Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Mesa › Quiz Światowy ...
1) Owszem rozbil sie. wersja M-12 rozbila sie (w zasadzie zostala rozerwana na kawalki) gdy sluzyla jako nosiciel dla projektu D-122) Pierwszy pancernik nosil nazwe Dreadnaught (pancernik :D), zbudwano go w Anglii. spuszczono na wode w 1878, 30 lat pozniej pocieto na zyletki.Protoplastami byly okrety HMS Thundever i HMS Dewastation 1873 chyba3) punktem Lagrange'a (wydawalo mi sie ze dotyczy trzech cial (czyli tez slonca, ale moze sie mylilem)4) ciezko odpowiedziec. teoretycznie alpha centauri (4,39 rs), ale proxima centauri tez jest zaliczana do tego ukladu, a znajduje sie w odleglosci 4,22 rs5) kurcze, tez sobie znalazles pytanie: 9.460.500.000.000 km albo 9,4605e12 km :D6) SSN 571 Nautilus
A pierwszymi pancernikami nie były te północy i południa z czasów wojny secesyjnej w usa co sie naparzały przez godzine i nic z tego nie wynkło? Jeden z nich nazywał sie chyba Monitor.
Nie. Obecnie klasyfikuje sie go jako monitor wlasnie (przybrzezny okret artyleryjski co by to mialo nie byc) a wtedy jako kret opancerzony, ale nie pancernik http://pl.wikipedia.org/wiki/USS_Monitor
A pierwszymi pancernikami nie były te północy i południa z czasów wojny secesyjnej w usa co sie naparzały przez godzine i nic z tego nie wynkło? Jeden z nich nazywał sie chyba Monitor.
[post="28613"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
A drugi Virginia .
Oczywiście Coen miał rację , Monitor i Virginia były pierwszymi w historii pancernikami , w dodatku Monitor był to pierwszy okret zbudowany od początku jako pancernik.
Kolejna porcja pytań :
1 . Co to jest silnik Waltera i czym jest napędzany ?
2. Co oznacza litera V w nazwie pocisków V-1 , V-2 i całej reszty broni V .
3. Jak się nazywał pojazd badawczy zawieziony na Marsa przez sondę Pathfinder?
4. Jaka jest temp. wnętrzna naszego słońca ?
5. Co to jest czerwony korytaż ( pytanie powiązane z pewnym filmem ) ?
6. Gdzie jest najwyżej położona stacja kolejowa ?
co do pancernikow sie nie zgodze (patrz link), ale to jak mniemam kwestia dyskusyjna :D1) tego ie jestem pewien, ale to chyba turbina gazowo-parowa uzywana w okretach podwodnych, pozwalala uzywac silnika bez doplywu powietrza z zewnatrz2) Vergeltungswaffe (bron odwetowa)3) Sojourner Rover :D4) 1.557e7 K6) W Peru. To Galera (4781m npm) na trasie Cerro de Pasco - La Oroya - Lima zbudowana wg projektu polskiego inzyniera ernesta malinowkiego.
Czerwony Korytaż to podwony kanion, bardzo kręty. Tylko rosjanie posiadali mapy 'czasowe' pozwalające w nim pływać. Amerykańce musieli to robić na około. Zaś powiązanie odnosi się do Polowania na Czerwony Październik. Chyba nie podali dokładnej lokalizacji owego korytaża.
3) punktem Lagrange'a (wydawalo mi sie ze dotyczy trzech cial (czyli tez slonca, ale moze sie mylilem)
[post="28612"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Dla ścisłości dodam, że punkt Lagrange'a to punkt w którym równoważą się siły przyciągania Ziemi, Księżyca i siła odśrodkowa. Co więcej jest takich punktów dokładnie 5. No i można uznać, że dotyczy on 3 ciał, z tym że trzecie znajduje się właśnie w tym punkcie 😉 Więcej informacji w Wikipedii.
Ok, czas na kolejną porcję pytań :1. Kto pilotował U2 feralnego dnia 1 maja 1960 roku i gdzie został zestrzelony .2. Jak sie nazwywał niemiecki konstruktor i pionier konstrukcji rakietowych ; po wojnie pracujący nad amerykańskim programem kosmicznym .3. Jak się nazywał statek-bliźniak Titanica .4 . Co spowodowało przystąpienie USA do I Wojny światowej ?? 5. Jakie jest oznaczenie architektury komputera PC ?? 6*. Małe zadanko dla informatyków :Pamiec DDR pracuje z zegarem 350 MHZ ( Efektywne 700 MHz ) długość słow wynosi 256 bitów .Jaka jest jej przepustowość w Mb/s
1 - Francis Powers 2 - Werhner von Braun 3 - Britannik (wcześniej Gigantica) i chyba jeszcze Olympica4 - Głownym powodem było zatopinienie przez U-boota statku pasażerskiego Lusitania z amerykanskimi pasażerami na pokładzie.Z resztą się wstrzymam 😀
5. Jakie jest oznaczenie architektury komputera PC ?? co przez to rozumiesz?Chodzi ci o AT/ATX/ATX12 i inne?6*. Małe zadanko dla informatyków :too lazy:P
Cos widze, ze moje pytania o wahadlowce chyba jakies trudne byly:
1 Ktore wahadlowce moga dokowac do stacji kosmicznej?
2 Ktory zadokowal jako pierwszy (do MIRa po porozumieniu amerykansko rosyjskim)?
3 Kto wyprodukowal dostarcza komponentow nieodzyskiwalnych i konserwuje wahadlowce?
Wiesz Barusz, no offence, ale nie ma obowiązku odpowiadania na wszystko, w końcu to tylko zabawa. Poza tym o ile pamiętam, to na kilka Twoich pytań padły jednak odpowiedzi. A że nie na wszystkie? Inni też często zadawali wiele pytań, a dostawali odpowiedzi zaledwie na część i jakoś nikt się z tego powodu nie czuł urażony, więc może lepiej wrócmy do zabawy a nie wypominania pozostałym "współgraczom", że nie chcą/nie potrafią/nie są zainteresowani jakąś konkretną zagadką? To taka mała sugestia moderatorska. ;>
EDIT: a to ok, ale jakaś emotka jednak by się przydała, bo jakoś za poważnie to zabrzmiało. 😛 Ok, wracamy do tematu. 😉
|
|
|
|/
Nie czuję się urażony, tylko:1) Nawiązałem do postu mojego przedmówcy,2) Usiłowałem zażartować...
Dobra , zadanko odpóścimy ( chociaż chętni dalej mogą je rozwiązać )
Januszek powiedział żeby nie dawac pytan , na które można znaleśc odpowiedź na 1 stronie google , ok - postaram się takowe dać .
Kolejna porcja :
1. Jaka jest nazwa kodowa i zarazem nazwa pierwszego rdzenia procesora Pentium IV .
2. Od jakich zwierząt pochodzą nazwy bolidów Lamborgini .
3. Na bazie jakiej organizacji powstała CIA ? .
4. Jak się nazwyał pierwszy , działajacy parowóz i kto go zbudował .
5. Kto pierwszy zbudował stację kosmiczną i jak się nazywała .
6. Jakie jest oznaczenie całej architektury komputera PC ??
AD 6. Nie chodzi mi tu bynajmiej o oznaczenia typu XT, AT, ATX i BTX .
Składa się z 3 znaków .