Forum Trek.pl Konsola Informacyjna Problemy, pytania i propozycje

Problemy, pytania i propozycje

Wyświetlanie 15 wpisów - od 271 do 285 (z 378 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Zarathos
    Uczestnik

Nie powinno blokować. FF i Opera zazwyczaj blokują pop-upy, zostawiają w spokoju statyczną grafikę. Ale sprawdzę jutro w pracy - mam tam kompa z bardzo wysokim poziomem zabezpieczeń (Kaspersky rządzi) który filtruje wszystko, co uznaje za możliwą reklamę, zagrożenia, spam i co tam jeszcze - do tego poziomu, że czasami blokuje wyświetlanie layoutu strony. Zobaczymy.

Jamjumetley
    Uczestnik

W Operze jest wbudowany mechanizm blokowania. Można nim wyłączyć bardzo wiele reklam. Wystarczy do reguł dodać */banner/* i wszelkie pliki, które umieszczone są wewnątrz takiego folderu są automatycznie blokowane. Podejrzewam (ale pewny nie jestem), że AdBlock w Firefoxie działa na podobnej zasadzie.

The D
    Uczestnik

Tak przyszło mi do głowy, że mogą być blokowane przez wtyczkę do Firefoxa albo Operę. Może warto by było zmienić powyższy fragment na jakiś losowy ciąg znaków nie kojarzących się z reklamą + ewentualnie od czasu do czasu go zmieniać? 🙂

Regularne linka to nie jest dobry pomysł. Zmusiłoby to ludzi, którzy z dobrej woli trzymają bannery na swoich stronach, sygnaturach itp. często wyłącznie z sympatii i dobrej woli do dodatkowej pracy i regularnego sprawdzania czy wszystko poprawnie się wyświetla i czy nie trzeba podmieniać linka.

I ogólnie jestem zwolennikiem liberalizmu. Jeżeli ktoś chce świadomie blokować wszystkie bannery to "wolnoć Tomku w swojej przeglądarce". Standardowe zestawy filtrów do AdBlocka czy Opery raczej nie mają tak ogólnych reguł.

Jamjumetley
    Uczestnik

Regularne linka to nie jest dobry pomysł. Zmusiłoby to ludzi, którzy z dobrej woli trzymają bannery na swoich stronach, sygnaturach itp. często wyłącznie z sympatii i dobrej woli do dodatkowej pracy i regularnego sprawdzania czy wszystko poprawnie się wyświetla i czy nie trzeba podmieniać linka.

Masz rację - jakoś o tym nie pomyślałem...

I ogólnie jestem zwolennikiem liberalizmu. Jeżeli ktoś chce świadomie blokować wszystkie bannery to "wolnoć Tomku w swojej przeglądarce". Standardowe zestawy filtrów do AdBlocka czy Opery raczej nie mają tak ogólnych reguł.

Bedę musiał poprawić własne 😉

Piotr
    Klucznik

Widze, ze The D mnie ubiegl. Dzieki. 😉 Dokladnie o to chodzi, zmiany linkow bylyby uciazliwe dla innych. A nam tez sie nie nudzi. 😉

The D
    Uczestnik

Widze, ze The D mnie ubiegl. Dzieki. 😉

Aż się dziwię, że ktoś zrozumiał co napisałem. Ale zostałem zacytowany, więc już nie będę edytował. Musze zmniejszyć sobie dzienną dawkę internetu, bo od sprawdzania co godzinę repertuaru kin zanika mi zdolność komunikacji 😀

The D
    Uczestnik

Piszę osobnego posta, coby temat podskoczył.Zauważyłem nie tyle błąd, co niedogodność. W komentarzach do newsów (tych dostępnych bezpośrednio z portala, nie przez forum) cytowany blok ma w tle obrazek przedstawiający chyba cudzysłów na żółtym tle. No i ten obrazek słabo kontrastuje z tekstem, te kilka początkowych liter znajdujących się na jego tle jest po prostu nieczytelne.

Piotr
    Klucznik

Piszę osobnego posta, coby temat podskoczył.

Punkt regulaminu, ktory o tym mowi, ma zapobiegac m.in. rozmawianiu samemu ze soba, 😉 a nie temu, bys zglosil nowy blad czy pomysl. Nie przejmuj sie tak. ;>

Zauważyłem nie tyle błąd, co niedogodność. W komentarzach do newsów (tych dostępnych bezpośrednio z portala, nie przez forum) cytowany blok ma w tle obrazek przedstawiający chyba cudzysłów na żółtym tle. No i ten obrazek słabo kontrastuje z tekstem, te kilka początkowych liter znajdujących się na jego tle jest po prostu nieczytelne.

Juz ten blad zglaszano. Niestety nic nie poradze na szybkosc prac nad serwisem - robione jest cos wiekszego niz tylko poprawianie usterek, dlatego tyle to trwa.

Jamjumetley
    Uczestnik

robione jest cos wiekszego niz tylko poprawianie usterek, dlatego tyle to trwa.

A możesz uchylić rąbka tajemnicy? 🙂

Piotr
    Klucznik

Gdybym to zrobil, mielibysmy powtorke z czasow "kiedy bedzie serwis?", dlatego wole nie. 😉

Zuza
    Uczestnik

A kiedy będzie serwis? :>

Barusz
    Uczestnik

robione jest cos wiekszego niz tylko poprawianie usterek, dlatego tyle to trwa.

A możesz uchylić rąbka tajemnicy? 🙂

Już było wspominane raz czy dwa (chyba nawet dokładnie dwa ;>), że będzie czwarty poddział w dziale z Newsami, poświęcony odkryciom naukowym ;>

Ti'Vah
    Uczestnik

Zastanawiam się jakie są szanse na rozbudowę działu Star Treka? Przydało by się więcej poddziałów, na wzór st.pl.

fluor
    Klucznik

Jakieś konkretne propozycje, poza "skopiujmy ST.pl"? 😉 tematy można wydzielić i posegregować, tylko trzeba ustalić sensowny wzorzec.

Dalek
    Uczestnik

Moim zdaniem sensu nie ma bo i tak się wszytko ze sobą miesza. Będzie tylko więcej bezsensownej pracy dla moderatorów i ograniczenie mozliwości dyskusji dla dyskutatów.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 271 do 285 (z 378 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram