Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Sejm chce zabrać pocztę internautom

Sejm chce zabrać pocztę internautom

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Participant

Zanim założysz konto poczty elektronicznej, podrepczesz z dowodem tożsamości do firmy internetowej. Może tak być, jeśli posłowie nie zmienią zapisów projektu ustawy Prawo telekomunikacyjne

Czyli co może się stac za parę dni

👿 👿 😈 😈 👿 👿 😈 😈 🙁

Gosiek
    Participant

Kolejne prawo, którego nikt (włączając w to jego twórców) nie będzie przestrzegał. O ile w ogóle wejdzie w życie. Tak czy inaczej nie ma powodów do obaw, w końcu nikt nie musi zakładać sobie konta na polskim serwerze i w polskiej firmie. 😛

Pawson
    Participant

Miejmy nadzieję, że te przepisy nie wejdą w zycie....swoją drogą kolejny raz (po vacie) trwa wąśród rynek netowy w kraju...

A tak swoją drogą...to mój pierwszy post na tej liście i przy okazji witam wszystkich trekkerów 🙂

Wolf
    Participant

Ja już swoje petycje wysłałem do przewodniczących sejmu i senatu aczkolwiek się zastanawiam czy to coś da, jak będą chcieli to i tak pewnie to wprowadzą lecz wtedy proponowałbym opuszczenie tego biednego kraju i pokazania całemu rządowi że mamy go w głebokim poważaniu. moze to da im trochę do myślenia że jeszcze jeden taki numer to się mogą doczekać nie miłych kontaktów z druga stroną naszego ja a to chyba nie bedzie dla nich zbyt miłe. Koncząc najpierw :dupa: a później :killer: .

fluor
    Keymaster

Wątek nie został jeszcze zakończony z całą pieczołowitością.

Nieuczciwym byłoby pozostawianie go bez zdania drugiej strony 🙂

Oto odpowiedzi jakie uzyskałem (po wpisaniu mych danych do petycji w/s w/w ustawy):

Szanowny Wyborco,  

Dziękuję za ogromne zainteresowanie pracami Sejmu RP nad ustawą „Prawo telekomunikacyjne”. Otrzymałem blisko czterdzieści tysięcy listów elektronicznych, w których polscy internauci zaprotestowali przeciw rzekomemu wprowadzeniu poważnych utrudnień formalnych przy zakładaniu konta poczty elektronicznej.  

Pragnę poinformować, że już w trakcie drugiego czytania projektu ustawy złożono poprawki precyzujące zapisy i znoszące takie restrykcje. Osobiście uważam, że absurdalnym wymogiem byłoby podpisywanie umowy i okazywanie dokumentu tożsamości przy zakładaniu poczty elektronicznej. Stoję na stanowisku, że Sejm RP powinien promować nowoczesne formy komunikacji oraz czynić wszystko co możliwe, by dostęp i korzystanie z internetu przez polskich obywateli były jak najbardziej powszechne.  

Prace Sejmu RP i jego komisji nad przystosowaniem naszego prawa do wymogów Unii Europejskiej są traktowane z całą pieczołowitością, z uwzględnieniem opinii wyborców.  

Łączę wyrazy szacunku,  

Józef Oleksy  

Marszałek Sejmu RP

"Dosyć gardzenia klientem, dosyć wykorzystywania pozycji monopolistycznej (...), dosyć tych wysokich niedorzecznych kosztów Internetu (...). Po to dajemy URTiP-owi te uprawnienia, żeby w naszym imieniu spowodował znaczący spadek opłaty za usługę telekomunikacyjną..."

Janusz Piechociński

Wystąpienie Sejmowe z dnia 28.05.2004 r.

Garść faktów:

09.03.2004 r. - Projekt ustawy Prawo Telekomunikacyjne przygotowany przez Rząd RP

28.05.2004 r. - II Czytanie Projektu Ustawy Prawo Telekomunikacyjne

28.05.2004 r. - W trakcie II czytania Janusz Piechociński zgłasza poprawkę, aby w art. 55 skreślić ustępy 6 i 7, dotyczące obowiązku rejestracji telefonów pre-paid, a przy okazji potencjalnie mogące dotyczyć kont e-mail.

01.06.2004 r. - Trzy duże portale internetowe organizują akcję protestacyjną przeciw domniemywanym utrudnieniom w rejestrowaniu kont e-mail atakując bezpośrednio Posła Piechocińskiego jako rzekomego autora tych zapisów (co jest nieprawdą - zapisy zostały zaproponowane przez Rząd RP)

03.06.2004 r. - Portal Interia informuje swoich czytelników, że w wyniku akcji protestacyjnej Poseł Janusz Piechociński zobowiązał się zgłosić odpowiednie poprawki do projektu Prawa Telekomunikacyjnego. Prosimy w tym miejscu cofnąć się do daty 28.05.2004 r. i jeszcze raz przyjrzeć się chronologii wydarzeń.

03.06.2004 r. - Moderatorzy portalu Interia wielokrotnie odrzucają mające wyjaśnić sytuację wpisy Janusza Piechocińskiego do listy komentarzy, mimo, że nie było w nich ani niecenzuralnych zwrotów, ani pomówień.

Dziękuję za nadesłane przez Państwa ponad 40 000 wiadomości e-mail. Pokazują one, że społeczność internautów zaczyna brać sprawy w swoje ręce i stara się pilnować swoich w pełni słusznych praw.

Z przykrością jednak stwierdzam, że tym razem zostaliście Państwo "wpuszczeni w maliny", przez kogoś mającego zapewne na celu zablokowanie prac nad ustawą, która zmusi dużych operatorów telekomunikacyjnych do obniżenia cen swoich usług i zwiększenia ich dostępności. Są bowiem na tym rynku podmioty, które czerpią olbrzymie korzyści z zajmowanej pozycji monopolistycznej. Prawo Telekomunikacyjne zmusi te instytucje do wywiązania się ze wszystkich podjętych zobowiązań, a zarazem do obniżenia abstrakcyjnie wysokich cen połączeń.  

Nie mam zamiaru dociekać, kto był inicjatorem protestu nagłośnionego przez portale. Wystarczy nam już w tym roku wielkich afer gospodarczych i komisji śledczych. Osobiście odpowiadam za proces uchwalania Prawa Telekomunikacyjnego i nie pozwolę na to, by pojawiły się w nim jakiekolwiek zakłócenia czy opóźnienia. Będę też starał się nie dopuścić do tego, by w ustawie tej pojawiły się bzdurne zapisy mogące ograniczyć swobodę korzystania z Internetu w Polsce.

Osoby zainteresowane prawdziwym obrazem projektowanego Prawa Telekomunikacyjnego zapraszam na moją stronę internetową, gdzie 6 czerwca 2004 roku zostanie umieszczony specjalny raport dotyczący tej ustawy.

Janusz Piechociński  

Przewodniczący Sejmowej Komisji Infrastruktury

http://www.piechocinski.pl

posel@piechocinski.pl

PS. Poza tym tytuł topicu jak dla mnie jest zbyt prowokacyjny. Za bardzo kojarzy się z nagłówkami typu "Umieraj albo płać" komentującymi (w Fakcie bodajże) wprowadzanie opłat w służbie zdrowia, czyli z praktyką stosowaną przez gazety z niższej półki.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram