Trekkie za sterem? Prezydent Barack Obama chce podobno zorganizować specjalny pokaz Star Treka w Białym Domu, jak informuje POLITICO, opierając się na doniesieniach z anonimowego źródła.
[more]
Media wciąż spekulują, czy Obama rzeczywiście jest fanem znanej serii sci-fi. Jeden z nagłówków w czasopismie Salon głosi, że "Obama to Spock. To całkiem logiczne." Newsweek poinformował, że "Chłodna i analityczną natura Spocka jest teraz jeszcze bardziej fascynującą i na czasie, gdy w Białym Domu zasiada ktoś kto przypomina Wolkana."

Leonard Nimoy, który w nowym filmie gra starego Spocka, opowiada o swoich spotkaniach z Prezydentem Obamą:
"Spotkałem go dwa razy," powiedział Nimoy w wywiadzie. "Pierwszy raz dwa lata temu, bardzo krótko po tym, jak ogłosił swą kandydaturę. Był wtedy w Los Angeles i przemawiał na otwarciu kampanii, na które byliśmy zaproszeni. [...] Staliśmy na tylnym dziedzińcu, czekając na niego. A on przeszedł przez dom, zobaczył mnie i niezwłocznie podniósł rękę w wolkańskim geście pozdrowienia."
Podczas zamknięcia kampanii w 2008 roku Obama powiedział do tłumu zebranego w Wyoming: "Dorastałem na Star Treku," i dodał: "Wierzę w ostateczną granicę."
Źródło: SciFi Wire[/more]