Forum Fantastyka Star Trek SPOILERY: buraki wszechczasów

SPOILERY: buraki wszechczasów

Wyświetlanie 15 wpisów - od 211 do 225 (z 395 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Od TOSa do DS9 wiele rzeczy się wydarzyło, a już zmiany terytorialne na pewno. Ponadto okupacja o której mówiono w "Arena" (jedyny odcinke oryginalnego serialu z Gorn) była tymczasowa.

I. Thorne
    Uczestnik

Wlaśnie, że nie. Rada Federacji przyznała Cestus III Gorn i dlatego nie wybuchła wojna federacyjno-gornyjska. Wtedy Federacja szykowała sie do wojny z Klingonami, więc podpisała szybko układ i miała zabezpieczone tyły.Jedyna logiczną możliwością jest to, że Gorn w okresie między TOS, a DS9 pozwolił na ponowna kolonizację planety (bo znając jego terytorialność na pewno by jej nie oddał).

Zarathos
    Uczestnik

Nie wiemy czy to byla planeta Gorn. Oni tak twierdzili, ale to akurat malo wiarygodne. Za malo wiadomo o tej rasie, zeby cos wiecej powiedziec. Wiadomo ze w czasach DS9 to bylo terytorium Federacji. I tyle - zaden burak.

Barusz
    Uczestnik

(bo znając jego terytorialność na pewno by jej nie oddał).

W trekowym uniwersum (podobnie jak w każdym innym) oddawanie bądź nie komuś swego terytorium zwykle nie zależy od naszej decyzji.

Z tego co pamiętam w tym odcinku nie było mowy o decyzji Rady Federacji - która zresztą w ogóle rzadko kiedy pojawiała się w TOSie.

I. Thorne
    Uczestnik

W odcinku 6x24 Time's Orphan DS9 Worf wspomina, że dwukrotnie walczył z Kelvanami. Tylko, że oni pochodzą z galaktyki Andromeda (występowali w TOS-ie) i mają taką moc, że Klingonów (i nie tylko ich, ale i inne potęgi Alfy) zdmuchnęliby śmiechem.

Zarathos
    Uczestnik

Kelvanie zaadoptowali ludzkie formy i postawili zostac z Drodze Mlecznej, wiec to nie bug. I nie maja zadnych super-mocy. Tylko zaawansowna technologie. Kelvanin to nie Q

I. Thorne
    Uczestnik

Wiem, że nie Q :>Ale z taką technologią to... (nie będę kończyć, ale jak bez problemu przylecieli do naszej galaktyki i jeszcze byli ascendowani 🙂 to raczej mieli lepszą technologię niż Borg).

Pitmistrz
    Uczestnik

Technologie maja bardzo zaawansowaną ale to nie przeszkadza w tym aby Worf z nimi walczył.

Mogli po prostu zdecydować aby nie używać swojej technologi.

I. Thorne
    Uczestnik

Tak, to byli tylko sparingpartnerzy :)Problemem jest słowo "walczyłem". Na statku czy w pojedynku na białą broń. Jesli to drugie to jest sensowne. Jeśli pierwsze to kompletnie bez sensu.

Pitmistrz
    Uczestnik

Raczej trudno aby Worf walczył na statku bo takiego nie posiada ale można uznać że walczył defiantem.Bardziej przekonujące jest to że walczył na broń białą ponieważ mógł ich gdzieś spotkać i wyzwać na pojedynek lub cos w tym stylu.

I. Thorne
    Uczestnik

Kurka, zapomniałem, że praktycznie to on zawsze był w Federacji. :blush: Pytanie brzmi, gdzie z nimi walczył i kiedy? Przed Akademią? Na Enterprise? Bo raczej na DS9 nie. A ponieważ nie pamiętam dokładnie jego akt osobowych, czy był taki okres nie licząc klingońskiej wojny domowej, że opuścił Flotę, aby sobie od niej odpocząć?

Pitmistrz
    Uczestnik

Po zniszczeniu entka-D przebywał na boreth może w czasie drogi do świątyni spotkanie kolegów.Pamiętam też że na entku wyjechał na jakiś konkurs walki batleH może wtedy ich spotkał inne możliwości mi do głowy nie przychodzą.

Zarathos
    Uczestnik

Kelvanie nie sa ascendowani. Maja macki i sa jakos 2razy wyzsi od Klingona. Poza tym ich technologia nie jest wcale taka uber, bo polecieli z Andromedy na statku pokoleniowym, a nie od tak sobie i rozp...yli sie o bariere galaktyczna (ktora E-nil przelecial bez wiekszych klopotow).

Pitmistrz
    Uczestnik

No już sam nie wiem traktować to jako burak czy nie?Ale z kolei nie znamy całego przebiegu życia Wolfa więc mógł ich spotkać.

Gosiek
    Uczestnik

Problem w tym, że o ile dobrze pamiętam, to od czasów TOSa nie było żadnej wzmianki o Kelvanach i ich bytności w naszej galaktyce, więc ja bym to raczej potraktowała albo jako nieuwagę autora scenariusza albo jako przechwałki Wolfa. 😉

Wyświetlanie 15 wpisów - od 211 do 225 (z 395 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram