Forum Trek.pl Konsola Informacyjna Problemy, pytania i propozycje

Problemy, pytania i propozycje

Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 378 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Zeal
    Uczestnik

Niewielki problem ze skrzynką.

"Masz 26 wiadomości z 50 maksymalnej objętości skrzynki odbiorczej "

Tak naprawdę mam jedną. I nie powinna zajmować ona 52 % skrzynki.

Aaa...Dobra, juz wiem, co było nie tak. Problem się rozwiązał 🙂

I. Thorne
    Uczestnik

U mnie też jest problemik ze skrzynką. Miałem 1 wiadomość a asystent informował, że żadnych nie mam. I tak liścik przeleżał sobie tydzień nim go przeczytałem...

Piotr
    Klucznik

Nowe forum zostalo uruchomione w nocy z niedzieli na poniedzialek (przerwa w dzialaniu trwala od soboty), wiec jesli wiadomosc lezala tydzien, to zostala wyslana na starym forum. Pewnie dlatego nie bylo powiadomienia.

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

czy cos jest nie tak z systemem logowania na forum??? probowalem juz dzis kilka razy przez zakladke zaloguj i nie dalo rady. dopiero po kilku probach udalo mi sie wejsc na forum. i na 100% wpisywalem dobre haslo i login.

Piotr
    Klucznik

Ktos jeszcze ma z tym problemy? Gwynbleidd, to tylko dzis tak miales? I czy probowales wejsc przez szybkie logowanie? Na glownej stronie po prawej nad tabela forum wpisujesz login, haslo i wciskasz 'go'.

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

w nowym forum tylko dzis ale w starym zdarzalo sie kilka razy. wszedlem wlasnie przez szybkie logowanie chociaz teraz przez zakladke tez poszlo. na razie wrocilo do dobrej normy

Domko
    Uczestnik

Nie wiem czemu, ale dzisiaj, gdy próbowałem zmienić sygnaturkę kilka razy wyskoczył błąd MySQL, a po pewnym czasie, gdy już nie występował, okazało się, że straciłem WSZYSTKIE ustawienia swojego profilu (no prawie - bo został adres e-mail i data urodzenia). Gdy błąd ten występował nie byłem w stanie pisać na PM, wchodzić do Panelu Kontrolnego i przeglądać niektórych tematów.

Teraz wracam do odtwarzania swoich danych.

r_ADM
    Uczestnik

Do moderatorow:Od dawna na tym forum denerwuje mnie jedna rzecz - traktowanie offtopicow.Normalna rzecza jest, ze dyskusja (szczegolnie w dlugich watkach) sie rozwija i czesto zbacza z tematu podanego w tytule. Jest to calkowicie naturalne i na wiekszosci for moderatorzy podchodza do tego bardzo liberalnie.Tutaj natomiast jezeli posty schodza na inne tematy od razu wkraczaja mody z ostrzezeniami, ze czas konczyc oftopy.Zeby nie bylo, ze jestem za kompletna anarchia to zgodze sie, ze niektore topici(napisy, sciaganie treka... etc) powinny byc pilnowane, ale na tym imo mozna poprzestac.W topicach luznych (typu co myslicie o...) temat powinien byc tylko kanwa do dyskusji a nie jej poczatkiem i koncem. Sytuacja nieraz siega absurdu i ludzie nie pisza tego co chca bo bylby offtopic; taka rzecz zabija dyskusje.Mam nadzieje, ze spojrzycie (mody) na offtopici z innej strony i zaczniecie podchodzic do nich bardziej liberalnie czego Wam i sobie zycze. 🙂

Gosiek
    Uczestnik

Ja mogę mówić za siebie, ale mam nadzieję, że inni moderatorzy myślą choc trochę podobnie - a jeśli nie, to zapewne się sami odezwą. 😉 Zdaję sobie sprawę, że nasze działania czasami są nieco inwazyjne i być może zbyt ostro niekiedy reagujemy (lub jesteśmy w ten sposób odbierani) ale nie wynika to ze złej woli, a jedynie z chęci utrzymania na forum pewnego porządku, zwłaszcza pod kątem ewentualnych nowych użytkowników, którzy przy poszukiwaniu informacji na konkretny temat często będą się kierować właśnie nazwami wątków - i dlatego te wątki powinny jako tako trzymać się tego, co mają w tytule. Ja przynajmniej postrzegam to właśnie w ten sposób. Takie postępowanie wynika również z faktu, że wszystko, co zostało napisane na forum jest w całości dostępne, stare tematy nie giną gdzieś w odmętach dziejów (jak często ma to miejsce na grupach newsowych, gdzie raczej zakłada się nowy temat niż odświeża taki sprzed kilku miesięcy), przez co tematy muszą być w miarę spójne, żeby po odnalezieniu takiego 'zabytku' nagle nie okazało się, że wbrew nazwie traktuje on o czymś całkiem innym. Jeżeli moderatorskie działania wydają się zbyt restrykcyjne, to oczywiście postaramy się (ja ze swojej strony z pewnością) nad tym popracować. Mam wrażenie, że do tej pory raczej interweniowaliśmy gdy posty nieco za daleko odbiegały od tematu, nie zaś przy pierwszych tego oznakach, ale być może nie było aż tak pięknie. 😉 No i zapewne z drugiej strony wygląda to trochę inaczej. Masz sporo racji r_ADM i myślę, że będziemy starać się "odpuszczać" więcej dyskusji, choć zapewne też nie całkiem, żeby jednak chociaż zarys tematu pozostawał. ;>Pozdrawiam - wrrredny mod wstępujący na drogę liberalizacji (i na co mi przyszło na stare lata, ehh... 😉 :P).

izbkp
    Uczestnik

zwłascza

Pół roku na to czekałem 😛

Gosiek
    Uczestnik

Ziemku - no wiesz? 😉 Ale dzięki za uważne śledzenie moich postów, mam nadzieję, że lektura nie była zbyt nudna. 😛 Poza tym nawet wrrredni moderatorzy nie są w 100% nieomylni. 😉 I niech to bedzie przyczynek do dyskusji o ich (naszej) pracy. 😉

PS. Już poprawiłam. ;>

Mod FLR: Ja dodam, że we wspomnianym poście jeszcze 'włąsnie' się znalazło... ale już zatarte 😀

r_ADM
    Uczestnik

Takie postępowanie wynika również z faktu, że wszystko, co zostało napisane na forum jest w całości dostępne, stare tematy nie giną gdzieś w odmętach dziejów (...) przez co tematy muszą być w miarę spójne, żeby po odnalezieniu takiego 'zabytku' nagle nie okazało się, że wbrew nazwie traktuje on o czymś całkiem innym.

Domyslalem sie tego, aczkolwiek imho to jest przedkladanie przyszlosci nad terazniejszoscia. Wazniejsze jest dyskusja niz fakt, ze ktos kiedys moze zajrzy do tego topicu.

Poza tym ciezko jest dyskutowac o enterprise w oderwaniu od innych seriali, o star treku jako calosci bez wspominania ogolnie kina sci-fi. Star trek wplywa(ł) na pop kulture i nie da sie rozmawiac o nim nie zbaczajac czasem na inne pokrewne tematy.

Mimo zrzedzenia jestem zadowolony, ze moje klepanie w klawisze odnioslo jakikolwiek efekt ;P

pozdrawiam.

ps. Ziemek: ROTFL ;P

izbkp
    Uczestnik

Domyslalem sie tego, aczkolwiek imho to jest przedkladanie przyszlosci nad terazniejszoscia. Wazniejsze jest dyskusja niz fakt, ze ktos kiedys moze zajrzy do tego topicu.

Ja mam całkowicie odmienne zdanie. Często zdaża mi się szukać jakiejś informacji na różnych forach i czasem takie zjazdy w offtopic to po prostu tragedia.

Swoją drogą moderatorzy zamiast upominać powinni od razu przenosić takie posty do jakiegoś offtopicowego wątku a w miejsce wyciachanego posta wstawiać link.

r_ADM
    Uczestnik

Ale czy miales taka sytuacje na tym forum ?? Sa fora i fora. Na przyklad na forach komputerowych gdzie ludzie podaja rozwiazania problemow etc to moze jest jak mowisz, ale tu, gdzie w wiekszosci przypadkow po prostu wymieniamy sie opiniami imo nie jest to (przenoszenie postow) potrzebne.tak czy inaczej nadal jestem za liberalizmem ;P nawet jesli zacznie sie offtopicowanie to i tak w n ilosciach wczesniejszych postow znajdziesz to co chciales 🙂

Piotr
    Klucznik

Mozliwe, ze czasem tepienie offtopicow bylo zbyt ostre, ale zdarzalo sie tez, ze dyskusje odbiegaly od glownego watku tak znacznie, iz pozostawianie ich w niezmienionej formie wprowadziloby po prostu balagan na forum. Topici o napisach czy sciaganiu treka, ktore wspomina r_ADM, to rzeczywiscie przyklad na to, ze tematu trzeba sie trzymac, ale pozostawienie reszty dyskusji "na pastwe losu", ze sie tak wyraze, to nie zawsze dobry pomysl. Twierdzisz r_ADM, ze:

[...] ciezko jest dyskutowac o enterprise w oderwaniu od innych seriali, o star treku jako calosci bez wspominania ogolnie kina sci-fi.

Masz racje. Nawiazywanie do innych seriali/filmow, porownywanie, pokazywanie co kiedys bylo zrobione lepiej lub gorzej, itd., jest wazne i czesto potrzebne, ale wielokrotnie to szlo w zupelnie innym kierunku, niz powinno. Sam wiesz o tym najlepiej 😉 - kilkukrotnie w dyskusjach o entku rozpoczynales i ciagnales polemike na temat DS9, zupelnie odchodzac od glownego watku. Kilka postow nie na temat krzywdy nikomu nie robi, ale gdy na temat jest tylko kilka wypowiedzi, a reszta to offtopic, to moze to byc problem - tego chcemy unikac.

Swoją drogą moderatorzy zamiast upominać powinni od razu przenosić takie posty do jakiegoś offtopicowego wątku a w miejsce wyciachanego postaw wstawiać link.

Zgadza sie, i staramy sie to robic. Chocby w sytuacjach podobnych do tej, jaka podalem wyzej. Nie raz juz dzielilismy tematy, w ktorych zrobily sie dosc duze offtopici i dzieki temu rozpoczelo sie kilka ciekawych i rozbudowanych dyskusji. Ale nie zawsze to jest potrzebne, czasem offtopic nie jest ani istotny, ani rozbudowany, wiec nie ma sensu go oddzielac, wystarczy upomnienie i po sprawie, dyskusja toczy sie dalej. Oczywiscie posty typu 'gdzie znajde napisy', 'jak sciagac' itp., i inne wyrwane z kontekstu sa po prostu usuwane, a upomnienia lub pouczenia gdzie szukac odpowiednich informacji ida do autorow na priv.

Sa fora i fora. Na przyklad na forach komputerowych gdzie ludzie podaja rozwiazania problemow etc to moze jest jak mowisz, ale tu, gdzie w wiekszosci przypadkow po prostu wymieniamy sie opiniami imo nie jest to (przenoszenie postow) potrzebne.

Czy jest to forum trekowe czy o tematyce komputerowej, czy zupelnie innej - sporo ludzi szuka na nim jakichs konkretnych informacji i chca, zeby bylo to jak najlatwiejsze. Jak to juz bylo tu powiedziane, forum robi tez za archiwum, a wiec dobrze by bylo, zeby w tym archiwum, zwlaszcza takim, ktore ma juz prawie dwa lata, nie bylo duzego chaosu. 😉 Jednak to prawda, ze idealny porzadek nie musi panowac wszedzie, a sporo dyskusji zyska, jesli forumowicze beda mogli pozwolic sobie na troche swobody. Tylko z umiarem. 😉 Jako moderatorzy dalej bedziemy robic swoje, tepiac niepotrzebne offtopici ;> , jednak postaramy sie nie robic tego, gdy nie bedzie to konieczne.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 378 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram