Forum › Fantastyka › Gry › The Walking Dead
Jest na tym forum zdaje się trochę osób oglądających serial TWD, a może nawet takich, co czytały komiks. Na wstępie zaznaczę, że gra osadzona jest w tym samym świecie, lecz przedstawia historię zupełnie nowych bohaterów, co powinno zachęcić zarówno fanów, jak i osoby, które nigdy wcześniej z pozycją styczności nie miały.
Prawdę mówiąc nawet nie wiem co napisać, aby nie wyszło przesadnie patetycznie, bo w efekcie siłą rzeczy tak będzie. The Walking Dead od Telltale Games to "gra" przygodowa rozgrywająca się na przestrzeni pięciu epizodów. "Gra" w cudzysłowie, gdyż w w praktyce bardziej przypomina to interaktywny serial, a wielu bardziej złośliwych graczy zarzuca pozycji bycie "samograjem". Całość sprowadza się do prowadzenia dialogów (wybieranie jednej z maks 4 opcji, nierzadko na czas), drobnych elementów przygodowych (zwiedzanie lokacji i ewentualnie rozwiązywanie jakichś problemów w jej obrębie), a także okazyjnych (choć nie nachalnych) Quick Time Events z cyklu "press Q not to die".
Temat zakładam z prostego powodu - do tej pory żadna, ale to absolutnie żadna inna gra nie wzbudziła we mnie takich emocji, jak The Walking Dead. Emocji różnorodnych, począwszy od współczucia, troski, złości, zdumienia, szoku, zdegustowania - wszystko jednak w ogólnie pozytywnym znaczeniu ogólnym, działającym na korzyść gry. Sam o mało co nie przeszedłem obok gry obojętnie, mało o niej słysząc, dlatego tym bardziej postanowiłem podzielić się wrażeniami.
The Walking Dead jest niczym sezon bardzo dobrego serialu, w którym to gracz w mniejszym bądź większym stopniu kreuje akcje. Oczywiście koniec końców całość zawsze opowie tę samą historię ogólną na przestrzeni pięciu epizodów, ale to jaki przybierze ona wizerunek, jakie wydarzenia ujrzymy, a nawet to jakim postaciom przyjdzie przeżyć bądź też nie (co później odbije się na kolejne wydarzenia) zależy wyłącznie od gracza, jego czujności i podejmowanych decyzji. Decyzji wcale nie takich łatwych i w żadnym wypadku oczywistych. To nie kolejny kicz od współczesnego BioWare, gdzie mamy ewidentne Good/Neutral/Bad. Ba, w ogólnym rozrachunku nie sposób nawet mówić o mniejszym źle. Co więcej, wybory nie są wrzucane na siłę, a ich największy "urok" (przez brak lepszego określenia) tkwi właśnie we wspomnianym oddziaływaniu na gracza/widza. Nie sztuką jest nawet ciągnąć dalsze opisywanie, gdyż tego trzeba po doświadczyć.
Wspominałem, że będzie patetycznie?
Sama fabuła to naturalnie nic szczególnego - apokalipsa zombie, główny bohater oraz napotykane osoby starają się przeżyć. Siła opowieści tkwi w naprawdę wiarygodnych postaciach, solidnie napisanych, realistycznych i sensownych (tja, poważnie) dialogach, oraz ogólnej reżyserii i przemyśleniu całości. Gra zdecydowanie dla dorosłych, nie szczędząca nawet nie tyle brutalnych, co wręcz szokujących scen, bezpośredniego języka i dyskusyjnej tematyki. Jak już wspominałem wcześniej, nigdy dotychczas nie uświadczyłem czegoś podobnego w żadnej innej grze. Tragiczne, czy nadmiernie brutalne obrazy - jasne, owszem - ale nigdy nic, gdzie by samemu się brało "udział" w niezręcznych sytuacjach czy dialogach, a w tej kwestii TWD przebija niejedną pozycję filmową, książkową, czy komputerową, właśnie dzięki swej interaktywności.
Gra dostępna na PC/MAC (Steam), kĄsole (PS3/X360) oraz zdaje się iPady. Gra okrzyknięta przez wiele mediów jako Game of the Year 2012. I prawdę mówiąc zasłużenie - osobiście szczerze polecam.
Też dużo dobrego o tej pozycji słyszałem, będę musiał w końcu zagrać.To w końcu jest oparta o komiks czy serial? Bo jak wiadomo ukazane tam wydarzenia mocno się różnią od siebie.
To w końcu jest oparta o komiks czy serial? Bo jak wiadomo ukazane tam wydarzenia mocno się różnią od siebie.
Napisałem w pierwszym akapicie. Całkowicie nowa historia, inni bohaterowie, czas i miejsce akcji. Nie wiem czy poza tytułem i samą "apokalipsą zombie" ma to cokolwiek wspólnego z komiksem czy serialem jeśli chodzi o nawiązania, gdyż ani jedno, ani drugie nie jest mi znane. Niemniej jednak oznacza to, że można po grę sięgać bez znajomości materiału źródłowego.
Potwierdzam, potwierdzam, gra TWD jest, że tak powiem zjawiskowa. Grałem w nią na X360. Pomimo, że oprawa jest komiksowa, naprawdę potrafi grać na emocjach. Dla wielbiciela zombie, obowiązkowa. Cała reszta ludzi może się zrazić właśnie specyfiką rozgrywki, która jak już pisał Slawek, jest takim "samograjem".... prawie 🙂 Polecam!
TWD jest wybitną grą. Świetne połączenie narastającego napięcia i przygodówki oraz szybko podejmowanych decyzji tworzy nietuzinkowy produkt docelowy dający wiele zabawy jak i przeżyć (ciekawe jakby wyglądała taka gra w realiach star treka). Główny bohater i jego relacje z innymi postaciami są świetnie zaaranżowane, a przeszłość Lee (głównego bohatera) jst jak najbardzie jprawdopodobna i tworzy realną spójną całość z jego wyborami.Polecam wszystkim nawet tym nielubiącym zombii bo gra może zmienić ich nastawienie.P.S. Nawet facetowi się łezka się w oku zakręci podczas zakończenia.
Dzisiejszy Daily Deal na Steam to właśnie The Walking Dead (-50%) - http://store.steampowered.com/agecheck/app/207610/
Nie jest to najlepsza oferta, gdyż bywało taniej w innych miejscach, ale i tak uważam, że warto i raz jeszcze polecam.
W najnowszym Humble Weekly Sale można wyrwać pakiet przygodówek Telltale, a płacąc więcej niż średnia (obecnie 4$) otrzymujemy The Walking Dead - http://www.humblebundle.com/weekly
Gram w to obecnie na PS3 no i Telltale znowu (po 5 częściach Back To The Future) odwaliło kawał świetnej przygodówki.Zaczynam 3 epizod 😉