Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Statek kosmiczny Amazonu

Statek kosmiczny Amazonu

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 16 total)
  • Author
    Participant

Pare dni temu firma Blue Orgin Jeffa Bezosa (czyli założyciela znanego i lubianego sklepu amazon.com) zaprezentowali pierwszą wersje przyszłego statku suborbitalnego.

Kapsula Goddard wzniosła się na okolo 90 metrów i spokojnie wylądowała (pionowy start i lądowanie)

Komercyjne loty ostatecznej wersji New Shepard mają się zacząć od 2010 roku.

Więcej - takze ze zdjęciami i obrazkami TUTAJ.

Anonymous
    Guest

Ciekawe ile to będzie takiego "turystę" kosztować.

Eviva
    Participant

Ciekawe ile to będzie takiego "turystę" kosztować.

Pierwszego kosmicznego turystę kosztował lot 20 milionów. W przypadku pójścia na masówke liczyłabym na zejście do jakichś 200.000, ale też nie od razu. Kosztowna rozrywka, ale jak kogoś stać...

zdarom
    Participant

Szkoda że tylko ułamek ludzi będzie na to stać.

Lo'Rel
    Participant

Największym marzeniem mojego życia jest polecieć w kosmos i zobaczyć Ziemię z orbity. Byłbym nawet w stanie zaryzykować własne życie dla tego doświadczenia. Mam nadzieję, że kiedyś będę mógł sobie na to pozwolić.

zdarom
    Participant

Trzymaj się tej nadziei bo tylko nie zapominaj kim ona jest. 🙂

Lo'Rel
    Participant

Mówi się trudno i pomimo wszystko mam nadzieję, że się doczekam ;]

Velo
    Participant

Tsk, tsk, tskNie mieszajcie lotów orbitalnych i suborbitalnychObecnie loty orbitalne - dzisiaj oferowane przez Space Adventures to cena około 35 milionów dolarówCeny lotów suborbitalnych - od 100 do 250 tysięcy dolarów, można już rezerwować miejsca u różnych firmA ceny z rozwojem rynku będą szły w dół 🙂

zdarom
    Participant

Czy będą szły w dół czy nie to i tak prawdopodobnie nie będzie nas stać za naszego życia.

Lo'Rel
    Participant

Nigdy nie mów nigdy hehe. Nawet gdyby nie zdarzył by mi się lot w kosmos, to podróż suborbitalna była by genialnym zamiennikiem. A słyszałem, że mają odbywać się skoki ze spadochronem z wysokości umownie ustalonej jako granica atmosfery. Rzecz jasna w odpowiednim skafandrze...

zdarom
    Participant

Coś takiego jak B'Elanna robiła w jednym z odcinków VOY'a. Nazwy odcinka nie pamiętam ale miała mały kryzys spowodowany zniszczeniem Maquis.

Lo'Rel
    Participant

Z resztą fajny odcinek to był, jeden z wielu fajnych w piątym sezonie.

Anonymous
    Guest

Dla ciekawych proponuję przeczytać ten artykuł i popatrzeć na zdjęcie. Bardzo ciekawe rozwiąznie.

Lo'Rel
    Participant

Interesujące 🙂

zdarom
    Participant

Tak interesujące a jeszcze bardziej fajne. Kiedy będzie ekonomia z treka? Bo inaczej nie mam szans na takie cudactwa w swoim żywocie.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 16 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram