Forum Fantastyka Star Trek Star Trek i dubbing

Star Trek i dubbing

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 110 total)
  • Author
    Participant

Tfu, tfu, tfu i odpukuję w niemalowany ołówek tak na wszelki wypadek.Jeżeli jednak jakiejś stacji telewizyjnej wpadłby do głowy pomysł zastąpienia oryginalnej ścieżki dialogowej dubingiem, kogo widzielibyście w poszczególnych rolach?Jak dla mnie jedynym oczywistym typowaniem jest, eksploatowany bez litości przez dystrybutorów gier, Wiktor Zborowski jako Worf.deactivate EMH!

Piotr
    Keymaster

Dubbingu wrecz niecierpie, poza jednym malym nietrekowym wyjatkiem - Shrek. 😉 Ale pamietam gdy C+ puszczal Voyagera, mimo ze na poczatku dziwnie sie go sluchalo, to jednak ogladniecie czterech sezonow z dubbingiem robi swoje, i gdy wreszcie zaczalem ogladac Voya w wersji oryginalnej (z lektorem na TV4), to dlugo nie moglem sie przyzwyczac. I mysle ze jesli juz pusciliby treka, np. Voya, z dubbingiem, to ten ktory byl na C+ przezylbym bez wiekszych meczarni. 😉

Domko
    Participant

Jednak w dubbingu Voyagera na C+ nie podobało mi się to, że za komputer pokładowy mówił facet. Po prostu świetne dopasowanie polskiego głosu do Majel Barrett. :)Lepiej niech będzie tłumacz, a najlepiej oglądać z napisami z komputera.

fluor
    Keymaster

a najlepiej oglądać z napisami

Polskie stacje telewizyjne uznają zapewne, że dla większości widzów film z napisami to zbyt duży wysiłek intelektualny 😉 Pamiętam tylko jeden film wyemitowany z napisami (co było niemałym zaskoczeniem) ostatnio: "Oczy szeroko zamknięte" na TVN.

Hivision
    Participant

Mi się Voy w dabingu podobał. Prawda jest jednak taka że wole oglądać filmy z napisami. Tłumaczenie nie oddaje tego jak jest naprawde. Znając trochę angielski można wiele więcej zrozumieć, odczuć jak słuchając lektora.

Toreth
    Participant

Nie słyszałam Voya w dubbingu, ale jakoś mnie ta myśl przeraża 😮 Osobiście generalnie wolę oglądać filmy w oryginale, choć rozumiem, że niektórzy potrzebowaliby napisów. Więc z trojga "złego" (dubbing, napisy, lektor) polecałabym napisy. Są jakoś tak najmniej ingerencyjne.

Sokar
    Participant

Nie słyszałam Voya w dubbingu, ale jakoś mnie ta myśl przeraża 😮  Osobiście generalnie wolę oglądać filmy w oryginale, choć rozumiem, że niektórzy potrzebowaliby napisów. Więc z trojga "złego" (dubbing, napisy, lektor) polecałabym napisy. Są jakoś tak najmniej ingerencyjne.

Mówcie sobie co chcecie, widziałem voya z c+ (dubbing) tragedia, wole poczekać na dvd rip. To nie jest to samo, głosy nie pasują. Film traci bardzo dużo nie ma to jak dźwięk AC3 i napisy 😀

Gosiek
    Participant

Wracając do pytania zaczynającego wątek (ktoś je w ogóle zauważył? :clever:) to jakoś poza wspomnianym już Wiktorem Zborowskim w "roli" Worfa nie widzę zbyt wielu polskich aktórów, którzy mogliby podkładać głosy pod trekowe postaci. Może Jerzy Stuhr jako AHM i Zbigniew Zapasiewicz jako Sarek - ale to tylko kilka epizodów by było. Jakoś nie potrafię sobie po prostu zgrać głosów z postaciami. :wink:A co do samego dubbingu - profesjonalnie zrobiony nie jest zły, choć ja też wolę filmy z oryginalnym dźwiękiem, nawet jeżeli jest to dźwięk języka chińskiego. 😛 VOY w C+ był nawet niezły, ale z napisami i tak jest lepszy. Miałam też okazję (i mam ją nadal) oglądać sporo treka dubbingowanego po niemiecku (made by Sat1) - nie jest zły, chociaż jakoś dziwnie to brzmi - niemieckie ST. Ale i tak napisy są najlepsze. 🙂

izbkp
    Participant

Jednak w dubbingu Voyagera na C+ nie podobało mi się to, że za komputer pokładowy mówił facet. Po prostu świetne dopasowanie polskiego głosu do Majel Barrett. 🙂

Musiales miec awarie glosnikow w TV. Tudziez zapatrzyles sie na wysokie obcasy biegajacych po statku kobiet 😉 Bo komputer pokładowy USS Voyager przemawiał głosem damskim ;P

Dalek
    Participant

A mi się dubbing voya podobał. Później przy oryginalnej wersji nie miałem problemu z adaptacją. Co do aktorów to muszą być to koniecznie aktorzy teatralni, żeby byli nieznani (łatwiej się wtedy przyzwyczaić do dubbingu). Poza tym mają oni zazwyczaj lepszy warsztat, bardziej wyćwiczony głos.

Domko
    Participant

Bo komputer pokładowy USS Voyager przemawiał głosem damskim ;P

Fakt, ale w niektórych odcinkach był to głos męski. Pamiętam to choćby z odcinka Hunters (co do tytułu mogę się mylić, ale chodzi o ten z Hirogenami). Po prostu sami nie mogli się zdecydować jaki dać głos.

izbkp
    Participant

Fakt, ale w niektórych odcinkach był to głos męski. Pamiętam to choćby z odcinka Hunters (co do tytułu mogę się mylić, ale chodzi o ten z Hirogenami). Po prostu sami nie mogli się zdecydować jaki dać głos.

A w oryginale jak bylo? Podaj dokladnie nr serii i odcinka to sprawdze 😉

Hivision
    Participant

Mi się wydaje że to była ingerencja samych Hirogenów o ile nie pomyliłem odcinka.

Domko
    Participant

Może rzeczywiście tu chodziło o konkretny odcinek. Nie wiem. Fakt jest faktem, że komputer gadał tam głosem męskim i tak też to zapamiętałem.Numeru odcinka nie pamiętam, bo było to zbyt dawno, a wtedy zaczynałem swoją przygodę ze Star Trek.

izbkp
    Participant

Może rzeczywiście tu chodziło o konrektny odcinek. Nie wiem.

Więc następnym razem zanim postawisz jakąś tezę zażyj odrobinkę lecytynki celem odświeżenia zasobów własnej pamięci. 😛

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 110 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram