Serial już dotarł i tak, miałeś rację. Wszystkie filmy DVD, przynajmniej te które ja mam, są w rozdzielczości 720x576 i jedyne co się zmienia, to proporcje. Dla 4:3 jest to 1.33 AR, a dla 16:9 1.78 AR. To wydanie Star Treka TOS jest właśnie w takich rozdzielczościach i proporcjach 1.33. Po zrobieniu screenshota w VLC wyszło dokładnie 768x576, chociaż wszystkie odtwarzacze filmów pokazują 720x576, ale to już chyba po zmianie proporcji jeśli dobrze rozumiem.
Nie spodziewałem się, że serial będą na tych większych 8GB płytach DVD. Jeden odcinek z wybranym tylko jednym językiem (używam programu MakeMKV tak przy okazji), zajmuje 1.4GB! Najpierw chciałem robić jeszcze obrazy ISO (do tego polecam DVD Shrink 3.2), ale zwątpiłem. Na koniec, po odchudzeniu przez program ffmpeg, wychodzi ~750MB i jakość jest pierwsza klasa. Jak na DVD oczywiście.
Podam jeszcze przykładowy skrypt ffmpeg do zamiany MKV w MP4:
ffmpeg -i "B1_t00.mkv" -vcodec libx264 -crf 20 "Star Trek - 1x01 - The Man Trap.mp4"
Chętnie pobrałbym już przygotowane pliki, ale nie wiem skąd. Tzn. na pewno jest coś na torrencie, ale jak już pisałem nie używam tego programu. W razie czego proszę dać znać w prywatnej wiadomości.