Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Polityka › Partia Polityczna Trekerów i nie tylko.
Witam!!!
Nie będę zwracał uwagi na formę mojej wypowiedzi, będę starał się przekazać sedno sprawy i przelać bezpośrednio moje myśli.
Chodzi mi o to, że wszyscy w tym kraju narzekają. Jedni na rząd, drudzy na mentalność Polaków, trzeci na warunki życia. Ale żadna z tych osób nie podejmie jakiegokolwiek działania, które mogłoby to zmienić!!!
Nawet Trekerzy, którzy powinni mieć jakieś ideały, chcieć zmieniać świat. Ja tego sam nie zrobię !!!
Już kiedyś na poprzednim forum zaproponowałem założenie partii politycznej. Partii młodych, zdolnych, ambitnych, niezwiązanych z żadną z dotychczas istniejących frakcji politycznych, nieprzesiąkniętej korupcją, pełnej świeżych idei i niemającej nic wspólnego ze starą rzeczywistością PRL.
Załóżmy Partie polityczną!!!
Jak to sobie wyobrażam?:
Potrzebuje dosłownie kilku chętnych osób:
1 Kogoś, kto zorientuje się, co dokładnie jest potrzebne do założenia partii, jak gromadzić podpisy ile i w jakiej formie, gdzie potem konkretnie się z nimi zgłosić.
2 Kogoś, kto zrobi stronę internetową i zareklamuje nasze pobudki, starania, naszą wizję, czyli przyszłą partię. I doda ją do wyszukiwarek internetowych oraz roześle banery na inne strony www.
3 Osobę, która przejrzy przysłane propozycję programu i nazwy partii, oraz złoży z nich konkretny program.
4 Mojego zastępcy, który w razie dłuższej mojej nieobecności w Internecie wyznaczałby cele naszych działań i podejmował decyzje względem partii i jej przyszłości (przepraszam, że od razu stawiam się na pozycji lidera, ale jeśli tego teraz nie zrobię, zaistnienie partii nie będzie miało żadnych szans, bo wszyscy będą dyskutować, (jeśli będą) debatować zamiast wyznaczać jakiekolwiek cele).
5 I najważniejszych Osób, które na czacie, ircu, czy na jakichkolwiek forach internetowych, przez E-Mail lub w inny sposób zareklamują tą idee wśród swoich kolegów i przekonają ich do dalszego jej szerzenia.
Sprawy organizacyjne
Co winno znaleźć się na stronie?:
1 co chcemy zmienić do czego dążyć:
czyli ludzką świadomość, zmobilizować Polaków do działania do poprawy swojej sytuacji
2 Chcemy by ludzie przesyłali do nas propozycje programu, potrzeby, zmiany i sposoby zmian pewnych niefunkcjonujących elementów w życiu społecznym i politycznym, ukazali problemy i nadesłali proponowane pomysły ich rozwiązania. Na podstawie tego, możemy napisać program. Jak już dowiemy się ile trzeba podpisów pod wnioskiem założenia partii i w jakiej formie mogą one być składane, umieścimy na stronie informacje właśnie te informacje plus adres pod który można je wysyłać (mogą być przesyłane do mnie).
3 Potem ustali się składkę dla członków partii jak ona powstanie (1 Zł-symbolicznie) by wystarczyło nam na działalność. Można nawet wcześniej poprosić o datki pozwalające rozwijać się tej organizacji.
To na razie na tyle. Proszę odpowiadać, dyskutować, proponować, stawiać problemy, próbować je rozwiązać!!!
I najważniejsze!
Jesteście Trekerami!!! Dlaczego oglądacie Treka???
Są ładne stateczki, bitwy ładnie wyglądają???
Chyba nie!!!
Chcecie żyć w takim świecie jak tamten???
Nie czekajcie na to, że Kapitan Picard czy Sisko lub Janeway będzie podróżować w czasie i zmieni świadomość ludzką czy założy partię.
Jeśli tego naprawdę chcecie, musicie się nauczyć działać, nie marzyć czy gadać!!!
Przyszłość zależy od nas, powinniśmy się o nią zatroszczyć, to są ideały Star Treka, nawet taki świat możemy kiedyś zbudować, wystarczy wykazać tylko chęć zmian! Każdy wie, co się dzieje-czasy są idealne do założenia nowej partii, wystarczy tylko wykorzystać nadarzającą się okazję, która już nigdy więcej się ponownie nie pojawi.
Dla niewierzących w ideę: Jest to znakomity sposób na zareklamowanie siebie jak i co za tym idzie na zarabianie pieniędzy.
Wspaniała przemowa
No no ambicje to masz troszkę wysokie, ze szklanką wody do pożaru stulecia ( Bo chyba tak można nazwać sytuację w naszym kraju ) ale kto wie ja mógłbym się ogólnie na to pisać. Sprawa by była bardzo trudna ..... ( To jedno wiem na pewno 😉 ) Ale żeby mieć jakikolwiek wpływ na decyzje w sejmie musielibyśmy mieć chociaż 1-2% poparcia społecznego a tylu Trekerów w Polsce raczej nie ma, a co tu mówić większość tak zwanych inteligentnych ludzi pójdzie głosować na SLD alb UP albo jeszcze lepiej Samoobrone, ludzie usłyszą, iż nasza partia składa się z Trekkerów i od razu będzie: O ludzie co bajeczki oglądają za politykę się biorą !!!!!!! i pójdą włączą telewizor i będą oglądać Samo Życie lub jeszcze jakiś inteligentniejszy film 🙁
Ale słuchaj ja bym w razie czego cię poparł jak udowodnisz, że nadajesz się na przywódcę ( werbując sporo ludzi ) to możesz na mnie liczyć mimo że politykiem nie chiałbym zostać na pewno ( Ale jednak ktoś musi tą brudną robotę odwalić 😉 )
Spoko nikt nie musi wiedzieć że ta partia ma coś wspólnego z Trekiem Nazwie się ją np. Partia Młodych i po sprawie. Co do pożarów Lasu i szklanek wody ja jedną szklanką niczego nie ugasze ale jeśli bedzie nas więcej to...Dzięki Tazman za poparcie 😉
. Co do pożarów Lasu i szklanek wody ja jedną szklanką niczego nie ugasze ale jeśli bedzie nas więcej to...
Dzięki Tazman za poparcie 😉
Wiesz co do tego to czy więcej szklanek wody ugasi pożar raczej wątpie ale powiedzmy, że liczę na deszcz 😉
P.S. Nie ma sprawy, tak jak mówiłeś tylko siędzę i narzekam i nic więcej. Gościu z charyzmą, głową na karku, ambicjami itd. mógłby coś faktycznie zmienić, a znając historię jestem w stanie w to uwierzyć.
Ja sie na to pisze.Czekam na propozycje, za co moglbym sie zabrac 😉
Co do programu.. Dyskusja w poście o UE i "Polityka" dowodzą że trekerzy są całkowicie nie zgodni co do polityki 🙁
Co do programu.. Dyskusja w poście o UE i "Polityka" dowodzą że trekerzy są całkowicie nie zgodni co do polityki 🙁
Dlatego nalezy zrobic wspolny, na pewno dojdziemy do kompromisu
Jeśli chodzi o wybory, to jednomandatowe okręgi wyborcze powinny umożliwić nawet małej partii wprowadzenie posłów czy senatorów do parlamentu (tyle tylko, że na razie takiej ordynacji nie ma, ale podobno kiedyś ma być). Wszyscy Trekerzy przeprowadzają się do jednej gminy, i już mamy naszego posła. :)A jeśli chodzi o program to rzeczywiście mogą się pojawić problemy ze zgodnością w kwestiach gospodarczych, a o kompromis będzie trudno.
Jeśli chodzi o wybory, to jednomandatowe okręgi wyborcze powinny umożliwić nawet małej partii wprowadzenie posłów czy senatorów do parlamentu (tyle tylko, że na razie takiej ordynacji nie ma, ale podobno kiedyś ma być). Wszyscy Trekerzy przeprowadzają się do jednej gminy, i już mamy naszego posła. 🙂
Tyle, że nawet jeden poseł czy senator to będzie za mało, żeby cokolwiek przeprowadzić 😀
Chociaż, jakby go odpowiednio przygotować, weźcie np takiego Andrzeja Leppera (który wprowadził w zasadzie na swoich głosach kilkanaście osób z listy jeśli nie całą Samoobronę 😉 ) to sytuacja będzie lepsza. Tylko pozostaje pytanie czy potrzebujemy więcej Lepperów ?
Odnośnie uzdrawiania sytuacji to nie będę ściemniał: po prostu najzwyczajniej w to nie wierzę. Powiem więcej: prędzej prezes TVP wystąpi w Wiadomościach w uniformie GF i zrobi do widzów gest "live long and prosper" niż uda się nam zmienić coś w dużej polityce.
Taka inicjatywa ma prawo istnienia tylko na szczeblu gminnym, tak jak to zapowiedział Ixion - możemy mieć Trekowego wójta bądź burmistrza, ale nic z tego i tak nie będzie wynikało.
Q, z tego co pamiętam, a mogę się mylić, to do zarejestrowania partii potrzeba w Polsce 1000 podpisów. Mój podpis jest do twojej dyspozycji, ale piszę to co myślę o tym pomyśle 😉
Napisał
Powiedz to Hitlerowi, ten także na początku nic nie znaczył i się z niego wszyscy nabijali. ( Wystarczyła sprzyjająca sytuacja w kraju i charyzma, a sytuację w kraju niedługo pewno podobną mieć będziemy )
P.S. Oczywiście myślę że nasz plan nie będzie zawierał aspiracji do podbicia świata itp. 😉
Jeżeli ordynacja będzie oparta na jednomandatowych okręgach wyborczych, to do parlamentu trafi sporo ludzi sprawdzonych w lokalnych warunkach, nie koniecznie związanych z dużymi partiami politycznymi. W takiej grupie znajdzie się pewnie z 20 ludzi mających rozsądne poglądy i z nimi oczywiście można współpracować, by zrobić coś pożytecznego, na przykład stworzyć jakąś ustawę (którą zresztą establishment odrzuci).
Problem w tym, że duże partie jakoś są niechętne do takiej ordynacji (choć mówią, że to się zmieni).
Powiem więcej: prędzej prezes TVP wystąpi w Wiadomościach w uniformie GF i zrobi do widzów gest "live long and prosper" niż uda się nam zmienić coś w dużej polityce.
Czyli przejmiemy media w Polsce! 😀
Napisał
Powiedz to Hitlerowi, ten także na początku nic nie znaczył i się z niego wszyscy nabijali. ( Wystarczyła sprzyjająca sytuacja w kraju i charyzma, a sytuację w kraju niedługo pewno podobną mieć będziemy )
Tak, sytuacja społeczna w naszym kraju nie jest dobra i nie zapowiada się na znaczne polepszenie. Minister Hausner komentuje wzrost liczby zatrudnionych o 10 000 w skali całego kraju jako sukces gospodarczy rządu 🙁
Zauważ jednak, że w naturze nie ma próżni - są już twardzi konkurenci a nowa organizacja, nawet przy skupieniu sił trekkerów i wszelakich sympatyków nie umywa się do talentu Leppera. Tu nie chodzi o program, którego nie ma, tylko styl polityki. Czy chcesz został drugim Lepperem/Hitlerem?
P.S. Oczywiście myślę że nasz plan nie będzie zawierał aspiracji do podbicia świata itp. 😉
Może początkowo nie, ale po zdobyciu władzy (które IMHO nie nastąpi, chyba że w którymś ze światów równoległych 😉 ) plany i ludzie się zmieniają.
Powiem więcej: prędzej prezes TVP wystąpi w Wiadomościach w uniformie GF i zrobi do widzów gest "live long and prosper" niż uda się nam zmienić coś w dużej polityce.
Czyli przejmiemy media w Polsce! 😀
Ixion, teoretycznie jest to bardziej możliwe 😀 wszak ogłoszono konkurs na prezesa TVP 😛 i przy odrobinie dobrej woli okaże się, że stołek prezesa jest nie polityczno-dynastyczny tylko publiczny. Ale to sie jeszcze okaże.
Ogólnie do wszystkiego
Sporo racji masz, przyznać muszę, w szczególności z aspiracjami.
Ale wtedy jeżeli takiemu Q zachce się podbić świat zawsze wkroczyć możemy my, oczywiście od początku bęziemy musięli brzygotowywać do tego struktury i organy prawne itp. Sorry Q ale faktycznie zbyt wielka władza w jednych rękach nie objęta żadną kontrolą może się źle skończyć 😉
snuje plany pontroli nad Wodzem 😉
Walki frakcyjne wszędzie są nie do uniknięcia, oto dlaczego polityka to taka brudna zabawa.
Zresztą może się bardzo łatwo zdarzyć, że formacja, która wyrasta na pewnej ideologii na skutek przyrostu poparcia najzwyczajniej przestaje się nią interesować. Faktem jest stosunkowo niewielka ilość osób w Polsce przyznających się do bycia sympatykami Treka.
Tazman Partia jeszcze nie powstała. Jeśli pojawi się problem że Q 😛 skupi władze tylko w swoich rękach lub wcześniej jeśli będzie próbował ją skupić we wpływowej organizacji to takie tematy wtedy będzie można poruszać i nawet bedzie trzeba wtedy działać ale na razie do tego bardzooo............................daleko i lepiej myśleć o jej powstaniu niż fantazjować na tak daleką skalę.notabene:Fajnie by było być dyktatorem ale na dłuższą metę byłoby to zbyt nudne 😀