Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Republic of Rome Republic of Rome - pbf

Republic of Rome - pbf

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 114 total)
  • Author
    Keymaster

Gra może jest daleka od realiów StarTreka, ale nie brakuje tu intryg, strategii i zwrotów akcji. Gra planszowa wydana przez Avalon Hill, później praktycznie niedostępna jeżeli pominąć tzw. drugi obieg, uznana za jedną z najlepszych strategii politycznych. Gracze wcielają się w liderów stronnictw w starożytnym Rzymie, pozyskując i rozwijając sprzymierzone z nimi senatorskie rody walczą o najwyższe stanowiska w Rzymie i intratne koncesje. Stronnictwo senatora o największym wpływie zwycięża... o ile Republika nie upadnie wcześniej. Bo wrogowie Rzymu nie śpią i chodzi tu zarówno o wrogów zewnętrznych jak i wszelkiego rodzaju buntowników. Wystarczy, że dojdzie do zamieszek w mieście, w wyniku których plebs zaatakuje senat doprowadzając Republikę do upadku.Gra polega na lawirowaniu pomiędzy działaniem dla dobra Republiki i "pacyfikowaniu" ewentualnych zagrożeń, a działaniem na swoją korzyść i dążeniem do osobistego zwycięstwa - gdy kraj upadnie wszyscy uznawani są za przegranych.Czy są chętni do rozegrania wersji pbf? Do rozsądnej gry potrzeba 4 graczy, 6 to maks. Udostępnię polską wersję manuala dla zainteresowanych.

Anonymous
    Guest

Chętnie bym pograł Fluor, chociaż mam raczej mało czasu. Ale w końcu dla chcącego nic trudnego. :)I chciałbym zobaczyć manual do tego pbfa. 😛

fluor
    Keymaster

"Przeliczenia" w tym systemie odbywają się co 2-3 doby i nie zabierają paradoksalnie wiele czasu. Proszę o maila na PW celem przesłania manuala.

Hemrod
    Participant

Jak już tobie mówiłem, ja się piszę. Gierca wydaje się fajna, a jak faktycznie taka będzie jak czytałem, to może nawet gdzieś jej poszukam ...

fluor
    Keymaster

Wersja "do druku" spolszczona plus instrukcja po polsku leżą u mnie na dysku. Samą grę można znaleźć jedynie na zagranicznych aukcjach afaik.

Lamsen
    Participant

hello 🙂

fluor
    Keymaster

Plansza pojawi się standardowo na http://nova-senat.prv.pl/ stronnictwa są losowane, nie wybierane. Gramy we wczesnej republice, żeby nie motać zasad na razie za bardzo prowincjami i innymi cudami. Start gry za dzień lub dwa, czekam na zgłoszenia chętnych. Zasady udostępniam na życzenie, wszelkie pytania do mnie 🙂

Przeliczenia w wariancie szybkim minimum co 24h lub gdy każdy gracz wyśle swoje dyspozycje; możliwość wstrzymania gry na parę dni z uzasadnionego powodu.

Lamsen
    Participant

goraco zachecam do gry, rozgrywka jest dynamiczna, a gra sama z siebie bardzo ciekawa.

Alen
    Participant

Czołem 🙂 .... łączcie się wybrańcy ludu, wolne prowincje czekają na władcę z silną ręką :P. Także piszę się na grę teraz tylko przestudiować instrukcję i będzie ok.

fluor
    Keymaster

Pierwsza rozgrywka zakończyła się dość niespodziewanie, z różnych powodów, ale przede wszystkim pozwoliliście jednemu stronnictwu rozrosnąć się za bardzo, a w rezultacie dostał on do ręki broń idealnie nadającą się do uderzenia na Rzym.Propozycje na drugą rozgrywkę są następujące:Scenariusz wczesnej republiki - tak jak ten pierwszy, czyli dużo wojen zewnętrznych i trudna walka o utrzymanie republiki.średnia republika - pierwsze prowincje, wojny nieco spokojniejsze i walki o przychylność ludupóźna republika - czyli czekanie na wybuch wojny domowej ;)Jest jeszcze tzw scenariusz ahistoryczny zawierający wszystkie te elementy (zmieszane karty z wszystkich 3 okresów).Uruchamiam specjalną ankietę - proszę o wybór preferowanej opcji.

Lamsen
    Participant

pierwsza gramy ciagel wiec spowszedniala. poza tym wojny sa przepakowanedruga jest spokojna i nudna jak psi ch...ahistoryczna jest za prosta i mezowie stanu sa przepakowanizostaje wiec pozna

fluor
    Keymaster

Zobaczymy co na to nasi telewidzowie 😉

fluor
    Keymaster

druga jest spokojna i nudna jak psi ch...

Ja bym powiedział, że jest umiarkowana. I masz tylko 6 prowincji na początek.

ahistoryczna jest za prosta i mezowie stanu sa przepakowani

Tylko że ci przepakowani mężowie stanu to właśnie głównie z późnej republiki pochodzą 😉

Ja głosuję na każdą opcję, bo mi to w sumie wszystko jedno jest 🙂

lszekg
    Participant

Ja się zgłaszam do gry

Lamsen
    Participant

ciesze sie

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 114 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram