Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka pierwsza odkryta PIRAMIDA w Europie

pierwsza odkryta PIRAMIDA w Europie

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 22 total)
  • Author
    Participant

Dzisiaj podano, że została odkryta pierwsza piramida w Europie (Bośnia) i jest to jednocześnie największa piramida na świecie. Na stronie - link (wiadomości WP) - można przeczytać więcej. Niestety tutaj nie podają, że jedna z dwóch piramid znajdujących się w Bośni jest największą znaną, ale w TVN tak właśnie podano.

Co Wy na to? Kiedy robimy wypad? 😉

GWYNBLEIDD
    Participant

Przeczytalem tego newsa i mowiac szczerze to zupelnie nie kupuje tej historii ;> Cos mi sie zdaje ze to jedynie fantazje owego serbskiego zapalenca a w rzeczywistosci w owych pagorkach nie ma zadnej struktury przypominajacej piramide. A druga sprawa to kwestia jej budowniczych. Na terenie Balkanow wedlug mojej wiedzy nie istniala cywilizacja tworzaca podobne budowle. Tym bardziej ze kultur ktore budowaly piramidy na Ziemi nie bylo zbyt wiele i a zadna z nich nie siegala poludniowej Europy... Jednym slowem to jakas podpucha 😉

Barusz
    Participant

Haha, nikogo nie dziwi, że kamienne kręgi - z których najbardziej znanym jest ten w Stonegenge - są wszędzie - od Japonii poprzez Polskę aż po dzisiejsze USA. Może pora przyzwyczaić się do piramid?

Senok
    Participant

Widziałem tą piramidę w TV i rzeczywiście wygląda na prawdziwą. A jej struktura, tj. nachylenie boków takie samo jak w piramidach w Egipcie. Piramina w Bośni zarośnięta jest lasem, ale podobnie jest z większością piramid w Ameryce. Jeśli ta piramida z Bośni jest fałszywa, to pytanie moje jest, kto ją "zfałszował", kiedy* i po co? Kiedy, to znaczy na pewno nie miesiąc temu ani nie rok, ale wystarczająco dawno temu, aby mógł ją zarosnąć las drzew. Póki co, czekam na badania i kolejne wiadomości o bośniackiej piramidzie.A bardziej naukowo mówiąc... Dla mnie temat piramid jest bardzo interesujący, myślę, że wiem coś o nich i ich twórcach i też nigdy nie słyszałem, aby w Europie były jakies kultury, które budowały piramidy.Ale... teoretycznie... Zwródźcie uwagę, że z Egiptu bliżej jest do Bośni, niż chociażby do Chin, że o Meksyku nie wspomnę a mimo to na wszystkich kontynentach budowane były piraminy. Tak więc, jeśli pierwsza piramida została zbudowana w Egipcie, to idea budowania piramid teoreczycznie najszybciej powinna dotrzeć do Europy. Dlaczego więc nigdy w Europie nie znaleziono żadnej z piramid? Może właśnie dlatego, że są one pozarastane lasami, tak jak w Ameryce. A trzeba wiedzieć, że wiele amerykańskich piramid odkryto zaledwie w zeszłym wieku, mimo iż Europejczycy mieszkają tam od kilkuset lat.Dla mnie wiadomość o pierwszych piramidach w Europie jest ciekawa i wcale niezaskakująca. Na razie bardziej przekonują mnie fakty mówiące o jej autentyczności. A kto je wybudował, kiedy i dlaczego? Nie wiem, ale mam nadzieję, że dostanę odpowiedź. Nie będę sam sobie jakiejś teorii wymyślał.Ha! Co do kręgów w zbożu lub w śniegu (bo i o takich słyszałem) kontra piramidy. Kręgi może zrobić każdy w przeciągu kilku godzin w nocy. Studenci z bretyjskiej uczelni M.I.T. zrobili takowy chyba w 2 godziny, który wyglądał na tzw. "autentyczny" i nie zostali "złapani podczas jego tworzenia". A ile czasu trzeba na wybudowanie piramidy większej niż słynna w Gizie i pokrycie jej gęstym lasem? Na pewno ktoś by zobaczył teren budowy a nikt taki się nie znalazł? - A przynajmniej o tym nie wiemy. No i jeszcze kwestia lasu.

The D
    Participant

Tu są pierwsze zdjęcia z wykopalisk:

http://www.bosnianpyramid.com/Excavations_...ramidOfSun.html

Jeżeli to nie fotomontaż, to piramida nie jest pochodzenia naturalnego.

Arille
    Participant

Sama piramida w tamtym rejonie jest dość osobliwym zjawiaskiem. I poza pracą dla archeologów może się znaleźć zajecia dla antropologów i etnografów. Warto tu zwrócić uwagę na jeszcze jeden fakt; w końcu ruszyły badania wykopaliskowe w tamtej cześći świata, które mogą dostarczyć wielu interesujacych informacji. Nie mogę się doczekać dalszych rezultatów. W sumie sama chętnie bym tam teraz posiedziała. 🙂

Senok
    Participant

Zastamawia mnie jeszcze jak dobrze GWYNBLEIDD przyjrzał się tej piramidzie, pisząc że "...w owych pagorkach nie ma zadnej struktury przypominajacej piramide.". Bo ja tam wyraźnie widzę piramidę o bardzo równych płaskich ścianach itp. - czy naturalnie powstają takie góry? Jak dla mnie, to na pewno nie jest narutalne...

A i też chętnie bym się tam wybrał... Arille - jakie masz plany na wakacje? 😉

Arille
    Participant

Pagórki maja regularne kształty piramidy, powiedziałabym nawet że boki są nawet lekko zapadłe... Senok moje plany wyglądają tak jak grafik wykopalisk UW 🙂 czyli Mazury i kopać, kopac, kopać do oporu...

GWYNBLEIDD
    Participant

Senok ja stwierdzilem to co raczyles zacytowac po obejrzeniu tylko zdjecia na Wirtualnej. Ale z linka ktory podal The D widac wiecej i zgodze sie ze wyglad tych pagorkow jest malo naturalny. To jednak nie zmienia mojego odczucia watpliwosci jakoby byla to piramida bo jak pisalem wczesniej nie siegala w tamten rejon zadna znana cywilizacja budujaca piramidy. A ze zbudowala ja jakas nieznana duza kultura jest dla mnie malo prawdopodobne.

Senok
    Participant

"lekko zapadłe" - to może dlatego, że drzewa rosły nieregularnie, ale tego pewien nie jestem, więc może masz rację. A skoro kopać, Arielle, to czemu na Mazurach a nie w Bośni? 😉

Może piramidę zbudowała znana cywilizacja, ale jeszcze nie wiemy która? Bo jeśli nieznana, to czemu jej nie znamy? Może wybudowali ją Europejczycy pod wpływem kontaktów w Egiptem, ale na to nie ma żadnych dowodów. Dla mnie jedno jest pewne... piramida sama nie wyrosła a natura takich regularnych kształtów nie tworzy, prawdopodobnie z korytarzami wewnątrz... Chyba, że ta góra, to wyjątkowy wyjątek 😛 🙂 .

//poprawiłem błędy ort. 😛

Arille
    Participant

Na razie na wnioski jest jeszcze za wcześnie. Jeśli faktycznie będzie to piramida - pytań pojawi się znacznie wiecej. Każde nowe odkrycie archeologicze dostarcza więcej nowych pytań niz odpowiedzi. Z tego co zdążyłam wyczytać jest to praca zupełnie amatorska i wiele istotnych szczegółów może nieodtwarzalnie ulec zatarciu.Co do cywylizacji piramid, to w ramach wyjaśnienia powiem, że błędne jest założenie iż Egipcjanie byli jedynymi budowniczymi piramid. Chciałam zwrocił uwagę na fakt, że świątynie Inków i Azteków maja kształt piramidy schodkowej i w archeologi mowi się o nich równiez jako o budowniczych piramid. Niektóre świątynie czy budowle z terenów dawnej Mezopotamii również przyjmowały taki kaształt. Indyjskie pałace czy świątynie również są piramidami schodkowymi. Jest jeszcze dużo późniejszy przykład wykorzytania wzoru piramidy egipskiej, a mianowicie grobowiec rzymskiego oficera Cestiusa, który po powrocie z Egiptu, gdzie wiele lat stacjonował jego legion, postawił sobie właśnie coś na wzór piramidy gdzieś pod koniec IIw. p.n.e. czyli czasowo bardzo odległej od piramid faraonów Cheopsa i Chefrena. Przykładowo, współcześnie na placu przez Muzeum w Luwrze stoją szklane piramidy, którymi przyszli badacze (mówię o bardzo odległej przyszłości) mogliby się błędnie zasugerować. Myśle, że można na tym zakończyć dyskusje na temat cywylizacji która postawiła (jeśli postawiła) piramide w Bośni i poczekać do oficjalnego ogłoszenia wyników ze wstępnych badań powierzchniowych.Senok na Mazurach dlatego że taniej i dlatego że w Bośni nie ma stanowisk UW 🙂

Senok
    Participant

Tak czy tak, ogólnie mówiąc i podsumowując jestem bardzo ciekaw co się dowiemy... 🙂

Arielle: to mówiłaś, że kiedy będziesz tam na Mazurach?... :>

//Edycja, bo Mazurach napisałem z małej litery 😛 .

Arille
    Participant

Jak Bóg da, a państwo pozwoli to już gdzieś w lipcu...p.s. mój nick to Arille a nie Arielle ;)p.s.2 reszte rozmowy o moim wyjeździe można przenieść na priv żeby nie robić offtopu...

Senok
    Participant

Sorry... Ariel czy jakoś tak to chyba było jakieś imię z jakiejś bajki kiedyś? Nie pamiętam czy to nie była Syrenka o imieniu Ariel... 🙂 ale to tak co do mojej pomyłki.Reszta idzie na priv...

Arille
    Participant

Tutaj zamieszczam linki do nowszych informacji o omawianych piramidach. Tutaj sa informacje o rozpoczęciu badań przez międzynarodową ekipe badawczą. A tutaj jest potwierdzenie dokonane przez jeden ze współczesnych autorytetów w tej dziedzinie, że w Bośni mamy do czynienia z prawdziwa piramidą.

Dodam jeszcze artykuł z Wyborczej - tu.

Jak mi się uda znaleźć jakieś bardziej profesjonalne archeologiczne publikacje lub opinie to też postaram się je tu umieścić. Niestety archeolodzy mają to do siebie, że niechętnie i mało prezentują swoich prac w monografiach. Podejrzewam, że długo przyjdzie czekać na opracowania naukowe o Piramidach w Bośni.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 22 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram