Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Star Trek: PBF PL › PBF - Podporucznik von Caep
- Mogę wam pomagać, ale nie za bardzo. Nie mogę za bardzo ingerować. O innym okręcie możesz na razie pomarzyć.- Zaraz sprawdzę. Obecna data gwiezdna to 51798,2. Wczoraj zakończyła się druga bitwa o Volkan.- Mam rozkazy. - rzekł Alan. - Mamy skierować sie na Volkan w celu pomocy w usuwaniu szczątków floty Dominium. To wreszcie do cholery, który mamy rok? Bo juz sie zgubiłem.- Jest końcówka roku 2374, niedługo Dominium zaatakuje Tellar, ale zostanie zatrzymane w układzie Sybaron. Potem jeszcze raz Volkan. I coś mi sie zdaje, że właśnie wtedy tam będziemy!
- No taak... A jakże by inaczej... Kurs na Volcan, i warp 5. Nawiasem mówiąc - Matthew uśmiechnął się kwaśno - to wcale nie była symulacja.Opowiedział im o rozmowie z Agnieszką- Mamy problem... Musimy przeżyć, póki nas nie obudzą - co może być problemem na pokładzie Obertha, w środku bitwy. A jak zaczniemy opowiadać dowództwu o przyszłych wydarzeniach, to nas wyśmieją...- Alan, przygotuj wiadomość do admirała Woźniaka, historii w akademi się uczyłeś. Zapisz kilka wazniejszych faktów do kolejnego ataku na Volcan, i zaznacz że może to otworzyć dopiero w godzinę po ataku na Tellar. Jak skończysz to pisać, daj znać - podpiszę się sam, żeby mnie a nie was zamkneli w szpitalu jeśli się mylimy...'Agnieszka, to tylko symulacja? W takim razie, jak wygląda scenariusz na najbliższy okres czasu?'
- Wasz czy Federacji?Alan zaczął zapisywać fakty, które pamiętał z historii.
'NASZ - powiedział z naciskiem. Wiesz, możesz uznać że jestem paranoikiem... Ale bałem się o moją załogę na pokładzie dobrze uzbrojonego i szybkiego Scorpiona. Tutaj załatwiłby nas zwykły prom'
- Nie wiem. Według danych USS Numid został złomowany w 2369. Kolejny okręt otrzymał tą nazwę w 2383 i był to Prometheus. Za to mam dokładny opis volkańskiej bitwy.
'Dobra, w takim razie przeczytaj ten opis... Moze jakoś wygramy. Nawiasem mówiąc, o tam u ciebie i Mirka?'
- W skrócie wyglądało tak. Dominium wysłało około 400 okrętów, aby zniszczyć Volkan. Przeciwko nim stanęła 5, 6, 13 i 31 Flota. Admirał Salok schował część swej floty w pasie Oortha i czekał do odpowiedniej chwili. W pewnej chwili kazał wtcofac się nadwyrężonym nieco już flotom i gdy Dominium rozpoczęło pościg ujawnił swe wszystkie siły i wziął wrogą flotę w dwa ognie. To złamało ich linię. Wtcofującą się flote wciąż atakowały niszczyciele. Nim Dominium doleciało do bezpiecznej przestrzeni w okolicach Betazed ponad połowa ich okrętów i większość ciężkich została zniszczona. Straty Federacji było o 1/3 mniejsze.
' To już wiem co ewenatualnie zaproponować naszym, jeśli wpadną na inny sposób obrony... Nawiasem mówiąc, możesz sprawdzić czy w okolicy trasy Ziemia-Volcan nie ma zaginionych okręów Husnock, lub czegokolwiek co moglibyśmy wykorzystać w bitwie?'- Skończyłem szefie - Matthew szybko dołączył swoją sygnaturę, i niechętnie wysłał wiadomość do admirała Woźniaka. - Dobra, zapewne w okolicy Volcana będzie gorąco... Ale pamiętajcie że wiemy nieco więcej od żyjących tutaj. Alan, kończyłeś z tego co pamiętam inżynierię... Zajmij się modygikacjami napędu, i osłon. Ten trik Janeway z antyprotonami na przykład - spalimy połowę przekaźników, ale przez jakieś 10 minut zwiększymy moc osłon o 1000 %! W następnej kolejności zajmij się resztą. Aniu, rozpisz grafik ochrony w wypadku abordażu. W czasie bitwy wszystkie trzy wachty mają być na nogach - statek wymaga małej załogi, ale jest na tyle duży żeby wszyscy mogli spokojnie pracować równocześnie
- Chyba Braniecki zna się na tym lepiej. A tak na marginesie to wątpię czy to sie uda na tym okręcie. Voyager był nowy, a to...- Bioręsię za rozpiskę, ale ta bitwa będzie dopiero za miesiąc.- No nie bardzo. - zaprotestowała Maria. - Sprawdziłam obecna datę gwiezdną. Ona jest szybciej biegnie niż normalnie. Chyba będziemy na Volkanie dzień lub dwa przed bitwą.
- To jest rozpadający się złom. Wiem - ale jeśli ma rdzeń warp... A sprawdziłem - ma, to da się to zrobić. Zresztą, to Y się znasz lepiej - ty akademię skończyłeś, on jeszcze nie...- Bitwa będzie za miesiąc Aniu, nie ma sprawy - ale przypomnę że jest wojna, i jakieś mniejsze okręty Dominium czy kogo tam możemy spotkać w każdej chwili.... Alan zaświadczy ż jestem paranoikiem. Hmm, sytuacja jest co najmniej nieciekawa.... Ten złom ledwo leci, a z naszym szczęściem znajdziemy się dokładnie pośrodku tej ałej bitwy. Popracujcie nad modyfikacją deflektora - moze uda się z niego strzelać, jak na okrętach klasy Galaxy... Chociaż watpie. Będe u siebie w biurze, o 16 macie zagonić do roboty zmianę Beta i iść odpocząć.
Alan poszedł do maszynowni pracować z Branieckim, a tymczasem Numid wytrwale leciał na Volkan.
Matthew spojrzał na zegarek =/= Alan, masz trzecią wachtę, teraz idź odpocząć.=/= Aniu, masz wolne. Wybacz, ale jesteś najmłodsza stopniem. Powiedz Maryśce że przejmuje drugą wachę, potem ma wolne.Matthew szybko ruszył w stronę swojej kwatery, był już dość zmęczony. Otworzył drzwi, i aż oniemiał. Kwatera była wielka! Sam hall był taki jak jego kwatera na Scorpionie, dopiero po chwili przypomniał sobie że kiedy budowano Oberthy okręty były znacznie wygodniejsze. Szybko rzucił się na łóżko i usnął.Obudził się dopiero po 10 godzinach, przytulony do narzeczonej. Szybko pobiegł na wachę, starając się nie budzić ukochanej i zmienił nieźle zmęczonego Alana.
Nic się nie wydarzyło przez cały okres wachty. To znaczy nic interesującego. Oczywiście kilka urządzeń się popsuło, na moment wysiadł napęd warp, ale to były szczegóły. wreszcie sternik poinformował o zbliżaniu się do Volkana.- Wejdziemy w granicę układu za 35 minut.
- Dobra, wywołajcie tamtejsze dowództwo, i zawiadomcie ich że lecimy, i czekamy na rozkazy. A, i niech nie zaczną strzelać jak tylko wyskoczymy z warp... Daj znać, jak będziemy pięć minut drogi od nich