Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Radyjka internetowe...

Radyjka internetowe...

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 18 total)
  • Author
    Participant

Witajcie! Pomyslalem sobie ze warto zalozyc topic o internetowych radyjkach, ktorych w sieci jest mnogosc i kazdy moze znalezc cos interesujacego dla siebie. Szczegolnie jesli nie ma zbyt mocnego lacza lub nie posiada duzego zbioru mp3 na dysku. Ja osobiscie slucham kilku stacji - polskich jak i zagranicznych. Jako ze lubie rockowe granie to wlasnie takich stacji poszukuje. Teraz kroluje u mnie w ciagu dnia radio Afera z Poznania - Radio Afera. Przekopujac sie przez liste radyjek w Winampie trafilem dzis na fajna stacje EnergyRadio FM. Bardzo mi sie to radyjko podoba. Gosia polecila mi takze Radio Morituri Te Salutant - niemiecka stacje grajaca mroczniejsze dzwieki. A jako zrodlo informacji slucham czesto Programu 3. Polecam takze stronke nadaje.com - spory zbior rozglosni nie tylko z Polski i Zachodniej Europy ale i z Ukrainy czy Czech i Slowacji 😉 Czekam na Wasze ulubione rozglosnie 😉

Gosiek
    Participant

Jedną z moich ulubionych rozgłośni netowych Gwyn już wymienił 😉 ale jeszcze kilka mi zostało do zaprezentowania. Na szczęście. 😛 A są to warszawskie rockowe Radio 94, radio R1Live (gotyk itp.) i kilka innych stacji nadających w podobnych klimatach m.in. GotBlack Radio, polskie radio In Nocte oraz RED BLOOD Gothic Radio, które można wyszukac poprzez stronę http://www.live365.com - którą wszystkim polecam. Jest to bardzo obszerny katalog internetowych stacji z możliwością wyszukiwania po rodzaju muzyki czy wykonawcy, która/y nas interesuje. A chetnych do posłuchania co gra u naszych wschodnich sąsiadów zapraszam na tą stronę, gdzie mozna znaleźć odnośniki do wielu rosyjskich czy też ukraińskich stacji. Jedyny problem to fakt, że większość z nich niestety wymaga użycia Internet Explorera żeby móc spokojnie słuchać muzyki i do tego nadaje w formacjie WMA. ;> No, ale grunt, że w ogóle są. ;>

Gosiek
    Participant

Postanowiłam odswieżyć temat i dodać do listy jeszcze jedną stację - Radio Powerline, które powstało z połączenia wymienionego tu już wcześniej In-Nocte ze stacją Powerline. Więcej informacji można znaleźć na stronie powerline.pl, ja dodam tylko, że jest to radio alternatywne grające przede wszystkim muzykę typu gothic, dark wave, cold wave, industrial, ambient, EBM... Chociaż są też audycje w których można usłyszeć cięższe metalowe brzmienia oraz muzykę dawną czy odrobinę folku. Słowem - dobra alternatywna stacja internetowa, polecam.

Spok
    Participant

Od czasu kiedy upadła moja ulubiona rozgłośnia internetowa Area X, nie słucham już niczego. Próbowałem znaleźć coś dla siebie w Winamp Library, ale to już nie to. Niemniej dziękuje za linki, w wolnej chwili sprawdzę co polecacie. 🙂

Gosiek
    Participant

Od czasu kiedy upadła moja ulubiona rozgłośnia internetowa Area X, nie słucham już niczego.

Ja miałam podobnie z "prawdziwym radiem", gdy starą i dobrą Radiostację, która nadawała ciekawą muzykę alternatywną zmieniono w to coś, co istnieje teraz - techno, trance, hip-hopy i inne takie umpa-umpa... Zamiast rocka, metalu, punka, reggae - koszmar. ;> A ponieważ była to jedyna wg mnie przyzwoita stacja radiowa w okolicy przerzuciłam się na radia internetowe - mają tą zaletę, że są o wiele bardziej wyprofilowane, chcąc dotrzeć do konkretnej i w miarę wąskiej grupy odbiorców, więc włączając radio o interesującym mnie profilu muzycznym nie muszę się martwić/obawiać, że usłyszę coś, czego moje uszy nie są w stanie znieść. 😉 I o to właśnie chodzi. 🙂

PS. Wykopałam jeszcze jedną polską stację w klimatach mroczno-gotyckich, metalowo-industrialnych z dodatkiem elektroniki i ambientu -> Radio StreamElite. Oczywiście też polecam. 😉

Slawek
    Moderator

Jeśli ktoś gustuje w soundtrackach to polecam to oto radyjko. Stacja nadaje różne utwory z gier, z takich tytułów jak Final Fantasy, Metal Gear Solid, Silent Hill, Ace Combat, Ikaruga, Zone of the Enders i wiele innych. Myślę, że warto, gdyż do gier także robią porządną muzykę ;). Szczególnie Japończycy. Ale radio nie ogranicza się do gier, gdyż usłyszeć możemy wiele utworów z anime, jak na przykład Cowboy Bebop czy Mononoke Hime. Polecam ;).

Velo
    Participant

Co do soundtrackow to ja polecam owe radyjko

Gosiek
    Participant

A ja ostatnio znalazłam kilka stacji grających psychobilly i rockabilly - polecam. 🙂

Pierwsza to Baltimore Psychobilly, druga TokyoNinjaRadioStation a trzecia Rockabilly Radio - miłego słuchania.

Zuza
    Participant

Hmmm... tyle radyjek, a Megastacja się jeszcze nie pojawiła?

Dużo do wyboru 😉

Sai
    Participant

W temacie radyjek polecam Radio FTB.... Mamy tam do wyboru, kanał z muzyką techno, pop, polskie przeboje i house. Powiem, że nie wiem dlaczego ale jakoś lubię tego radia słuchać. Tak czy owak polecam.

Vashar
    Participant

To ja dorzuce jeszcze jedno radyjko: http://www.gothmetal.net/radio/

Nazwa sama wskazuje co tam graja ;>

Spok
    Participant

Już od dłuższego czasu nie słucham niczego poza http://last.fm. Zrobiony na modę Web 2.0 serwis społecznościowo - muzyczny. Wiem, brzmi okropnie. Ale to w jaki sposób ich player dobiera muzykę do mojego gustu (hahah, ok może to za mocne słowo) muzycznego, jest zdumiewające. 🙂

Gosiek
    Participant

Ja raczej używam lasta do zliczania statystyk muzycznych - ciekawych rzeczy można się dowiedzieć o tym, czego się naprawdę słucha i w jakiej ilości. 😛 Ale fakt - radyjka tematyczne ułożone wg. tagów albo konkretnych artystów i kapel im podobnych są dość sympatyczne i milo się tego słucha.

Pitmistrz
    Participant

Ja słucham starej dobrej Wrocławskiej eski. To tutaj.

GWYNBLEIDD
    Participant

A postanowilem odgrzac temat 😉 Ja od kilku dni slucham radia Roxy FM przez portal Tuba.fm W miniony weekend motywem przewodnim byla Metallica i jej najnowszy album. Polecam radio wszystkim lubiacym dobre rockowe granie 😉

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 18 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram