Forum › Trek.pl › Konsola Informacyjna › Problemy, pytania i propozycje
piotr prosiles o zglaszanie niedzialajacych linkow - przyklad jest w tym topicu w poscie nr. 76 corngirl - przekierowanie w cytacie nie dziala wyrzuca blad serwera jak cos jeszcze dojrze to zedytuje i dopisze w tym poscie
A ja chciałem zglosic, ze nie moge trafic do mesy... ide korytarzem i nic..... Zgubiliscie poklad? 😛
No rzeczywiście chyba Drazi mają dzisiaj święto zmarłych i wynajęli ten pokład ;)....A wracając do narzekania to nie powiem ile się napociłem żeby znaleźć porządnie wyglądający avatar na nowym forum.
w starym skinie bylo widac przy awatarze czy ktos jest online czy offline. dla mnie mowiac szczerze byla to opcja pomocna...
Nowe forum też ma taką opcję - ikonka strzałki pod każdym postem jest szara lub pomarańczowa. Kolor pomarańczowy oznacza, że autor jest online. Jedyna zmiana to trochę inna lokalizacja tego 'wskaźnika'.
Co do innych pytań: galeria avatarów niedługo wróci, ale trzeba będzie je wybrać na nowo. Mesa też już jest - po prostu odbywało się w niej drobne sprzątanie po imprezie i trzeba było to ukryć przed niepowołanym wzrokiem. 😉
---===UPDATE===---
Galeria trekowych avatarów (tych samych co na starym forum) już jest.
W sprawie skina - bedzie nowy, ale to nie jest 5 minut roboty, poza tym jest masa innych rzeczy do poprawienia, takich, ktore wplywaja na prace forum. Na razie Ci, ktorym nie odpowiada Dark Blue, beda musieli sie zadowolic skinem default - jest dosc podobny do subsilver ze starego forum. Opcja zmiany skina jest dostepna na samym dole strony forum po lewej.Na tlen i gg trzeba czekac.Problem awatarow zostal rozwiazany, juz sie nie rozciagaja. Przypominam, ze wystarczy na nowo zaladowac awatar i bedzie wygladal normalnie.
proponowalbym rowniez zmienic emotikony. obecne wolaja o pomste do nieba.
A ja chciałem zglosic, ze nie moge trafic do mesy... ide korytarzem i nic..... Zgubiliscie poklad? 😛
[post="18179"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Nastepnym razem proponuje przed wizyta w turbowindzie dmuchnac w alkomat 🙂
Dziekuje za wszystkie uwagi dotyczace dzialania i wygladu forum. Sa bardzo pomocne. Czesto ciezko samemu zauwazyc wszystkie usterki zwlaszcza w tak rozbudowanym systemie jakim jest forum. Wszystkie wypowiedzi uwaznie czytam i oczywiscie straram sie je stopniowo wprowadzac w zycie wszelkie udogodniania i poprawki. Licze na dalsza rownie owocna wspolprace 🙂
Wybaczcie, ale niestety mam dużo uwag do nowego forum - i to niestety trochę negatywnych. Od nich też zacznę.Avatary - dlaczego wszyscy stracili swoje avatary. Mogliście chociaż poinformować ludzi, żeby sobie je zgrali (np. masowymi e-mailami), a tak to ja nie mam swojego avatara na dysku, bo go nie zapisałem (dzięki EMH Mark IX, który kiedyś zgrał kilka stron forum, na szczęście go pewnie odzyskam). EDIT: Na szczęście, jeśli ktoś bardzo potrzebuje to może odzyskać swojego avatara po poinformowaniu Moderatora. Uff....Uśmieszki - praktycznie wszystkie uśmieszki w starych postach wyglądają tak samo, tzn. zamiast rysunku jest puste pole (w Operze widać nazwę rysunku). Proponuję, abyście wgrali te co były, ewentualnie nowe, ale pod tymi samymi nazwami, aby stare posty dało się czytać.BBCode - źle działa w starych postach. Zauważyłem, że zlecenie img (w kwadratowych nawiasach) nie działa i trzeba używać IMG (też w kwadratowych nawiasach). Innymi słowami - zamiast małych trzeba używać dużych liter, a niestety w starych postach nie jest to zasadą. Moja propozycja - dodać BBCode uznające małe litery (jak dawniej).Przyciski - przyciski są po angielsku, więc dopiero po chwili znalazłem ten, który odpowiada za odpowiedzi do postów. Proponuję je spolszczyć.Więcej błędów na razie nie znalazłem. Teraz przejdę do pozytywów:Kolorystyka - z początku mi się nie podobała, ale da się przyzwyczaić. Poza tym pamiętając wygląd Trekowej Strony Startowej, gdy nie była tylko forum, ale miała też inne treści, to właśnie to forum wygląda bardzo podobnie. Dlatego cieszy oko (szczególnie tych, co pamiętają dawne trek.pl).BBCode - znacznie uprościliście wstawianie BBCode. Pojawiające się okienka upraszczają robotę i działają w Operze (w przeciwieństwie do poprzednich przycisków wstawiających BBCode).Zdaję sobie sprawę, że napisałem o wielu problemach i ich usunięcie jest czasochłonne, ale przecież celem nas wszystkich jest posiadanie wygodnego i łatwego w obsłudze forum. Dlatego życzę zespołowi trek.pl cierpliwości w tworzeniu nowej skórki i wspaniałych, oczekiwanych przez wszystkich efektów.EDIT:Przy okazji mam pytanie w trosce o to forum. Zauważyłem, że w stopce pisze: Invision Power Board (trial). O ile wiem, trial to wersja testowa, która działa tam do iluś dni, a potem przestaje. Mam nadzieję, że tak się nie stanie.Jeżeli się mylę, to sugeruję usunąć napis "trial", aby nie straszyć innych forumowiczów.
Wybaczcie, ale niestety mam dużo uwag do nowego forum - i to niestety trochę negatywnych. Od nich też zacznę.
Avatary - dlaczego wszyscy stracili swoje avatary. Mogliście chociaż poinformować ludzi, żeby sobie je zgrali (np. masowymi e-mailami), a tak to ja nie mam swojego avatara na dysku, bo go nie zapisałem (dzięki EMH Mark IX, który kiedyś zgrał kilka stron forum, na szczęście go pewnie odzyskam). EDIT: Na szczęście, jeśli ktoś bardzo potrzebuje to może odzyskać swojego avatara po poinformowaniu Moderatora. Uff....
[post="18252"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Nie musi 😉 wszystkie stare awatary dostepne sa pod
http://list.gwflota.com/~tss2/avatary/
Uśmieszki - praktycznie wszystkie uśmieszki w starych postach wyglądają tak samo, tzn. zamiast rysunku jest puste pole (w Operze widać nazwę rysunku). Proponuję, abyście wgrali te co były, ewentualnie nowe, ale pod tymi samymi nazwami, aby stare posty dało się czytać.
BBCode - źle działa w starych postach. Zauważyłem, że zlecenie img (w kwadratowych nawiasach) nie działa i trzeba używać IMG (też w kwadratowych nawiasach). Innymi słowami - zamiast małych trzeba używać dużych liter, a niestety w starych postach nie jest to zasadą. Moja propozycja - dodać BBCode uznające małe litery (jak dawniej).
Przyciski - przyciski są po angielsku, więc dopiero po chwili znalazłem ten, który odpowiada za odpowiedzi do postów. Proponuję je spolszczyć.
Emotki - zestaw emotek jak i kody wywolywania ich powinny zostac uporzadkowane lada dzien.
BBCode tak samo
Przyciski podobnie jak i skin powinny zostac niedlugo zmienione po wylapaniu wszystkich problemow jakie wystepuja z ta wersja. Mam tez dobra wiadomosc dla zainteresowanych jasna kolorystyka forum - bedzie osobny skin w wersji "jasnej" oczywiscie tss'owy
Przy okazji mam pytanie w trosce o to forum. Zauważyłem, że w stopce pisze: Invision Power Board (trial). O ile wiem, trial to wersja testowa, która działa tam do iluś dni, a potem przestaje. Mam nadzieję, że tak się nie stanie.
Jeżeli się mylę, to sugeruję usunąć napis "trial", aby nie straszyć innych forumowiczów.
Forum dziala bezterminowo 😉 napis Trial w stopce wynika z umowy licencyjnej i nie moze zostac zmieniony o ile sie nie wniesie odpowiedniej oplaty 😉 Nie ma on jednak wplywu na dzialanie forum :]
P.S. w razie wystapienia problemow najlepiej skontaktowac sie z moderatorami albo osobiscie ze mna przez system prywatnych wiadomosci.
Fixer nie zapomnij zrobić coś z tym cytowaniem bo nie można odróżnić cytatu od wypowiedzi własnej - niech ta ramka ma jakąś inną barwę.
a i jeszcze jedno ;)w menu glownym ikonki od dzialow forum caly czas sa podswietlone
Ja mam pytanie: co zamierzacie zrobić z postami, w których jest odnośnik do innego tematu (w znacznikach BBCode "url")? Bo teraz tego typu odnośniki prowadzą na nieistniejącą stronę.Moja propozycja jest taka: każdy użytkownik zmieni to odpowiednio we własnym zakresie. Widzę tu jednak jeden problem (szczególnie na forum "opowiadania") - większość tematów jest zablokowana i np. nie mogę w swoim opowiadaniu "pakt" poprawić odnośników do poprzednich rozdziałów i komentarzy. Co mamy robić w takich przypadkach? Zgłaszać to do Administratora?
Ci ktorzy moga i chca, niech zmieniaja linki w swoich postach - ulatwi nam to zadanie. Opowiadaniami sie zajmiemy.Administratorowi takich rzeczy jak niedzialajace linki nie zglaszajcie, tym moga zajac sie tez Moderatorzy. W ogole lepiej jesli tu bedziecie zglaszac problemy, adminow mamy tymczasowo kilku, ktorzy mocno pracuja, poswiecajac bardzo duzo swojego wolnego czasu, aby doprowadzic forum do uzywalnosci 😉
Ja mam następujące uwagi:
1. Brak wyróżnienia nowych wiadomości po wejściu w dany temat. Przy każdym poście jest
. Może wzorem starego forum przy tych nowych postach powinno być
, albo inna ikona? Z tego powodu czasami trzeba patrzeć po dacie, który post jest nowy. Oczywiście bardzo pomocna jest
, ale mimo wszystko przydałoby się jakieś odróżnienie.
2. Po przeczytaniu nowej wiadomości i przejściu na stronę główną forum dalej widnieje
przy dziale. Dopiero jak się wychodzi z nowej wiadomości po kolei stopień wyżej, to dział odznacza się jako przeczytany
. Oczywiście można również odznaczyć ręcznie, ale wtedy czasami można pominąć jakąś wiadomość.
3. Czy "Pokaż nowe posty" musi zawsze pokazywać nieprzeczytane wiadomości od chwili zalogowania, czy może pokazywać tylko te nieprzeczytane w danej chwili? Jeżeli ktoś przebywa długo na forum bez wylogowywania, to ta funkcja staje się bezużyteczna po przyjściu kolejnych nowych wiadomości.
Oczywiście są to uwagi mało istotne, jednak gdyby nasi kochani admini w wolnej chwili, po poprawieniu tych bardziej istotnych usterek, zechcieli rozpatrzyć w/w uwagi to byłbym bardzo wdzięczny. Na pewno przyjemniej będzie się oczekiwało na powrót TSS-u 😛 😈 😀