Forum Fantastyka Star Trek SPOILERY: buraki wszechczasów

SPOILERY: buraki wszechczasów

Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 395 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Tak się zastanawiałem: w linii czasowej z "The Visitor" (DS9 4x03) Jadzia wychodzi za Bashira i są małżeństwem aż do starości, mimo iż zna już wtedy Wolfa. Tymczasem w "głównej" linii czasowej Treka jej związek z doktorem kończy się ostatecznie wkrótce później. Ciekawe w jaki sposób śmierć (wł. zniknięcie) Sisko wpłyneła na jej uczucia? To fragment szerszego problemu (w tamtej linii chyba w ogóle nie wybucha wojna z Domimium), ale dobrze oddaje istotę problemu.

pastor cmentarny
    Uczestnik

ja do tego tematu podejde enigmatycznie...w entku najwiekszym burakiem są ..... widzowie i fani ;P

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

Mala uwaga ze strony moderatora ;>. Ten topic sluzy glownie do wyjasniania pewnych niejasnosci i watpliwosci jesli chodzi o swiat treka. Rozumiem ze dla pastora cmentarnego zachowanie publicznosci wobec Entka stanowi buraka samego w sobie. Dlatego moze logiczniej by bylo sprobowac rozszerzyc swa argumentacje w odpowiednim topicu o serialu, ktory znajduje sie tutaj. Kto wie moze bedziemy mieli kolejna interesujaca dyskusje 😉

Barusz
    Uczestnik

Nie wiem czy to burak, ale zastanawiam się jak udało się "przeszczepiać" Daxa do kolejnych nosicieli w alrternatywnej linii czasowej w "Children of Time" (DS9: 5x22). Przecież zostali wtedy odcięci od jakiejkolwiek poważniejszej technologii. Ponadto, z tego co pamiętam, gdy Jadzia i Wolf rozważali posiadanie potomstwa Bashir wspominał, że Trille tylko z najwyższym trudem mogą się krzyżować z innymi gatunkami. Poprawcie mnie jeżeli po prostu czegoś nie chwytam.

Barusz
    Uczestnik

Zawsze mnie to zastanawiało: w "Threshold" (STV 2x15) Tom, Harry i B'Ellana znajdują szybki sposób na powrót do domu. Udaje im się przekroczyć barierę WARP 10 i mogą być w każdym miejscu wszechświata jednocześnie. Skutkiem ubocznym jest przyśpieszenie ewolucji, ale proces ten można łatwo odwrócić (Doktor przywraca Kaśkę i Parisa do normalnego stanu). Dlaczego więc nigdy później nie wylkorzystali tej metody? Przecież byłoby to na pewno dużo bezpieczniejsze niż pozostanie w Kwadrancie Delta.

Dalek
    Uczestnik

Ten odcinek to jeden wielki burak :D. Powinien być wylączony z kanonu.Poza tym nie za bardzo mogli sterować lotem podczas tego skoku.

Barusz
    Uczestnik

Skoro Tom wspominał, że m.in. był wtedy wśród Klingonów i skoro mógł wrócić na statek kiedy tylko chciał, to widocznie sterowanie nie jest uderzająco trudne. Natomiast można to na siłe tłumaczyć tak, że on wtedy nie przekroczył WARP 10 (tylko mu się wydawało), fakt ten zauważyli dopiero po napisach końcowych 😉 i dlatego nigdy nie wracali do tej kwestii.

EMH Mark IX
    Uczestnik

Tom wspomnał, że był nie tylko wśród Klingonów, ale, że był dosłownie wszędzie.Co do jego powrotu na Voyagera...Przeoczyłeś chyba dość istotną kwestię. Na pytanie kapitan, w jaki sposób udało mu się wrócić, Tom odpowiada że po prostu wyłączył nowe silniki i pojawił się z powrotem tam gdzie rozpoczął swój lot. Czyli ze sterowaniem nie ma to nic wspólnego.Problem polegał wg B'Ellany na tym,żeby znaleźć sposób na wyjście w ściśle określonym punkcie wszechświata a nie w punkcie początkowym.

Coen
    Uczestnik

Barusz> nie pamiętam dokładnie odcinka ale nie sądze aby to był burak. Było nie było Trile łączą się z symbiontami od wieków, może nawet tysiącleci, na pewno wcześniej niz powstały zawansowane technologie.

W dodatku w jednym z pierwszych odcinków mamy wspomnienia Jadzi z tego jak dostała symbiont od Curzona. Nie widziałem tam duzo elektroniki, tylko dwa stoły i kogos kto przeniusł robaka. Prawdiopodobnie więc symbiont jak sie go już dostarczy do nowego nosiciela sam załatwi sprawe

Barusz
    Uczestnik

EMH Mark IX: mówi, że był wszędzie (to założenie prędkości absolutnej), a potem, o ile dobrze pamiętam robi wyliczankę i wspomina o Klingonach. I to właśnie miałem na myśli. Co do powrotu, to chyba nie był im potrzebny jakiś super konkretny punkt we wszechświecie, ale punkt na - wcale rozległym - terytorium Federacji.Coen: Co do zasady masz zapewne rację, ale Ty z kolei zapominasz, że tylko 46 % procent Trilli może łączyć się z symbiontami. Mało prawdopodobne, by akurat wszyscy potomkowie Jadzii podpadali pod tą właśnie grupę. Ponadto, o ile pamiętam to ona była wtedy jedynym Trillem na pokładzie Defianta, więc w każdym kolejnym pokoleniu procent Trillskich genów u jej potomków był coraz mniejszy. Więc, jak możemy przypuszczać, zdolność do przeszczepu malała proporcjonalnie.

EMH Mark IX
    Uczestnik

Zgadza się Barusz, nie były im potrzebne superdokładne tylko DOKŁADNE koordynaty.Po co? Ano po to żeby zakończyć podróż w przestrzeni a nie jądrze którejś z gwiazd.Poza tym co to za różnica czy będą 5 czy 50 lat świetlnych od Ziemi? Wystarczyło, żeby dotarli do kwadrantu Alfa.Cały problem jednak w tym, że nie mieli pojęcia jak wyjść w jakimkolwiek konkretnym punkcie, poza startowym, do którego cofnął się Tom po wyłączeniu napędu.

Coen
    Uczestnik

DNA Trilli może być dominujące, podobnie jak klingońskie. Nawet osoba będąca w 1/8 trillem mogłaby mieć wystarczającą ilość cech tej rasy aby utrzymać symbionta. A i jak znam Jadzie i Worfa....dzieci mieli chyba sporo 🙂

Dalek
    Uczestnik

W którymś odcinku wyszło na jaw, że praktycznie każdy Trill może być nosicielem symbionta. Jest to jednak ukrywane, ponieważ a) nie starczyłoby symbiontów 😎 nie każdy się psychicznie nadaje.

Barusz
    Uczestnik

Przepraszam, ale mylisz się Tęcza. Właśnie w tym odcinku ("Equilibrium", DS9 3x4) wyszło na jaw, że 46%, a władze (z obawy przed czarnym rynkiem itd.) twierdzą, że 3 (mogę się mylić, w każdym razie coś koło tego).

Dalek
    Uczestnik

Sprawdziłem. W odcinku było powiedziane, że prawie pół populacji mogłoby się połaczyć. Skoro Jadzia mogło się połączyć, to istnieje spore prawdopodobieńśtwo, że i jej potomkowie też by mogło.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 395 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram