"2 godziny do porannej wachty" pomyślałem. Ponieważ nie miałem ochoty dłużej spać, podszedłem do replikatora i wziąłem 3 tosty. Szybko zjadłem je popijając swoją herbatą. Kiedy skończyłem udałem się pod prysznic. Wyszedłem z niego za dziesięć 7. Pomyślałem, że dobrze będzie znaleźć się na mostku. Wyszedłem z kwatery. Kilka minut później znalazłem się na mostku, rozejrzałem się i usiadłem na swoim fotelu.
-Świetnie ... proszę zwołać zebranie dowódców departamentów w sali konferencyjnej - po tych słowach sam wybrałem się do sali, czekając aż wszyscy przyjdą.
-Witam- powiedziałem - Pewnie zastanawiacie się dlaczego was wezwałem. Chciałem dowiedzieć się o waszych opiniach o załodze i okręcie. Znajdujemy się w sytuacji wojny z nieznaną rasą, chciałem wiedzieć o wszystkim. Poza tym takie zebrania pomagają zbliżyć, nas oficerów. Co jest ważne dla ogólnego morale załogi. Nie zapominajmy także, że jest to okręt szkoleniowy. Chciałem aby były przeprowadzane symulacje dla załogantów. Słucham waszych opinii. Mówcie otwarcie- odchyliłem się na krześle patrząc po twarzach moich "oficerów" chciałem wyczytać co oni myślą.
- Co mogę powiedzieć sir - zaczął PO - załoga sprawuje się bardzo dobrze po za jednym wyjątkiem który siedzi w areszcie - kiedy to mówił zauważyłeś nikły uśmieszek na twarzy taktycznej ale po nie zwrocil na nią uwagi i kontynuował - a co do okrętu jest to latająca kupa złomu która jednak nie ma zamiaru się rozpaść - dokończył z uśmiechem po nim zaczął mówić główny inżynier - Zbadaliśmy dokradnie tą dziurę w pańskim gabinecie i odkryliśmy coś dziwnego została ona co prawda zrobiona od zewnątrz ale nie za pomocą broni coś wbiło się w poszycie i wyrwało kawałek mamy resztki nie znanego stopu ale wiemy że jego częścią jest Polidyrutan.
Popatrzyłem na PO -Zajmie się pan karaniem takich ptaszków, do mnie proszę się zwracać tylko w najważniejszych sprawach - Popatrzyłem na inżyniera - Chciał bym aby współpracując z panem Słowikiem spróbował dowiedzieć się czegoś więcej o tym stopie, jego właściwości. Proszę zanalizować też budowę okrętów wroga na podstawie skanów z bitwy i powiedzieć mi czy mają one wspólny mianownik ... --Jeszcze jakieś pytania? sprawy? -
Nie zwróciłem na nich większej uwagi, miałem nadzieję, że wstawią też nowe biurko, ciężko było raporty czytać na mostku, ale cóż jak się nie ma co się lubi. Wpatrywałem się w ekran-Ile czasu do celu?- zapytałem