Forum Fantastyka Star Trek Trek Humor

Trek Humor

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 420 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • The D
    Uczestnik

Niedawno zostałem zapalonym fanem (właśnie lecą (płyną?)) do mnie z UK dwa pierwsze sezony. Dodatkowo jestem ciekawy oficjalnych polskich napisów, bo te amatorskie krążące po sieci są bardzo nierówne (co komentowaliśmy z okazji newsa o gościnnym występie Sackhoff) Mam też w planach zrobienie miksu wszystkich nawiązań do treka (pewnie wyjdzie kilkadziesiąt minut), ale to w bliżej nieokreślonej przyszłości.

Natomiast jeżeli chodzi o same scenki to (poza momentem, gdy Sheldon dostaje prezent od Penny) moją ulubioną jest ta, w której przyjaciele przekonują Sheldona do udziału w Pucharze Fizyków:

http://www.youtube.com/watch?v=2hknXieOyEI (ok 1:40, ale polecam obejrzeć od początku)

Barusz
    Uczestnik

Jestem czepliwy jak Sheldon, ale komentowałeś to przy okazji innego newsa.

Przy okazji newsu o gościnnym występie Sackhof poszliśmy na noże w dyskusji o sensowności polskiego tłumaczenia tytułu.

PS: Zalinkowaliście z Symboltem dwa fragmenty tego samego odcinka 😉

The D
    Uczestnik

Dodatkowo jestem ciekawy oficjalnych polskich napisów, bo te amatorskie krążące po sieci są bardzo nierówne

Płyty przyszły jakiś czas temu. Zdążyłem obejrzeć 2 pierwsze odcinki. Po pierwszym byłem całkiem zadowolony z napisów. Co prawda niektóre teksty straciły na skróceniu, ale zdaje sobie sprawę, że napisy nie mogą być zbyt długie, do tego gdy bohaterowie wpadną w słowotok mówią naprawdę szybko. Podobny problem dotyka także star Treka - postacie takie jak data czy Spock, używają bardziej oficjalnego języka i fachowej terminologii tam gdzie inni użyliby wyrażeń potocznych. I tłumacz ograniczony długością linii dialogowej często nie może sobie pozwolić na oddanie tego stylu.

Ale wracając do tłumaczenia "Teorii wielkiego podrywu" - w drugim odcinku tłumacz popełnił ogromne faux pas. Chodzi o scenę, w której Sheldon szczegółowo omawia scenę z pierwszego Supermana (tutaj od 2:15. Tłumacz(ka) zdecydował się przetłumaczyć wartości na system metryczny i albo nie chciało mu się wyciągnąć kalkulator, albo gdzieś się pomylił i z 32 stóp na sekundę do kwadratu (przyspieszenie ziemskie) wyszło mu nagle 25m/s^2 (czyżby akcja działa się na Jowiszu?), a ze 120 mph 250km/h. Przy czymś takim fakt, że w Polsce mówi się raczej "na sekundę do kwadratu", albo "na sekundę kwadrat" a nie "na sekundę na sekundę".

Wygląda na to, że autor napisów angielskich też się nie popisał, bo zgubił jedno "per second". Może Penny nie robiło to różnicy, ale na lekcji fizyki za pomylenie jednostek pewnie dostałby pałę 😉

Symbolt
    Uczestnik

Z serii jak się powinno to skończyć... ST XI http://www.howitshouldhaveended.com?bcpid=...tid=68701708001

Manul
    Uczestnik

W połowie chciałam powiedzieć: Damn you Star Wars fans! Ale zakończenie mnie pocieszyło 😀

Barusz
    Uczestnik

Słodkie było to "frak" w 01.43 ;)I tylko czekałem aż Czekow powie: "man, I'm 12, what do you want from me?"

Lo'Rel
    Uczestnik

Nie, no końcówka powalająca. Dosłownie 😛

Slawek
    Moderator
    Symbolt
    Uczestnik

Star Trekowa parodia Lost. Wypadało też obejrzeć trochę Heroes (nie ma spoilerów do niczego) http://www.youtube.com/watch?v=_J_Q_mkw-Vw...2EDD56A0B1F6BAA

Bartas
    Uczestnik

TOS w wersji South park.

Slawek
    Moderator
    Manul
    Uczestnik

T'RTo było super! Dzięki :)Star Trek i X-Men? Moje dwie ulubione serie w jednym? Interesting. Obejrzałam...i jak już się podniosłam z ziemi, gdzie leżałam po ataku histerycznego śmiechu wymyśliłam coś lepszego.A jakby tak zrobili komiks Star Trek/Alien/X-men/Hellboy?MEGA-COMBO!

Piotr
    Klucznik

Coś od romulańskiego wywiadu - link. 😉

Elvenking
    Uczestnik

Dobre 😀

Dołączona grafika

Jamjumetley
    Uczestnik

No dobra, też coś wrzucę (z moich tumblr'owych archiwów):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 420 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram