Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Mesa › Quiz Światowy ...
3) Central Intelligence Group (CIG). Wcześniej zaś było to Office of Strategic Services. Resztę musiałbym sprawdzić w Google...
1. Willamatte2. Tu mam pewien kłopot, no bo jakie to zwierze 350 GTV (nazwa 1 Lambo), być moze chodzi o byka (Murcielago), ale juz Diablo...4. Rocket Georga Stephensona5. Rosjanie, Salut 1.6. Hmmm a jest w ogóle cos takiego, sa oznaczenia architektury pamieci, procesora płyty głównej itp ale całego PC....no nie wiem.
Dobra robota Prezes 🙂 🙂
Kolejna porcja pytań :
1. Jaki samolot USA pierwotnie był określany nazwą Oxcart ? .
2. Co to za samolot widnieje tym zdjęciu :
3. Jakiego typu samolotem jest F-117A ?
4. Jakie jest oznaczenie wojskowe prototypu myśliwca F-22 Raptor ?
5. jakiego typu napęd miał pocisk V-1 ?.
1) A-12 Oxcart czyli samold zwiadowczy CIA. Pozniej rozwinal sie w SR-71 i YF-12 bo jak mniemam o to ci chodzi.2) E... nic nie widnieje, bo nie moge podejrzec zdjecia :)3) Teoretycznie mysliwcem (stad F a nie F/A czy A w nazwie, praktycznie samolotem taktycznym (szturmowiec/rozpoznawczy)4) YF-22 (i chyba F/A nie F)5) pulsacyjny
Poniewaz zachacza o lotnictwo, to i ja zadam te 5 pytan 😀
1) Jaki samolot wygral konkurs na bombowiec dalekiego zasiegu z B-17
2) Jaka nazwe i numer nosi jedyny B-17 ktory bral udzial w drugiej wojnie swiatowej i przetrwal do dzis
3) Ktory z naszych sasiadow (oprocz ZSRR :D) uzywal Spitfire'ow
4) Kto opracowal projekt Niemieckiego latajacego skrzydla przeznaczonego do bombardowania Ameryki.
5) Jak nazywal sie pierwszy czterosilnikowy samolot
Rayden:pyt 2. na tym zdjeciu jest Aurora, podobno istniejący samolot szpiegowski co to ma robic 10 machów.
o dziala zdjecie :DNie, to raczej nie jest Aurora, tylko X-43. Eksperymentalny samolocik hipersoniczny.
Zar , to jest Aurora .
Może bazuje na konstrukcji X-43 .
Teraz kolejna porcja pytań :
1. Jak się nazywał amerykański bombowiec naddźwiękowy - podać jego oznaczenie oraz nazwę .
2. Jak się nazywał amerykański konkurent Concorda ??
3. Pytanie dotyczy filmu FireFox - dlaczego Gant musiał zarówno mówić jak i myśleć po rosyjsku ??
4. Jak się nazywa ogromny podźiemny obiekt zbudowany przez niemców w górach Sowich i do czego miał służyć
4. Kompleks nazywał się "Riese" ("Olbrzym") i służył najprawdopodobniej do badania napędu antygrawitacyjnego (czyli po prostu UFO).
3. Ponieważ eksperymentalny Radziecki samolot był obsługiwany za pomocą myśli - a przynajmniej część systemów1. Hmm, było ich chyba kilka? Na pewno B-1B Excalibur przekroczył barierę dźwięku, a F-111 Aardvark jest co prawda różnie klasyfikowany (czasem jako bombowiec strategiczny, czasem jako myśliwiec) ale też tą prędkość przekroczył
2) Tu-1441) XB-70 ValkyrieTo cus odemnie:1) Jak nazywal sie konstruktor samolotu Ta-1522) Jaki bombowiec nazywano Big Stick3) Jaka firma zbudowala latajacego Bird-of-Prey'a
1. Kurt Tank2. Zakładam, że chodzi o bombowiec Convair B-36 zwany również Peacemaker`em, nie jestem tylko pewna czy chodzi o wszystkie bombowce tego typu, czy o ten jeden, który się rozbił w 1950 podczas przewozu bomby nuklearnej (B-36B 44-92075)3. firma Phantom Works, przyłączona później do The Boeing Company
Miłośniczka lotnictwa czy Googla :)Chodzilo o cala serie bombowcow B-36. No to nastepna seria dla milosnikow fruwajlow - tym razem piloci :)1) Jak nazywal sie pilot ktory jako pierwszy odniosl zwyciestwo w powietrzy w II wojnie swiatowej, na jakim latal samolocie i jaki nr boczny mial ten samolot. I jakiego typu byla zestrzelona maszyna.2) Jak nazywal sie jedyny pilot PSP sluzacy w amerykanskim dywizjonie 75 z 14 grupy lotniczej.3) Kto byl pierwszym dowodca i pomyslodawca utworzenia powyzszego dywizjonu
Googla, tym razem było ciężej. Na razie pierwsze pytanie:pilot: ppor. Stanisław Skalskisamolot: PZL P 11cnr boczny: 66 (zamalowany 1 IX 1939)zestrzelono: Henschla Hs 126Swoją drogą w całym swoim (krótkim) życiu nie zajmowałam się tyle historią co dzisiaj. Chyba muszę Ci podziękować za bodziec do poszukiwań :)Uzupełnienie:Wg innych źródeł pierwsze zestrzelenie miał ppor. Władysław Gnyś.samolot: PZL P-11cnr boczny: 5 (wg innych źródeł 3)zestrzelono: Do 17 EUzupełnienie 2:2. Witold Urbanowicz3. Claire Lee Chennault
To może ja zadam kilka pytań...1. Jak nazywa się radziecki okręt podwodny, później oczywiście rosyjski, któremu NATO nadało oznaczenie Alfa (Alpha)? Dodam że jest to okręt, w zależności od tłumaczenia angielskiej nazwy, pościgowy/torpedowy/myśliwski.2. Jaka jest maksymalna prędkość USS Enterprise w zanurzeniu?3. Czy rakiety Trident mogą być wystrzeliwane spod powierzchni wody?4. Co zapewnia energię okrętom klasy Los Angeles?PS. Jedno z tych pytań jest dość podchwytliwe...