Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Republic of Rome Republic of Rome - pbf

Republic of Rome - pbf

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 114 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Anonimowy
    Gość

Fluor proponuję pewną zmianę w systemie głosowania. Senator, którego kandydatura zostanie wysunięta nie może głosować sam na siebie. Co Ty na to?

fluor
    Klucznik

A jaki ma być cel tej modyfikacji? I czy dotyczy to senatora czy całego stronnictwa?

Anonimowy
    Gość

Dotyczyć to ma senatorów,Może to być ciekawe z jednej strony, a z drugiej głosowanie na samego siebie w jakiś sposób jest nie fair, w końcu mamy demokrację ;), Weź przykład z głosowania na konsulów, głosujący mają różną siłę głosów, jedni mają 2 pkt a inni 6. Wykluczając kandydata z 6 głosami wynik może być inny i bardziej nieprzewidywalny. Z drugiej strony kandydaci też mogą być inni i nie tak znowu oczywiści. To może uatrakcyjnić grę o wątek niepewności wyniku.Lub pewności, że się przeciwnika ześle na prowincje i nie będzie miał nic do gadania, a koalicja rządząca będzie robiła co jej się żywnie podoba.

Lamsen
    Uczestnik

Sa jakies powody, dla ktorych zasady sa takie a nie inne.

fluor
    Klucznik

Wczesna republika ostatnio nam upadła dość szybko z powodu katastrof naturalnych, ale to nie powód do rozpaczy. Otwieram kolejną rekrutację, z tym że dochodzi tu nowa opcja. Poza możliwościami gry w jednym z czterech rzymskich scenariuszy, istnieje możliwość gry w specjalnie przygotowany (i przetłumaczony na polski) tryb Republiki Kartaginy. To bliźniacza, lecz nie taka sama, republika, jeden z najbliższych sąsiadów Rzymu. Zasady ogólne są takie same jak w klasycznym ROR, poza tymi wyszczególnionymi w specjalnej rozpisce. Co ciekawe - nikt z nas jeszcze w to nie grał (nawet MG), więc nie ma w tej chwili żadnych ekspertów, mało kto sobie wyobraża jak taka rozgrywka będzie wyglądała, toteż będzie sporo niespodzianek. To opcja eksperymentalna, dlatego lojalnie ostrzegam 😉 I jeszcze jedna informacja - jeżeli w głosowaniu zwycięży opcja rzymska - Lamsen będzie mistrzował a ja sobie pogram (i zostawimy eksperymenty na później).

Lista graczy:

• Lamsen (kart.) / Fluor (rzym.)
    • Thorne
    • R'Cer
    • Eric Keitel
    I. Thorne
    Uczestnik

A może jednoczesnie Kartagina i Rzym? Ja czytałem zasady to mozna tak zrobić, ale chyba potrzebujemy więcej graczy.Ja głosuję na Rzym wczesna.

Anonimowy
    Gość

Ja chętnie pogram znów. Jesli mam wybrac to Kartagina, bo to coś nowego i mozna spróbowac.

fluor
    Klucznik

Można zrobić i Rzym i Kartaginę tylko... Kartagina to dopiero eksperyment, chcielibyśmy chociaż raz zobaczyć jak wygląda samodzielnie, później - rywalizacja z Rzymem na pewno będzie ciekawym doświadczeniem 🙂

fluor
    Klucznik

OK, jeszcze jeden gracz i możemy zaczynać... :>

I. Thorne
    Uczestnik

A kto jest pozostałą dwójka graczy? :>

Lamsen
    Uczestnik

nikt nie musi byc.

fluor
    Klucznik

Gra jest przystosowana i do gry jednoosobowej (są wtedy pewne modyfikacje zasad o których zapewne czytaliście w instrukcji) jednak żeby uzyskać dynamiczniejszy układ sił lepiej grać w 4 lub więcej graczy.

I. Thorne
    Uczestnik

Szkoda, lubie tworzyć duuuuże koalicje :>Cóż, na pewno coś tutaj też da się zmontować ku dobru tym razem Kartaginy 😀

Eric Keitel
    Uczestnik

Kartagina... Ale nie wiem czy nie lepiej byłoby poczekać na skończenie aktualnie toczącego sie Rzymu (a przecież wiemy że nasze gry długo nie trwają :> ) i od razu zaryzykować głęboką wodę grając równolegle w Rzym i Kartaginę po 6 graczy...

fluor
    Klucznik

Pragnąłbym zauważyć, że rozgrywka wspólna Kartaginy i Rzymu rozpoczyna się po rozegraniu pierwszej epoki Kartaginy (patrz: zasady Kartaginy i "grand variant"), więc niewykluczone, że konfrontacja z Rzymem i tak nastąpi. Wszystko zależy od wyniku eksperymentu - jak bardzo ten "mod" jest grywalny w systemie PBF.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 114 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram