Forum Trek.pl Newsy Fantastyka Okładka polskiej powieści z uniwersum Metro 2033

Okładka polskiej powieści z uniwersum Metro 2033

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • Author
    Participant

Na fali entuzjazmu po ujawnieniu okładki Kompleksu 7215, dziś zaprezentowano okładkę Dzielnicy Obiecanej Pawła Majki, pierwszej polskiej powieści osadzonej w uniwersum znanym z rosyjskich książek Metro 2033.

Dołączona grafika

Akcja polskiej opowieści ma dziać się w krakowskiej Nowej Hucie

I. Thorne
    Participant

Hmmm, wiem ze Krakow chce wybudowac metro, ale czy im sie uda w ciagu kilku lat?

Coen
    Participant

Może okaże się, że przy okazji budowy Nowej Huty zbudowano pod nią ciąg tajnych tuneli i bunkrów na wypadek wojny?

The D
    Participant

Bunkry pod Nową Hutą są naprawdę - mówił nawet o tym autor na spotkaniu promocyjnym. Co do tuneli - nie pamiętam.

Coen
    Participant

Więc, może być nie biedametro, to Metro może się okazać nieudolnym pierwowzorem 🙂

The D
    Participant

Książkę kupię raczej dla autora, bo kojarzę go jeszcze z opowiadań (zwłaszcza "Noc ślepych władców" ma u mnie ocenę 9,5 na 10). Debiutancka powieść też jest w porządku. Co prawda nie wiem jak odnajdzie się w realiach klasycznej, nuklearnej apokalipsy, ale ma u mnie kredyt zaufania.

I. Thorne
    Participant

Komunisci sa specjalistami w paranoi i budowie schronow/bunkrow/umocnien, wiec pod Nowa Huta - sztandarowa budowa PRL musi cos byc.

Zarathos
    Participant

Pod Nową Hutą jest sieć schronów przeciwatomowych, miała pomieścić 1/10 mieszkańców: dzieci, kobiety i istotnych z wykształcenia i umiejętności ludzi pracujących. Reszta do wojska albo miała radzić sobie sama.

Zresztą w tamtych czasach większość dużych miast (tych mniejszych też) miała jakieś schrony przeciwatomowe. Nawet w Grudziądzu było parę bunkrów na wypadek wojny 😀

Coen
    Participant

Ciekawe. Wiem, że u mnie przy nowych osiedlach budowali, ale były to zwykłe p-loty, nie atomówki. Zazdroszczę 😉

Zarathos
    Participant

Ja już jestem po lekturze i bardzo się zawiodłem. Nawet "Dziedzictwo przodków", które uważałem do tej pory za najsłabszą książkę z serii były lepsze.

Ewidentnie autorowi brakowało własnego pomysłu i wykorzystywał to, co już przewinęło się przez uniwersum, wliczając w to gry. Szarzy zamiast czarnych (i działający odwrotnie), telepatyczne zagrożenie. Dzieciak-bohater któremu towarzyszy doświadczony łowca "duch", jeden "szary" snujący się za grupą (coś z gier). Jedyną różnicą jest miejsce akcji.

Ba, jest nawet wielka bestia pod Kremlem, tfu, Wawelem (i też telepatyczna), chociaż jedynie o niej wspominają.

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram