Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Star Trek: PBF PL › Projekt - ST: PBF PL - mechanika, komentarze, nowinki
Zgodze sie z toba. Jednak na rysunkach i zdjeciach NO widac wewnetrzne wyrzutnie. Podejrzewam ze pomniejszono je i pozostawiono jako wyrzutnie sond - na podobnej zasadzie co dziobowa wyrzutnie w Defiancie.
Nie wiem, jak jest w Defiancie, ta klasa kompletnie mnie nie interesuje.Zresztą - to w sumie bez znaczenia. New Orleans w PBF-ie to okręty identyczne z Kyushu, tak pod względem uzbrojenia jak i osiągów.
Zdaje się iż jedyny NO jakiego widzimy w serialu porzadnie był po W 359 imiał ciagle wyrzutnie na kadłubie, a wiec nie wiem zkad ten pomysł z przeniesieniem wyrzutni w pokład.
Zdaje sie, ze S. pytal o rozklad NO, nie o wersje PBF'owa 😀
A co do wewnetrznych wyrzutni:

Pewnie istnienie tej wyrzutni to wynik zastosowania do budowy wiekszej czesci NO modelu Galaxy, ale to nie zmienia fakty, ze te wyrzutnie tam sa. To czy strzelaja torpedami czy tylko sondami czy wreszcie to jakis rodzaj fazerow (ala te z "Darmoka") to juz inna sprawa.
Poniewaz sa tam gdzie sa wyrzutnie Galaxy, mozna przyjac ze to jakis rodzaj wyrzutni.
Niemniej jednak jak widac na pokazanych przez ciebie zdjeciach wyrzutnie torped nadal sa na zewnątrz
Owszem, nigdy temu nie przeczylem. Ale to zautomatyzowane wyrzutnie, dlatego nie wliczam w poklady. A te wewnatrz nadal tam sa. Dziwne, bo miano je zlikwidowac, dlatego wydaje mi sie calkiem logiczne uznanie ze to wyrzutnie sond - nie potrzebujace magazynow i reszty aparatury niezbednej do strzelania torpedami.
Zdaje sie, ze S. pytal o rozklad NO, nie o wersje PBF'owa
W temacie związanym z PBF, po wybraniu przez siebie okrętu klasy NO do PBF...
Masz rację, jego pytanie nie miało nic wspólnego z PBF-em.
Napisałem, że NO z PBF jest identyczny z Kyushu, aby uniknąć przyszłych, zupełnie niepotrzebnych nieporozumień z graczami, którzy próbowaliby na mnie wymóc użycie np. kwantówek.
Czyli w PBFie specyfikacje klasy New Orleans, odpowiadają specyfikacjom USS Kyushu?
Khem... Przepraszam za pytanie, ale jak i u kogo można się zapisać? Udało mi się pzredrzeć lediwe przez cztery strony tego tematu, i już leciutkiej nerwicy dostaję... O ile z PBEM moje doświadczenie jest bardzo małe, to formę forumowa mam opanowaną raczej nieźle - do tej pory w realiach fantasy, i Gwiezdnych Wojen.
jak i u kogo można się zapisać?
Widzę, że nikt z aktywnych graczy nie spieszy się z odpowiedzią, więc może ja skieruję Cię we właściwym kierunku. Zgłoś się do Kronosa - najlepiej przez PM, zadeklaruj chęć gry, a on przydzieli Ci mistrza gry, który ma aktualnie wolne miejsca. W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać kartę postaci wg wzoru podanego tutaj. Wszelkie dodatkowe pytania zadawaj w tym temacie.
Ogłoszenia
Admiralicja PBF informuje iż grono MG poszerzyło się o nowego członka. Gratuluję admirale Riri i życzę sukcesów w pracy. 😈
Eric Keitel twoim MG będzie Riri, poprosiłem go już by skontaktował się z tobą poprzez forum. Razem ustalicie szczegóły nie mniej w razie wątpliwości możesz śmiało pisać do mnie lub tu na forum.
Admiralicja życzy miłej zabawy zarówno MG jak i graczowi.
PS : Dzięki Gosiu, dobrze że chociaż ktoś czuwa w wakacje 🙂 Qapla`
Mam pytanie, dysponuje może ktoś rozpiską pomieszczeń, i danymi okrętów klasy Sabre (lub Saber, zależnie od źródła). Chwilowo mam wątpliwości. Według strony http://www.startrek.pl/ ma on cos ok 300 metrów, i jes jedną z nowocześniejszych jednostek. Co prawda nie podano informacji na temat uzbrojenia, ale na temat prędkości - tak. Wedłg tej strony, cały projekt ma ledwie kilka lat, a same statki weszły do służby w 2371 roku.
Według http://betleh.klingons.eu.org/menu.html Sabre niespełna dwustumeyrowym satkiem, który powstał w roku 2363 (wtedy rozpoczęto produkcję). Przy tym bardzo wolnym, a jego jedyną pozytywną cechę jest zwrotność.
Z których danych mam korzystać?
Wersja 1: http://www.startrek.pl/klasy.php?op=ShowDetails&skid=43
Wersja 2: http://betleh.klingons.eu.org/html/okretludz31.html
Z wersji 2 jako, że na niej opiera się mechanika PBF. A i na ogół jest kapke pełniejsza od danych z ST.pl