5-20 tysiecy ludzi). Trzeba by jakieś tasiemce brazylijskie (polskie, wenezuelskie, peruwiańskie, kambodżańskie) wrzucić i inny syf, który ściągnął by więcej luda. Albo utrzymywać się z abonamentu, co w Polsce także nie przejdzie. Nikt nie da kasy, żeby mieć 1 program. Trzeba by sie wpiać w jakąś sieć (ktoś wyżej wspomniał: Cyfra+, Polsat Cyfrowy, PTK UPC), a nie wszyscy są w tej samej sieci.BTW: Spodobała mi się sugestia o 500 tys - 1,5 mln widowni 🙂 :)Będzie dobrze, co ja gadam, będzie fantastycznie uzbierać 10 tysięcy "oglądaczy". TVN7 ma niecałe 1,5 procenta widowni, a skierowany jest raczej do młodych i dla nich ma skonstruowaną ramówkę.Życze powodzenia, jak mówiłem - pomysł fajny ale nierealny
Nie jest znów aż tak nierealny. Powiem tylko, że największy problem byłby z dostaniem koncesji na nadawanie. Reszta to rzecz drugorzędna. Jak wiadomo wszędzie są układy i układziki, nie tylko u nas, a efektem tego jest to co mozemy ogladać w telewizji. Właściwie to ja już telewizji nie ogladam od dawna, bo i po co. Niedawno można było wynając pasmo i nie było to znów tak strasznie drogie, jak wam się wydaje. pytanie tylko czy zwróciłyby się pieniądze włożone w to, bo raczej nikt do interesu nie lubi dopłacać. Pozostaje jeszcze kwestia koncesji na emisję Star Treka. Mogę powiedzieć, że co najwyzej jakieś stare filmy i seriale. Paramount nie sprzedaje tak chętnie filmów, z których nie będzie miał zysku w postaci sprzedawanych gadzetów. Wystarczy popatrzeć na taki film jak Star Wars czy chociażby Władca Pierścieni. Producenci i dystrybutorzy żyją nie ze sprzedaży filmu, a filmowych gadzetów np koszulek, figurek itp
Koncesje na TV satelitarną dostaje sie niemal od ręki w porównaniu z koncesją na nadajniki naziemne rzecz jasna - tle że trzeba wiedzieć DOKŁADNIE ile bierze Paramount, ile krajowa rada tego i owego, a ile płacą reklamodawcy za spot dla 1% widowni - bo to są takie 3 czynniki, które budują budżet stacji (można też liczyć na jakieś śmiesznie małe pieniiążki od dostawców kablówki) Czy ktoś sie zna na prowadzeniu stacji i jest w stanie powiedzieć jakie to są koszta?? (pewno jeszcze trzeba jakichś urzędasów przekupić - ale tak jest w każdym kraju, w którym rządzą układy (i tajemnicza Grupa Trzymająca Władzę) a nie rozum)
. TVN7 ma niecałe 1,5 procenta widowni
Na zachodzie ST ma przeciętnie 3-9%, a więc więcej (wiem że u nas jest cienko ogólnie z trekiem, ale biorąc pod uwagę przytoczone wyżej dane 1% bedzie NA BANK)