Forum › Fantastyka › Stargate › Stargate SG-1
Odcinek owszem, jako tako aczkolwiek coraz wiecej elementow SG1 zaczyna mnie razic.Kiedys, wiele lat temu SG1 zachowywalo pozory zgodnosci serialu z szeroko rozumianymi realiami militarnymi. Mam tu na mysli, ubior, wyposazenie, zachowanie podczas walki, taktyka itd.Oczywiscie i na tym polu zdarzaly sie buraki, ale ogolne wrazenie bylo pozytywne. Cala ta otoczka sprawila, ze SG1 bardzo mi sie podobal.Niestety i to sie skonczylo. Po raz kolejny wymiana broni na wygladajaca jeszcze bardziej futurystycznie. Potworki p90 jeszcze bylem w stanie tolerowac, ale mp7 wyglada po prostu tragicznie. Do tego skonczylo sie strzelanie a'la wyszkolony zolnierz. Teraz 'dzielna zaloga' SG1 juz nie potrzebuje przylozyc broni do oka. Wystarczy podniesc dwa pistoleciki zabawaki i walic seriami jak Neo. Mitchell z kolei jest fanem Rambo i jego sposobu zabijania wrogow. Podniesc giwere do biodra i jedziemy. Tego typu bledow w odcinku bylo od groma. Oczywiscie czepiam sie, ale kiedys nie mialem powodow.Wracajac do fabuly; jest to pierwsze odcinke po przerwie, ktorego nie musialem przewijac jednak z wyzej wymienionych powodow nie moge powiedziec, zeby ogolne wrazenie bylo pozytywne.Od jakiegos czasu co tydzien mam ten sam dylemat. Sciagnac czy nie sciagnac.
SPOJLERY 9 x17
Jej, to się działo. Moja insectofobia chyba nie pozwoli mi dzisiaj spać - odcinek oglądałem z nogami z daleka od podłogi 🙂
Generalnie taka sobie historyjka, ale wydaje mi się, że krótka rozmowa Daniela z reprezentantką rządu chińskiego jest zapowiedzią jakiejś poważniejszej historii. Być może będzie to kolejny odcinek, być może koniec sezonu.
My guess - Chińczycy cofną się w czasie i dotrą do wrót przed Amerykanami.
Odcinek raczej nudnawy. Byl juz bardzo podobny, tylko z latajacymi robalami, kolo 4, 5 sezonu. Chinczycy chyba sami z niczym nie wyskocza, zreszta jak mieliby cofnac sie w czasie?? A poza tym na koniec EMH powiedzial ze ta cala miedzynarodowa komisja nadzoru jest ogolnie bardzo zadowolona.Chociaz z drugiej strony cos podejrzanie łatwo przeszli do porzadku dziennego nad tym ze Amerykanie maja parke super star destroyerow.
hm.. czy ta głęboka cisza oznacza, że nikt nie widział 9x20?
Wiecie ostatni raz oglądałem ten serial około rok temu gdy leciał jeszcze na HBO i powiem ,że nie jest to obraz najwyższych lotów ,za to dobry jesli nie ma nic innego w TV.Najsłabszą stroną tego serialu jest ,moim zdaniem, zbyt luźne powiązanie z filmem ,który był przecież bardzo dobry.Poza tym pan r_ADM protestował przeciwko sposobowi używania broni w tym serialu przez żołnierzy.Cóż moze wyjaśnie kilka spraw - metode strzelania "z ramienia" o ,której wspominano jaką właściwą, stosuje się na dalekie i średnie odległości ,tymczasem te "z biodra" na bliskie odległości i podczas nagłego rozpoczęcia walki kiedy się nie ma czasu celować.Nie oglądałem tych odcików o jakich wspominano więc nie mogę powiedzieć czy r_ADM miał racje czy nie ale chciałem po prostu by nie oczerniano serialu na takiej podstawie.
Jeżeli masz HBO to obecnie leci tam ósmy sezon - i to po dwa odcinki pod rząd.
No niestety HBO już nie mam bo za drogi był by go utrzymywać. Ale zdaje się ,ze to powtórka bo rok temu leciał tam już 10 sezon
Szybkie to polskie HBO, puszczali już sezon, który premiere będzie miał w lato tego roku (tak wiem, że to żart prima aprilisowy najprawdopodobniej 😉 ale nie mogłem się powstrzymać). Ostanim sezonem na HBO był sezon 8.
Jak to Tecza w lato tego roku? Przypominam ,ze to nie telewizja to HBO!
Masz rację HBO to nie telewizja to SUPERTELEWIZJA. Puszczają nawet sezony, które sa dopiero kręcone - niedawno była przeciez premiera 9x20 w USA, a 10 sezon ma być w lato tego roku.
Wiem o tym I. Thorne no faktycznie to było takie małe kłamstwo z okazji 1 kwietnia i prima a prilis nie bierzcie mi za złe.
Cóż moze wyjaśnie kilka spraw - metode strzelania "z ramienia" o ,której wspominano jaką właściwą, stosuje się na dalekie i średnie odległości ,tymczasem te "z biodra" na bliskie odległości i podczas nagłego rozpoczęcia walki kiedy się nie ma czasu celować.
lol, pan na PO ci tak powiedzial ?
Nie pan na przysposobieniu obronnym mi powiedział cos takiego: - "Chłopie ,przecież ty sobie nie poradzisz w życiu bez umiejętności poprawnego nałożenia maski przeciwgazowej. Skup się, chłopie!!!"
Mod: No i fajnie, a jaki to ma związek z SG-1? Jak chcecie gadać o broni w serialu to proszę bardzo, wspomnienia z PO można snuć w mesie.
Mocno sie zdziwilem gdy na ekranie w odcinku 5x13 - Proving Ground pokazala sie Grace Park odtwarzajaca role Boomer w Battlestar Galactica. Sam odcinek tez calkiem w porzadku ale zdecydowanie lepiej ogladalo sie wczesniejszy epizod - Wormhole X-Treme!. Chwilami kladlem sie smiechu. Trzeba przyznac ze scenarzysci oraz aktorzy pokazali ze potrafia sie z siebie i swoich postaci smiac 😉 Pomysl mieli niezly na ten odcinek.