Forum › Trek.pl › Newsy › Fantastyka › Pierwszy zwiastun Revolution
Revolution JJ Abramsa pokazuje nam jak bardzo uzależnieni jesteśmy od technologii i w jakim stopniu uległoby zmianie nasze życie, gdybyśmy bezpowrotnie utracili dostęp do sprawy tak podstawowej jak elektryczność. Na pierwszy rzut oka prezentuje się to jak krzyżówka seriali Flashforward i Lost.
Premiera jesienią na kanale NBC.
Kolejny trailer z muzyką Two Steps from Hell. Wszędzie ich pełno!A serial... Postapokaliptyczny klimat - ok. Wielka zagadka, spisek i jakieś 'magiczne' urządzenie stojące za globalnym zaciemnieniem - nie ok. Wtórne, może być nudne.
Miałem kiedyś w rękach opowiadanie lub książkę (nie pamiętam objętości ;)), w którym było coś podobnego. W skrócie - ludzie tak się przyzwyczaili do samochodów, że zdegenerowały im się dolne kończyny. Pieszymi gardzono i uważano ich za odmieńców - do dnia, gdy jeden z nich użył broni "niszczącej" energię. Sparaliżowane miasta, stojące samochody - i uwięzieni w nich bezradni, nie mający na czym chodzić ludzie.Pomysł dość ciekawy 🙂
W tym trailerze brak elektryczności sprawił, że w 15 lat wieżowce obrosły krzakami i spowodował załamanie praw fizyki, po czym samoloty zamiast szybować zaczęły spadać pionowo w dół.Ale nie czepiając się szczegółów 'naukowych' przeczuwam kupkę pokroju Terra Nova albo trochę lepszego Falling Skies.I nawet Giancarlo Esposito (Gustavo Fring z Breaking Bad) tutaj chyba nie pomoże.
W tym trailerze brak elektryczności sprawił, że w 15 lat wieżowce obrosły krzakami i spowodował załamanie praw fizyki, po czym samoloty zamiast szybować zaczęły spadać pionowo w dół.
Co do zarośnięcia miast, polecam program History Channel - Life after people, a zwłaszcza fragment około czasu 19:55. 5 lat po zniknięciu rasy ludzkiej plac Czerwony staje się zielony 😀
Co do praw fizyki - może się mylę, ale wyglądało to na korkociąg, mniej lub bardziej płaski. Takie rzeczy też mogą się zdarzyć, a mówimy o jednostkowym przypadku.
No Plac Czerwony jeszcze rozumiem, ale wielometrowe budynki?Roślinność nagle zmutowała w jakieś liany czy ki wuj? ;)No z tym samolotem mogę się zgodzić, elektronika mogła powariować i jakimś cudem mogła tak się stać.Anyways, jakoś mnie nie przekonuje ten trailer, w podobnych konwencjach były Jericho, Flashforward oraz Falling Skies i może mam chwilowy przesyt takimi tematami.
Przypomniał mi się taki serial animowany, który swego czasu szedł na AXN. Taki złożony z krótkich odcinków, w przerwach między reklamami (albo zamiast reklam) a kolejnym odcinkiem innych seriali. Oparty był na podobnym pomyśle. Pewien facet w podróży służbowej budzi się nagle w świecie w którym wysiadła cała technika. Postanawia w całym tym chaosie odnaleźć swoją rodzinę. Nazywali go Piechurem. Ktoś to jeszcze pamięta?
Kojarzę ten serial, choć to był bardziej komiks niż serial animowany. A co do samego filmu kolejna post-apokaliptyka w której dzielni amerykanie przywrócą światu pokój. I chyba w związku z tematyką tytuł powinien być "RevolutiOff" anie "RevolutiOn". Kwestia zarastania miasta wymaga wpierw jednej drobnej informacji, co to za miasto i w jakim klimacie położone.
Niech ktos mi tylko powie, dlaczego nie ma broni pa;nej???Przecież w trakcie strzału nie wytwarza się iskra, odpalenie następuje przez zgniecenie materiału wybuchowego w spłonce, a potem prochu w pocisku.Czy może jakos się mylę?
Nie ma prądu, nie ma obrabiarek.Nie ma obrabiarek, nie ma amunicji. Wiesz, to USA, lider postępu - zapomnieli, jak się odlewa kule ;)Może też być, że wzorem postapokaliptycznych RPG amunicja jest po prostu bardzo droga i trudno dostępna.Poza tym zawsze to bardziej efektownie wygląda, jak koleś z mieczem rozkłada całą grupę 😉
To ciachanie mieczami na pewno będzie tak krwawe i efektowne jak pojedynki w Herkulesie i Xenie.
Tym bardziej więc muszę się zainteresować, bo Xena to jeden z moich ulubionych seriali 😛
Na pierwszy rzut oka prezentuje się to jak krzyżówka seriali Flashforward i Lost.
Po pierwszym odcinku bardziej przypomina to mix Jeremiaha i Jericho. Nie jest świetnie, nie jest też jakoś specjalnie tragicznie. Tylko, czy już zawsze w serialach SF głównymi bohaterami będą dzieci? :/
A jak Wasze wrażenia po pilocie?
Mi się w większości podobało.Bardzo ciekawi mnie ten blackout, wiemy że nie był to impuls elektromagnetyczny więc co?Największy burak to dla mnie brak samochodów przecież silnik nie potrzebuje elektroniki i prądu do działania no chyba że to blokuje nawet iskrę ze świecy, po za tym zawsze są silniki parowe.