Forum › Trek.pl › Konsola Informacyjna › Problemy, pytania i propozycje
Nie powinno blokować. FF i Opera zazwyczaj blokują pop-upy, zostawiają w spokoju statyczną grafikę. Ale sprawdzę jutro w pracy - mam tam kompa z bardzo wysokim poziomem zabezpieczeń (Kaspersky rządzi) który filtruje wszystko, co uznaje za możliwą reklamę, zagrożenia, spam i co tam jeszcze - do tego poziomu, że czasami blokuje wyświetlanie layoutu strony. Zobaczymy.
W Operze jest wbudowany mechanizm blokowania. Można nim wyłączyć bardzo wiele reklam. Wystarczy do reguł dodać */banner/* i wszelkie pliki, które umieszczone są wewnątrz takiego folderu są automatycznie blokowane. Podejrzewam (ale pewny nie jestem), że AdBlock w Firefoxie działa na podobnej zasadzie.
Tak przyszło mi do głowy, że mogą być blokowane przez wtyczkę do Firefoxa albo Operę. Może warto by było zmienić powyższy fragment na jakiś losowy ciąg znaków nie kojarzących się z reklamą + ewentualnie od czasu do czasu go zmieniać? 🙂
Regularne linka to nie jest dobry pomysł. Zmusiłoby to ludzi, którzy z dobrej woli trzymają bannery na swoich stronach, sygnaturach itp. często wyłącznie z sympatii i dobrej woli do dodatkowej pracy i regularnego sprawdzania czy wszystko poprawnie się wyświetla i czy nie trzeba podmieniać linka.
I ogólnie jestem zwolennikiem liberalizmu. Jeżeli ktoś chce świadomie blokować wszystkie bannery to "wolnoć Tomku w swojej przeglądarce". Standardowe zestawy filtrów do AdBlocka czy Opery raczej nie mają tak ogólnych reguł.
Regularne linka to nie jest dobry pomysł. Zmusiłoby to ludzi, którzy z dobrej woli trzymają bannery na swoich stronach, sygnaturach itp. często wyłącznie z sympatii i dobrej woli do dodatkowej pracy i regularnego sprawdzania czy wszystko poprawnie się wyświetla i czy nie trzeba podmieniać linka.
Masz rację - jakoś o tym nie pomyślałem...
I ogólnie jestem zwolennikiem liberalizmu. Jeżeli ktoś chce świadomie blokować wszystkie bannery to "wolnoć Tomku w swojej przeglądarce". Standardowe zestawy filtrów do AdBlocka czy Opery raczej nie mają tak ogólnych reguł.
Bedę musiał poprawić własne 😉
Widze, ze The D mnie ubiegl. Dzieki. 😉 Dokladnie o to chodzi, zmiany linkow bylyby uciazliwe dla innych. A nam tez sie nie nudzi. 😉
Widze, ze The D mnie ubiegl. Dzieki. 😉
Aż się dziwię, że ktoś zrozumiał co napisałem. Ale zostałem zacytowany, więc już nie będę edytował. Musze zmniejszyć sobie dzienną dawkę internetu, bo od sprawdzania co godzinę repertuaru kin zanika mi zdolność komunikacji 😀
Piszę osobnego posta, coby temat podskoczył.Zauważyłem nie tyle błąd, co niedogodność. W komentarzach do newsów (tych dostępnych bezpośrednio z portala, nie przez forum) cytowany blok ma w tle obrazek przedstawiający chyba cudzysłów na żółtym tle. No i ten obrazek słabo kontrastuje z tekstem, te kilka początkowych liter znajdujących się na jego tle jest po prostu nieczytelne.
Piszę osobnego posta, coby temat podskoczył.
Punkt regulaminu, ktory o tym mowi, ma zapobiegac m.in. rozmawianiu samemu ze soba, 😉 a nie temu, bys zglosil nowy blad czy pomysl. Nie przejmuj sie tak. ;>
Zauważyłem nie tyle błąd, co niedogodność. W komentarzach do newsów (tych dostępnych bezpośrednio z portala, nie przez forum) cytowany blok ma w tle obrazek przedstawiający chyba cudzysłów na żółtym tle. No i ten obrazek słabo kontrastuje z tekstem, te kilka początkowych liter znajdujących się na jego tle jest po prostu nieczytelne.
Juz ten blad zglaszano. Niestety nic nie poradze na szybkosc prac nad serwisem - robione jest cos wiekszego niz tylko poprawianie usterek, dlatego tyle to trwa.
robione jest cos wiekszego niz tylko poprawianie usterek, dlatego tyle to trwa.
A możesz uchylić rąbka tajemnicy? 🙂
Gdybym to zrobil, mielibysmy powtorke z czasow "kiedy bedzie serwis?", dlatego wole nie. 😉
robione jest cos wiekszego niz tylko poprawianie usterek, dlatego tyle to trwa.
A możesz uchylić rąbka tajemnicy? 🙂
Już było wspominane raz czy dwa (chyba nawet dokładnie dwa ;>), że będzie czwarty poddział w dziale z Newsami, poświęcony odkryciom naukowym ;>
Zastanawiam się jakie są szanse na rozbudowę działu Star Treka? Przydało by się więcej poddziałów, na wzór st.pl.
Jakieś konkretne propozycje, poza "skopiujmy ST.pl"? 😉 tematy można wydzielić i posegregować, tylko trzeba ustalić sensowny wzorzec.