Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Quiz Światowy ...

Quiz Światowy ...

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 158 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Zarathos
    Uczestnik

1) Projekt 705 (potem, z nowym reakorem 705k) albo Lira wg oznaczenia ZSRR.2) 0 - zaden USS Enterprise nie byl okretem podwodnym3) Tak4) Reaktor atomowy S6G

The D
    Uczestnik

Pytanie dość nietypowe, zainspirowane dyskysją o avatarach. Co przedstawia mój poprzedni awatar:

Dołączona grafika

Anonimowy
    Gość

Szczerze to mi się z wilkiem kojarzy 🙂

Eric Keitel
    Uczestnik

Ewentualnie psem, jakimś owczarkiem. Dość mocno przypomina niemieckiego 😉

The D
    Uczestnik

Idziecie w dobrym kierunku.

Anonimowy
    Gość

Cieszymy się 🙂 Może to pies Archera..Ale na poważnie huski ??Coś z wilkowatych ??LIS !!!!

Zarathos
    Uczestnik

a nie niedzwiedz?

Prezes
    Uczestnik

Moze to ta ruska łajka kosmonautka??

The D
    Uczestnik

Bingo! to zdjęcie wykoanane z wnętrza kapsuły już po starcie. Zdjęcie sprzed startu jest np. tutaj.

Ustalenie rasy byłoby problematyczne, gdyż Łajka była ulicznym kundlem. Swoją drogą 3,5 godziny to niezły czas jak na coś, czego nie da się od ręki wygooglować.

Prezes
    Uczestnik

Jakos tak byla to pierwsza odpowiedz jaka mi sie nasunela po zobaczeniu tego zdjecia.

Reyden
    Uczestnik

Coś cicho w tym temacie , trza go rozruszać .

1. Jakiej substancji uzywano do napędu pomp paliwowych rakiet V-2 . ?

2. Jakie są wzory chemiczne Tabunu , Sarinu i Somanu , kto je wynalazł i kiedy zostały wynalezione . ?

3. Rozwinięciem jakiej substancji był gas VX . ?

4. Jakie miał nosić oznaczenie niemiecki samolot z czasów IIwś. zdolny do bombardowania USA .

5. Jak się nazywała projektowana przez niemców załogowa rakieta balistyczna , rozwinięcie V-2 .

Eric Keitel
    Uczestnik

2.Tabun. Inaczej N,N-dimetyloaminoetoksycyjanofosfina o wzorze C5H11N2O2P.Sarin C4H10FO2P metylofosfonofluorek O-izopropyluSoman metylofosfonofluorek O-pinakolu C7H16FO2PTyle co pamiętam z chemii...To moze ja też zadam parę pytać:1. Ile i jakich głowic mogą przenosić rakiety Trident D5?2. Jak piloci przezywali B-52. Rozwiń to przezwisko?3. Na czym polegała Operacja Gold, kiedy i przez kogo została przeprowadzona i jakie były jej efekty?4. Skoro nawiązywanie do filmów stało się powszechne... W jakim marynarze dokonywali napraw reaktora ubrani w kombinezony OP-1?

Kurt
    Uczestnik

1. Głowice nuklearne odpalane z łodzi podwodnych..

2. Peacemaker - stwórca pokoju ale mogło mi się pomylic z B-36.

3. O ile dobrze pamiętam chodziło o zbudowanie tunelu między niemcami wschodnimi a zachodnimi.

4. "K 19" z Harisonem Fordem.

To i ja kilka zadam:

1. W czasie wojny w Zatoce Perskiej przeprowadzono 2 słynne operacje. Pierwszą byłą pustynna burza. Jak nazywała się druga?

2. Pełna nazwa myśliwca F-117?

3. Jaka jest całka z 0?

Eric Keitel
    Uczestnik

F-117 Nighthawk, klasyfikowany też jak F/A - 117. Używana jest chyba wersja A, ale tutaj głowy nie daję..Pustynna tarcza, pustynna burza, pustynny miecz... Te bardziej znane. Całość nazywano wspólną nazwą 'Pustynna Burza'A co do moich pytań. kurt, przeczytaj dokąłdniej pierwsze ;-)Co do drugiego. Nie. To zupełnie inna nazwa...Odpowiedź trzecia, tak, ale jest bardzo niepełna.A czwarta - dobrze.

Kurt
    Uczestnik

Co do twoichPyt pierwsze - wydaje mi się ,ze na każdą przypada po jednej głowicy nuklearnej2.Skoro tak to nie mam pojęcia4. Nie wiedziałęm ,ze te kombinezony tak się nazywają ale był to chyba jedyny film w którym marnarze naprawiają jakiś reaktor atomowy.A co do moich to nie odpowiedziałeś na trzecie ale reszta dobrze.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 61 do 75 (z 158 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram