Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Star Trek: PBF PL › PBF - Glinn Jasad
Rozkazałem przekierowanie do mojej kajuty i odebrałem czekając aż jagul odezwie się pierwszy.
- Witam kapitanie. - przywitał się twój niedawny promotor. - I jak sie podoba okręcik? Mam dla pana tymczasowe rozkazy. Poleci pan w kierunku układu D'Her... cholera z tymi nazwami... układu Derak według naszego nazewnictwa. To około 18 godzin lotu w warp 6, ale nie musi się pan śpieszyć. Wszystkie wyremontowane i zmodernizowane systemy muszą zostać przetestowane. Przy okazji wykona pan standartowe zadania patrolowca: skany, przeszukania podejrzanych okrętów i takie tam. W układzie odbierze pan szefa ochrony i zgłosi się do tamtejszego generała po następne rozkazy.
-Zrozumiałem, a okręcik byłby całkiem ładny, gdyby nie to, że prawie nie działa, ale z tym sobie poradzimy. Jasad out.Po zakończeniu rozmowy udałem się na mostek:-Jak tylko wszyscy będą na pokładzie, proszę ustawić kurs na układ Derak. Warp 6.-powiedziałem podszedłem do fotela kapitańskiego dając wzrokiem do zrozumienia kelowi Dukatowi, że przejmuję mostek.
Usiadłeś w fotelu, a operacyjny poinformował, że właśnie wchodzą na pokład ostatni załoganci.Sternik odcumował, nawrócił i skierował się ku granicom układu. Gdy minął drugiego gazowego gigana wszedł w warp.- Kurs - układ Derak, warp 6. Czas przybycia 18 godzin i 5 minut w obecnej prędkości.
Nie wiedząc co ze sobą zrobić przejrzałem dane techniczne statku, raport dotyczący stanu napraw i dane na temat załogi.
Norin był nazywany wiekszym bratem Hideki, lecz po ostatnich modernizacjach i wdrożeniu kilku klingońskich rozwiązań stał się całkiem potężnym okrętem na piratów, najemników i patrolowce wroga. Był też równorzędnym przeciwnikiem rebeliańskich Raiderów, jednak w starciu z Defiantami był przystawką na śniadanie co nie dziwiło, jesli wziąć pod uwagę, że Galory i B'Rele też padały jego łupem.Posiadał dwie wyrzutnie torped fotonowych na dziobie i potężny bank dezruptorów i wraz ze swoją dużą zwrotnością mógł dokonywać szybkich i skutecznych ataków. Osłony też miał dobre i mógł wytrzymać przez pewien czas ostrzał z broni energetycznej.Podstawowe systemy były wyremontowane i zmodernizowane. Zapasowe też. Drugorzędne nie do końca, lecz w ładowniach były części zamienne i okrętowi mechanicy sami mogli dokonać napraw. Wiele trzeciorzędnych systemów jak replikatory żywnościowe, holodeki czy oprzyrządowanie odrodu hydroponicznego nie były w ogóle odnowione i były na końcu listy zadań.Z 190 osobowego podstawowego składu na pokładzie były 153. Z zasady zwykli marynarze, żołnierze i mechanicy, część po kursach doszkalających, a około 1/3 od razu po szkołach. Znali się na teorii, teraz przyjdzie czas na praktykę. Tylko kilku było kelami, zaś niektórzy to "stażyści", którzy po kilku miesiącah pobytu na okręcie zakończą naukę w swoich szkołach i otrzymają promocję. 111 było Kardazjanami, 38 Klingonami, 4 należało do podbitych ras i pracowali w mesie jako kucharz i 3 kelnerki.
Siedziałem dalej czkając, aż skończy się moja wachta...
Przez długi czas nic się nie działo i dostałeś dwa raporty o zakończeniu wymiany systemów na pokładzie 4 i w mesie (Centralne Dowództwo uznało, że jest to ważne miejsce na statku i źle żywieni załoganci będą źle pracować).Nagle, 20 minut przed końcem wachty odebraliście sygnał alarmowy.- Tu IKC D.....takowani....nostka szkolną....słabe....reaktora....mocy... - sygnał się urwał.- Mam namiery. - rzekł operacyjny. - To 12 minut lotu stąd. Sygnatura wskazuje na IKC D'Vigur klasy D7. To... - zaczął sprawdzać w bazie danych. - To jednostka szkolna dla młodych wojowników. Stara, ale napakowana holokamerami, gdzie szkolą się w odpieraniu abordaży, ataków na wrogie placówki i tym podobne. Przy okazji służy jako transportwiec. Zapewne ma dość słabą broń, ale mocne osłony.
-Czyli może się udać ich uratować. Ustawić kurs na przechwycenie, maksymalna prędkość warp.Poczekałem na potwierdzenie i rozkazałem:-Wejść w warp.Ze zdenerwowaniem czekałem na koniec podróży w warp.
Byliście 2 minuty przed celem gdy operacyjny podał raport.- D7 jest atakowany przez 3 małe okręty. Wyglądają na fregaty i korwety. Jedna z nich na pewno jest tholiańska, pozostałe maskują swoją jak zwykle robią to rebelianci. Osłony D7 ma poziomie około 10%.
-Kontynouwać kurs. Czerwony alarm. Przekazać do dowództwa prośbę o wsparcie. - nie podobało mi się to co mówiłem. Przeciwników było trochę za wiele na mój okręcik, ale liczyłem na uzyskanie jakiegoś wsparcia.Czekałem w fotelu na wyjście z Warp, gdy nagle wpadłem na pomysł.-Tain czy dałoby się zmienić naszą sygnaturę tak byśmy wyglądali w warp jako większy okręt? - zapytałem
- Niestety już na to za późno, ale następnym razem można przerobić nas na Galora, choć z bliska przeciwnik odkryje maskaradę.Norin wyszedł z warp z pełnymi osłonami i uruchomiona bronią. Na jego widok dwie korwety obrały kurs przechwytujący. Tholiańska fregata nadal ostrzeliwywała D7, który teraz nie miał osłon.CUS Reklar osłony 100% przednie wyrzutnie przeładowaneD7 osłony 0% lekkie uszkodzenia pancerza uszkodzona częśc broniKorweta 1 osłony 92%Korweta 2 osłony 79%Fregata osłony 86% wyrzutnia przeładuje się za 1 turę
-Wycelować w pierwszą korwetę. Wywołajcie ją. Jeżeli nie odpowiedzą odpalcie torpedy i dezruptory. - powiedziałem starając się utrzymać nerwy na wodzy. "Mam nadzieję, że uciekną, bo nie chciałbym niszczyć rebelianckich okrętów"
- Odpowieadają.Na ekranie pojawił się Andorianin w mundurze z dystynkcjami gula.- Rozgniotę cię jak robactwo. - rzekł tylko. - i zerwał połączenie.Korwety rozpoczęły atak kombinowany z boku, próbując nie wejść w pole ostrzału wyrzutni. Reklarem zaczęło trząśc, gdy trafiali w osłony. Taktyczny skoncentrował dezruptory na bardziej osłabionym celu.Tymczasem fregata skoncentrowała ogień na jednej sekcji i po chwili z przebicia w kadłubie zaczeli wylatywać Klingoni. Pole ochronne zaskoczyło po kilku sekundach, a wtedy fregata zaczęła strzelac w inne miejsce.CUS Reklar osłony 88% przednie wyrzutnie przeładowaneD7 osłony 0% lekkie uszkodzenia pancerza uszkodzona część broniKorweta 1 osłony 89%Korweta 2 osłony 61%Fregata osłony 82% wyrzutnia przeładowana