Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Mesa › Quiz Światowy ...
Po prostu na trzecie nie znałem odpowiedzi, a szukanie w google mija się z celem. Pewnie ktoś inny odpowie. Matematyka nie jest moją mocną stroną. I nie, mało które rakiety przenoszą po jednej głowicy. A co do kombinezonów, nawet były jeśli dobrze pamiętam przez Polskę używane. Taka przenośna łaźnia, tak się w tym człowiek poci...
Całkowanie jest odwrotnością różniczkowania. Więc dla 0 całka wynosi C. C => stała całkowania. Pochodna z funkcji stałej wynosi 0. Z definicji pochodnej nie ma przyrostu wartości dla przyrostu argumnetu, stąd 0.
Dobra, to ja od gory, wszystko, bo nie chcialo mi sie sprawdzac na co juz sa odpowiedzi:
Reyden:
1) V2 uzywalo podwojnego systemu napedowego. Glownymi skladnikami paliwa byl alkohol (etanol: C2H6O), nie znam stezenia oraz utleniacz - ciekly tlen. Mieszalo sie toto w proporcjach 1:1,289.
Paliwo (oba skladniki) tloczony byly za pomoca pomp... parowych :D, wykorzystujacych wode utleniona (H2O2) i nadmanganian potasu.
2)
Tabun - C5H11N2O2P. Wynaleziony w 1936 przez Gerharda Schradera z firmy Bayer (tej od aspiryny :D).
Sarin - C4H10O2PF. Wynaleziony przez grupke naukowcow, od ktorych zostal zreszta nazwany: Schradera, Ambrosa, Rüdigera i van der Lindego
Soman - C7H16FO2P. Wynaleziony w 1944 przez Richarda Kuhna
3) Chyba VM, ale nie jestem na 100% pewien.
4) Ktory? Amerikabomberow bylo kilka, a AmerikaBomber to nazwa projektu, nie konkretnego bombowca 😀
5) Były to w sumie 2 rakiety: Aggregate 9/10 (10 byl pierwszym czlonem, 9 drugim)
Keitel:
1) glowice MIRV - do 8 W88 (TII D5 Mk 5) lub do 8 W76 (TII D5 Mk 4)
2) BUFF - Wielki Brzydki Guby Koleś (Big Ugly Fat Fellow)
3) Miala na celu wykopanie dziury (tunelu) i podpiecie sie do lini lacznosci Sowietow w Berlinie. Operacje zaplanowala SIS i CIA, CIA wykonywala i placila. Skonczyla sie totalnym fiaskiem zanim sie zaczela - ruskie dowiedzieli sie co zacz i pozwalali sie CIA bawic. W koncu wlezli do tunelu, zwolali dziennikarzy i mieli radoche jak w CIA i rzadzie spadaly glowy 😀
4. K-19
Kurt:
1. Desert Shield (Pustynna Tarcza)
2. Lockheed F-117A Nighthawk
3. Nie wiem 🙂
To chyba na tyle by bylo 🙂
A moje pytania 2:
1) kto zbudowal pierwszy samolot napedzany silnikiem rakietowym na paliwo plynne. samolot musial byc calkowicie sterowny podczas wszystkich faz lotu. Podac konstruktora, nazwe samolotu i panstwo.
2) czescia jakiego projektu oryginalnie byl samolot jak-44
@ Zarathos 1. To był Me-163 KometGłówny konstruktor to Alexander Lippisch , a prace rozpoczęły się w w roku 1938 pod kierunkiem dr Rohrbacha.Samolot był opracowywany w Niemczech
Niestety całką z 0 nie jest 0. Też tak myślałem z początku ale okazało się ,ze cho to niezgodne z zadami matmy wynik jest inny.
Kurt ja nie napisałem , że całką z zera jest koniecznie 0. Jeśli całka wynosi 0 to jej f. pierwotna musi być funkcją stałą ( prosta równoległa do osi OX w kartezjańskim układzie współrzęnych ) stąd granica ilorazu różnicowego dla f. stałej wynosi 0. C jest stałą całkowania i nie musi być nią akurat 0, mozę być inna liczba rzeczywista.Całka nieoznaczona = f. pierwotna + stała całkowania.
W każdym razie wynikiem nie jest 0. A tak dla kolorku -> Dowiedziałem się ,ze za komuchów kiedy infiltrowano środowisko sutdentów żadnemu SBkowi nie udało się przenikną na wydział matematyki. W jaki sposób? Każdemu zadawano pytanie "Jaka jest całka z 0?" a ten kto nie wiedział nie mógł wejś na teren uczelni gdyż nie mógł by studentem matematyki..
To nie byl Komet. Dla ulatwienia podam, ze byl to zmodyfikowany szybowiec 😀
Heh, nie 😉 To był komentarz do:
Dowiedziałem się ,ze za komuchów kiedy infiltrowano środowisko sutdentów żadnemu SBkowi nie udało się przenikną na wydział matematyki. W jaki sposób? Każdemu zadawano pytanie "Jaka jest całka z 0?"
Po prostu Zarathos wcisnął się zanim wysłałem.
Na pytanie o całkę z 0 nie jestem wstanie napisać więcej niż Fercart.
Widzę, że dawno tutaj nikt nie zaglądał, a ja jak zwykle mam problem :D. Mianowicie słucham sobie ostatnio "kultowej" grupy The Manhattan Transfer i przypomniało mi się, że gdzieś kiedyś - bodaj w radiowej Trójce słyszałem wersję akapella tematu ze Star Wars (cz. 3,4,5 - tych pierwszych (choć pewnie temat przewija się przez wszystkie części)). Pytanie brzmi: Kto to śpiewa, czy też mruczy ? - od razu mówię, że Google tu nic nie pomoże.Owocnych poszukiwań.
A capella to śpierwanie bez akompaniamentu. Natomiast "mruczenie" nazywa sie mormorando. Może to pomoże w poszukiwaniach.
Jesli juz, to a cappella, czyli w stylu koscielnym (dosł. jak w kaplicy). Poczatkowo okreslal styl polifonicznej muzyki wokalnej bez towarzyszenia instrumentow, opartej na zasadach kontrapunktu. Powstal w XVI w. na gruncie muzyki koscielnej (J. des Pres; G.P. da Palestrina), stad jego nazwa. Teraz jest to oznaczenie zarowno techniki wykonawczej jak i muzyki przeznaczonej na chor, bez towarzyszenia instrumentalnego,
By rozstrzygnąć spór, wyjaśniam: chodzi o "a capella" w formie wydobywania dźwięku "paszczowego" bez jakiegokolwiek akompaniamentu instrumentalnego, czyli "paszczowe a capella", a nie jak wcześniej, wysoki sejmie omyłkowo wspomniałem, mruczenie vel mormorando vel udźwiękowienie "paszczowo" zamknięte. Pytanie wnet ponawiam: kto to wykonuje (temat z Wojen Gwiezdnych). 😉