Forum Fantastyka Stargate Stargate SG-1

Stargate SG-1

Wyświetlanie 15 wpisów - od 91 do 105 (z 327 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • r_ADM
    Uczestnik

Musze przyznac, ze dziesiaty sezon mile mnie zaskoczyl 🙂

Historyjki niby caly czas proste, ale oglada sie to to przyjemnie. Zastapienie mitologii egipskiej mitami arturianskimi tez wnosi powiew swierzosci.

I najjasniejszy punkt SG1 w chwili obecnej - Vala MalDoran. Ta postac jest tak fantastycznie napisana, ze chwila z obcowaniem z nia na ekranie rekompensuje wszystkie inne minusy. Na tle Vali widac jak marna postacia jest Sam Carter. Vala calkowicie przycmiewa postac "budowana" od prawie 10 lat.

Do tego jest swietnie zagrana. Sprowadzenie Claudi Black do SG1 bylo najlepszym pomyslem producentow od wielu lat.

Krusty
    Uczestnik

Hehe skoro taki stary tetryk jak ty poleca to chyba sie skusze 😉 choć robie sobie małą powtórkę 24h więc może byc trudno.

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

A ja wlasnie dociagam do konca 7 sezonu i musze przyznac ze porownujac go z sezonem nr 6 wyglada bardzo ciekawie. Wlasciwie to postawilbym go jak na razie na najwyzszym miejscu jesli chodzi o dotychczasowe sezony. Widac jak bardzo SG-1 potrzebowalo powrotu Michaela Shanksa oraz porzadnie pomyslanego przeciwnika w postaci Anubisa. A skoro jak pisze r_ADM w 10 sezonie jest tak dobrze to czas zmusic lacze do wiekszego wysilku ;P

Krusty
    Uczestnik

Kurde szkoda że kasuje Sg1 kiedy właśnie się coś ruszyło i po raz pierwszy od dłuższego czasu czekam na drugą połowę sezonu z niecierpliwoscią...

r_ADM
    Uczestnik

SG1 po przerwie spadlo nizej niz kiedykolwiek. Po niezlej pierwszej czesci sezonu druga jest tragiczna. Fabuly 10x11 juz nawet nie pamietam, ale 12 odcinek to dno i metr mulu. Nie dosc, ze sg1 zrzyna samo z siebie to proba komentarza na temat sytuacji spoleczno-politycznej jest tak zalosna, ze az boli. Na dodatek caly odcinek opiera sie na postaci Carter, ktora w epizodach action-adventure jeszcze jako tako sobie radzi, ale na nic wiecej jej juz nie stac. Zarowno od strony pisania postaci jak i marnego warsztatu aktorki. Ogolnie bardzo zle; najgorzej od bardzo, bardzo dawna.edit: doh, odcinek, na ktory wylewam wiadro pomyj to 10x13 a nie 12.

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

MOZLIWE SPOJLERY 10x11/13

W pelni sie zgadzam - SG-1 leci po polowie sezonu na leb na szyje. O ile jeszcze 10x11 jakos sie dalo ogladac choc przyznam ze po dwoch dniach sie zastanawialem mocno co sie stalo z Danielem to kolejne dwa odcinki kompletnie ciagna serial na dno. Wybitnie odcinek 10x13 - nie dosc ze w SG-1 bylo tego typu historyjek na peczki to jeszcze wszystko bez ladu i skladu podbite umoralnianiem spoleczenstwa. Jedyna jasna strona tego odcinka to gra Beau Bridges'a - potrafil w calkiem ladny sposob zmienic sposob zachowania i charakter postaci i nie wyszlo to sztucznie. Natomiast reszta to porazka - alternatywny Mitchell wypisz wymaluj wziety z Urodzonego 4 lipca, McKay niemal taki sam jak w SGA, to nic ze inaczej facet zyje etc, zachowania, gadka podobne. I na koniec to co mnie irytuje od kilku juz odcinkow i od czasu kiedy zaczalem ogladac Farscape - Claudia Black i jej marnowanie roli Vali, ktora czesto przez scenarzystow ustawiana jest jako ladna dziewczyneczka, taka sobie glupiutka co to poskacze pokwili. Jeszcze do reki jej jakiegos lizaka powinni dac i sukienke w groszki. Bo warkoczyki juz jej upleciono ;>

r_ADM
    Uczestnik

Sie nam skonczyl kolejny serial, wiec wypadaloby napisac 2 zdania. W sumie troche szkoda. SG1 na antenie byl 10 lat i zdarzyl wejsc do kanonu sci-fi. Glownie dzieki rekordowemu runtimowi niz jakosci, ktora z czasem znacznie sie obnizala, ale jednak.Ostatni odcinek tez raczej slabawy. Oczekiwalem jakiegos rodzaju zamkniecia, ale nic takiego nie mialo miejsca. Ot, kolejny stargejtowy standalone. Niby w produkcji sa jakies filmy oparte na serialu, majace kontynuowac watki z Ori, ale nie spodziewam sie po nich zbyt wiele.

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

No coz skonczylo sie SG-1 ale nie powiem zeby byl to jakis szczegolny koniec. Wlasciwie zakonczenie jest bardzo nijakie i widac ze scenarzysci zostawili sobie furtke do przeciagniecia tematu i postaci w filmach majacych byc kontynuacja. Coz, SG-1 ogladalo mi sie przyjemnie, nie powiem, dosc dlugo. Niestety sezon numer 10 mocno odstawal chwilami od poziomu sredniego calej serii a szkoda bo potencjal aktorski nadal byl duzy i historia z Ori mogla byc opowiedziana ciekawiej. No ale to juz bylo i nie wroci ;>

Anonimowy
    Gość

W końcu się zebrałem i obejrzałem te kilka odcinków zalegających u mnie na dysku. Przy okazji chciałbym podsumować serial.Ogólnie sama koncepcja jak i wykonanie - gra aktorów / scenariusze / efekty specjalne stały na wysokim , czasami nawet bardzo wysokim poziomie, jakkolwiek uważam Stargate SG-1 jednak za produkcje stricle rozrywkową , pozbawioną głębszego przesłania jak chociażby TOS . Niestety od odc Lost City serial powoli zaczął przejawiać tendencję schyłkową a ostatni odc woła o pomstę do nieba ( Asgard i głupota scenarzystów , która sięgneła Olimpu ).Jakkolwiek serial spokojnie zasługuje na ocenę 8/10. Za całokształt. Dostarczył mi naprawdę dużo rozrywki.

I. Thorne
    Uczestnik

Ja uważam, że 9 i 10 sezon nie były takie złe, ale brakowało mi czegoś (raczej kogoś, każdy wie o kogo chodzi). Gdyby serial zakończono po 8 sezonie (nie wiem czemu każdy mówi, że był już na spadku, wg mnie jest o wiele lepszy niż 7 i kończy się logicznie), a historię Ori dali w nowym serialu byłoby o wiele lepiej.Osobiście w 10 sezonie najlepszy odcinek to Bad Guys. Takiej przewrotności dawno nie spotkałem, do tego nawiązania do Die Hard rzucają się w oczy. Szkoda, że scenarzyści musieli zmieścić się w czterdziestukilku minutach, bo dość kiepsko się kończy.

r_ADM
    Uczestnik

Posty przeniesione z tego miejsca.

sonda nadaje sygnał zza Wrót, a wojskowi z miejsca wiedzą, po paru sekundach, z której galaktyki on dobiega; podstawowe pytanie jakim cudem ten sygnał tak szybko doleciał???

przez wrota ?

Q__
    Uczestnik

przez wrota ?

Pomijając fakt, że niniejszym zbaczamy w OT, trudno uwierzyć by na podstawie tego, że sygnał przeleciał przez Wrota dało się ustalić z której galaktyki on pochodzi... (W takim razie dałoby się stwierdzić tylko, że sygnał "wyszedł z Wrót".)

r_ADM
    Uczestnik

Przeciez wpisujac adres ma sie 6 gwiazdozbiorow, na podstawie ktorych mozna ustalic pozycje planety na ktora sie gateujesz 🙂

Q__
    Uczestnik

Przeciez wpisujac adres ma sie 6 gwiazdozbiorow, na podstawie ktorych mozna ustalic pozycje planety na ktora sie gateujesz 🙂

Przypadkiem mam tą świadomość, tyle, że on gateowali coś po raz pierwszy i nie mogli wiedzieć:

1. czy wrota dobrze działają po tylu latach,

2. czy dobrze odczytali współrzędne.

Poza tym (bo chyba nie pamiętasz tej sceny) mieli tam wielka mapę nieba, na której nagle zapaliło się światełko oznaczające nadchodzący sygnał i dopiero po położeniu tego światełka stwierdzili skąd sygnał dochodzi, co jakby podważa Twoje przypuszczenia.

Piotr
    Klucznik

Dla mnie ta mapka i sygnal to tez buraczek, bo o ile ze wspolrzednych mozna bylo odczytac polozenie, o tyle migajacy sygnal to bzdura, bo ten sygnal wrocic na Ziemie mogl tylko przez wrota. To wyklucza mozliwosc namierzenia lokalizacji, bo wrota sa "skrotem". Ten "lokalizator" przesuwajacy sie po mapce to dalsza czesc buraka, nie mogli miec namiaru na sonde, ktora byla zdematerializowana.

A w ogole to nie wiedzieli, jak wrota dzialaja i ze dematerializuja materie, wiec nie wiem skad komputer mogl wiedzie,c ze ma podac komunikat o dematerializacji sondy. 😉

2. czy dobrze odczytali współrzędne.

Wtedy nie wiedzieli, ze sa inne wrota i adresy. Poza tym gdyby zle odczytali, wrota by nie zaskoczyly.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 91 do 105 (z 327 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram