Forum › Fantastyka › Star Trek › Oslony w Ent E
Witam Co sie stalo z oslonami Enterpisa miedzy FC a Nemesis Chodzi mi o to ze w FC w scenie walki z szescianem byly na ksztalt balonu czy jajka a w nemesis przypominaly naciagnietego kondoma na kadlub nie pamietam jakie byly w insurekcji ale chyba tez takie jak w FCJakies unowoczesnienie czy co ??
Nie, osłony po prostu mozna rozaciagac ale sa one słabsze niz takie tuż przy kałdubie, ale jak sa przy kałdubie zaraz to bardziej trzesie
Czyli wg. tego co mówisz wyjaśnia nam się jednocześnie problem "braku osłon" w bitwach w Deep Space 9??
Niestety nie, bo tam jeden strzał niszczył cały okret, a to raczej niemożliwe aby jednym przebic i oslony i kałub
A w takim razie jezeli to wyjascniliscie mi no to moze ktos powie mi tak
1 Jaka sile razenia ma pojedyncza torpeda fotonowa najlepiej w kilotonach
2 Co jakie byly by np Voaygera /ale nie bierzemy pod uwage uszkodzenia rdzenia reaktora czy wtornych wybuchów tylko ile pokladow by zniszczyla/.
torpedy, wg wyliczen fizycznych czyli takich na podstawie obserwacji filmu, okreslono na niecala megatone (1000 kT). Pozniej zwiekszano i zmniejszano te liczny, szczegolnie podczas Voya, ale koniec koncow to wlasnie okolo megatony, z tym ze liczy sie torpedy jako glowice kumulacyjne - to raz, a dwa dodaje sie slynny efekt NDF (fazowanie czasteczek). gdyby to tak podsumowac wychodzi w milionach megaton (teoretycznie jedna fotonowka, jezeli odpowiednio sie ja podrasuje (odcinek Omega Voya) jest w stanie rozpie... cala planete, likwidowac anomalie kosmiczne, powodowac eksplozje slonc etc.
Wlasnie do czego zmierzam w odcinku voya chyba Killing game podczas bombardowania wybuch wyrwal dziure na 3 poklady jak konwencjonalna bomba mogla tego dokonac na pewno nie miala sily razenia niz kilka ton trotylu. ???
o ile sie nie mylę to tam explodował fragment sieci EPS , ząś co do mocy torped to jest ona podawana w izotonach - torpeda fotonowa ma od 18 do 20.5 izotony , a torpeda kwantowa 50 izoton - niestety nie wiem ile 1 izotna ma kilo lub megaton ; moze w czasach TOS torpedy miały kilka megaton , ale teraz mają chyba conajmniej 100 megaton .Chociaż z drugiej strony explozja głowicy o mocy 100 i wiecej MT powinna wytworzyc falę uderzeniową niszcząca wszytko wokół , a w ST coś takiego nie było nigdy pozkazane Gdybysmy wiedzieli ile energii w TJ wydziela rekacja 1.5 kg materii i 1.5 kb antymaterii to mozna by było obliczyć dokładną moc głowicy .
To akurat jest prosto policzyc E=mc2. czyli na jeden kg ok 9x10^16J = 90.000 TJAle ile energii wydziela sie podczas wybuchu jednej tony trotylu ??Co do wybuchu sieci EPS to sobie pozniej ogladne ten odcinek jeszcze raz i zobacze.Wlasnie masz racje co do tego 100MT to powinno ogromna fale wytworzyc .Tutaj nasuwa sie scena z FC jak sfera ostrzeliwala kompleks rakietowy nie wiem czym strzelali ale sila wybuchu byla jak granat reczny wspolczesny nie powinni miec czegos mocniejszego w stylu torpedy fotonowej .Jezeli by taka jedna trafila tam to nie byloby co zbierac bo bylby tylko krater o srednicy 3km i nie byloby pierwszego warp lotu
hmm - niezły z ciebie matematyk-fizyk wg. ciebie 9x10^16 J = 90 000 TJ Ja mówie co innego Jeden TJ = 10^12 Jula , a 10^16 J to wiecej niz PJ ( PetaJul ) - tak więc jedna taka głowica miała by jakieś > 900 000 PJ , takiej explozji to nawet by sześcian Borg nie wytrzymał ; poza tym tez wzór toi chyba z b5 został wzięty
No i pozostaje jeszcze wspaniała torpeda z entka, która widocznie miała już w tamtych czasach większą moc niż torpedy Borg z FC (w Azati Prime jedną torpedą całą stacje na księżycu zniszczył...)
Ja mówie co innego
Jeden TJ = 10^12 Jula , a 10^16 J to wiecej niz PJ ( PetaJul ) - tak więc jedna taka głowica miała by jakieś > 900 000 PJ , takiej explozji to nawet by sześcian Borg nie wytrzymał ; poza tym tez wzór toi chyba z b5 został wzięty
Widze ze z ciebie raczej niezly matematyk jak taka herezje piszesz Peta to 10^15 czyli 10^16 to 10 PJ
Czyli jezeli by dalej liczyc 10^16=10PJ = 10.000TJ (10^4 TJ)
podstwy matematyki sie klaniaja 🙂