Forum Fantastyka Inne sci-fi i pozostałe gatunki Surface - serial NBC...

Surface - serial NBC...

Viewing 9 posts - 16 through 24 (of 24 total)
  • Author
    Keymaster

SPOILERY

Zobaczyłem wreszcie 15, ostatni odcinek sezonu. W końcu akcję popchnięto do przodu (i to jak 😀 ) - połowa USA pod wodą, wszędzie krążą dorosłe egzemplarze nowego gatunku. Ciekawy jestem jak z tego wybrną (i o ile w ogóle, bo: "Surface's season will be ending just before the start of The Olympics. (Note: This is a very bad sign: a truncated season - Surface will produce only 15 episodes - with an early finish is a near-sure sign that a series will not be back for a second season)", co nie najlepiej wróży serialowi 🙁 ). W każdym razie końcówka udana - kombinatorzy genetyczni znikają w Rowie Mariańskim, następuje także długo oczekiwane 😉 spotkanie wszystkich głównych bohaterów. Miejmy nadzieję, że będzie cdn.

Aha! Pierwszy raz w życiu udało mi się wyłapać od razu buraka filmowego 🙂 Otóż na promie, którym odpływają rodzice Milesa jest grubawy facet z duuużą białą brodą - za chwilę natomiast ten sam facet stoi na poboczu drogi do Wilmington, gdzie zmierza Laura...

Gorlim
    Participant

SPOJLERY

Ja tez dziś zobaczyłemn odc. 14 i 15 i muszę przynać, że było ciekawie.

Skoro połowa USA jest pod wodą, i wszędzie pływają dorosłe egzemplarze (które, jak się wydaje, celowo wywołały tsunami), które na dodatek zostały pokazane w telewizji - to od tej pory ten serial to już będzie totalny SF 😉

Stacja ma ogłosić w maju, czy będzie drugi sezon Surface. Możliwe jest też, że zostanie przeniesione do SciFi channel (ten sam właściciel).

W każdym razie, nawet jeśli nie, to był to fajny miniserial 🙂

Cross
    Keymaster

Czy ktoś się orientuje co z serialem? Bo chyba jednak kiszka... 🙁

GWYNBLEIDD
    Participant

Z tego co pamietam Surface zostal skasowany przez NBC po tzw 1 sezonie. I zdaje sie stacja nie ma w planach powrotu do tego tytulu. Na oslode dla fanow serii jakis czas temu zapowiedziano wydanie dvd z Surface. Konkretnej daty jednak nie podano.

Cross
    Keymaster

Wieści raczej hiobowe... 🙁 A właśnie w tym momencie ten serial stałby się 100% SF...

Coen
    Participant

Veto moi drodzy. Ja się z Wami w ocenie tego serialu nie zgodzę. Jestem na świeżo po obejrzeniu ciurkiem całego sezonu i o ile nie był on szczególnie wybitny to był całkiem solidny. Historia poprowadzona była spójnie i logicznie, z sensownie następującymi ciągami przyczynowo-skutkowymi. Postacie wyszły ciekawe i żywe a przy tym w moim odczuciu były jak najbardziej "realne". Nie mieliśmy bandy super-uber-niezniszczalnych-mega-ekspertów do jakich przyzwyczaili nas twórcy wielu innych seriali. Rzeczy wypadały im z rąk, potrafili się przewrócić, czy ich plany mogły spalić na panewce. Tego brakuje postaciom wielu, naprawdę wielu seriali czy filmów.Wielkim plusem produkcji było zaś środowisko. Na palcach jednej ręki drwala-alkoholika można policzyć produkcje traktujące o oceanach. Z seriali jest seaQuest i...i...i w zasadzie to wszystko! I właśnie z tym serialem, a konkretnie drugim jego sezonem bardzo kojarzyło mi się "Na powierzchni". A że nie była to produkcja w 100% zgodna z naukowymi faktami...to komu się podobał terkot karabinów zamontowanych na pokładzie myśliwców z BSG czy huk łamania bariery Warp 1 z ST, niech się nie wypowiada, bo zakrawa to na hipokryzję.Osobiście mam mu do zarzucenie dwie rzeczy - niezniszczalność jaszczurów, która już w japońskiej Godzilli była bez sensu, oraz skasowanie serialu bez jakiegoś wyjaśnienia. Wiem, że to nie wina twórców serialu, ale na kogoś ten gniew muszę skierować...Takie więc jest moje zdanie, jeśli ktoś się ze mną nie zgadza i ma po temu jakieś argumenty, to chętnie podejmę dyskusję.

Cross
    Keymaster

Wyciąłbym jedynie wątek z dzieciakami i miniaturowym jaszczurem, a co reszty - pełna zgoda 🙂

Coen
    Participant

PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI SPOLIERÓW przed przeczytaniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutom

Ten wątek jako całość też w miarę przypadł mi do gustu, głownie przez pokazanie bzdurnych realiów jako często są obecnie spotykane w zachodnich społeczeństwa. Chodzi mi o nie radzenie sobie rodziców z zachowaniem Milesa, ich niezrozumienie dla jego zachowania. Znamienne są tu słowa jego matki: ten dzieciak nie ma prawa narzekać, ma wszystkie zabawki i wszystkie gry jakie chce. I tyle, z jej punktu widzenia jak i wielu współczesnych rodziców dzieciak z automatu ma być szczęśliwy mając to wszystko. I dopiero po kilku odcinkach ich prawie dorosła córka musi otworzyć im oczy, niemalże używając łomu: kiedy zajmował się tym jaszczurem to nie był ten sam apatyczny, nieangażujący się Miles, po raz pierwszy w życiu miał jakąś pasje. I to wielkie WTF na twarzach rodziców, to nieomal książkowe, ale nadal za często spotykane w świecie realnym.

Poza tym w późniejszych odcinkach wątek ten pozwolił nam obejrzeć problemy powodowane przez wielkie jaszczury nie z perspektywy globalnej czy naukowej a lokalnej. Sądzę również, że w późniejszych sezonach, postać chłopaka miała odegrać o wiele poważniejszą rolę. Zmiany którym podlegał zapewne uczyniłyby z niego hybrydę, zdolnego wyczuwać jeśli nie kierować stworami w pobliżu. Bo powiedzmy sobie szczerze, jeśli nie okazałoby się, że istnieje jakaś magiczna super bron, sklecona na zasadzie "wyłącznika awaryjnego" to jedyną metodą na wygranie byłoby napuścić cześć jaszczurów na resztę. No ale, cóż....tego się niestety nie dowiemy nigdy.

Galactica
    Participant

Oglądałem, podobał mi się nawet. Czekałem na 2 sezon. Nie doczekałem się.Koniec.

Viewing 9 posts - 16 through 24 (of 24 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram