Forum › Fandom › Star Trek CCG › O CCG - pytania i opinie
Natomiast o ile dobrze pamietam, zasady wspominały, że jeśli gracze umówią się między sobą można liczbę punktów koniecznych do wygranej zwiększyć. To taka mała podpucha dla karcianych maratończyków. 😉
Wg. zasad Bydgoskich gra toczy się do 120 i nie ma że boli 😀
Jesli jestesmy juz przy zasadach...Zastanawia mnie pewna kwestia,poruszona w temacie z grudziadzkiego miniturnieju.Otoz:
cytherianie to kosmiczna dilemka a nie mozna miec samych misji jednego typu
Dlaczego nie mozna miec samych misji jednego typu? Nigdzie w zasadach nie znalazlem kwestii,ze trzeba miec oba typy misji...
A może to był opis do WarpSpeed format???? Tyle że były dilemki które godziły w taki układ..... a na pewno można mieć 5 jednego typu bo któraś z dilemm miała napis że jeśli ma się więcej niż 4 misje jednego typu..... 🙂
Można mieć misje tego samego typu (same planety lub same space-missions), przynajmniej w zwyklym formacie turniejowym. Nie wiem jak to jest przy Warp Speed.
A dillemka rownajaca to Balancing Act (karta z FC) - karze za posiadanie wiekszej ilosci misji tego samego typu 🙂
Beyo, skąd Ci się te 2 misje wzięły? Nie mówimy o WS...Zresztą w tym formacie też nie ma chyba obowiązku wkładania różnych misji, tyle, że nie ma innego sposobu, żeby wygrać 😛
Faktycznie nie moge cos tego znalezc w zasadach ale to znaczy ze zle szukam...:PBo odkad pamietam byly 3 warunki winning conditions 🙂
W preconstrucie jak najbardziej warunkiem zwyciestwa jest wykonanie misji kosmicznej i planetarnej i 100pkt WARUNKI SPELNIONE LACZNIE.
sprawdz w ktorejs z ksiazeczek z zasadami...zawsze tak bylo...
[post="28927"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
z GLOSSARY Version 1.8:
winning the game – Players take turns until one player scores 100 points (the normal victory conditions) and is declared the winner, or until both players’ draw decks run out (at which point the player with the most points is declared the winner). (...)
Nic tu nie ma, za co maja byc te punkty.
Swoja droga byloby mocno dziwne, gdyby wymagania byly takie, jak mowisz, jako ze:
- mozna wygrac gre o +2 (pelne 100 punktow) przez zaniechanie (wystarczy ze przeciwnik zwali, np przegra przez Devidian Door)
- mozna wygrac punktami bonusowymi (co przeczy warunkowi wypelnienia misji)
- Borg nie robi misji, trza by dolozyc warunek dla Borga (jaki?)
- talie oparte o patrolowanie Strefy Neutralnej bylyby bez sensu ....
Pokaz, gdzie jest inaczej napisane, w koncu we all make mistakes 😆
Faktycznie nie moge cos tego znalezc w zasadach ale to znaczy ze zle szukam...tongue.gif
Bo odkad pamietam byly 3 warunki winning conditions
No ja przeszukalem wszystkie ksiazeczki i glosariusze i nigdzie nie znalazlem takiej zasady 🙂
My tez dotychczas gralismy tak by wykonac jedna misje planetarna i jedna kosmiczna.Dopiero ostatnio zastanowilo mnie ,dlaczego w sumie tak robimy..? 😀
bo sa bez sensu
Pokaz, gdzie jest inaczej napisane, w koncu we all make mistakes 😆
[post="28929"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
ZNajde...zbyt gleboko mi sie to wbilo w umysl by to byl przypadek 😀
bo sa bez sensu
Moze rozwiniesz te mysl?
Czy moze to tylko kolejna z serii tych enigmatycznych, nic nie wnoszacych wypowiedzi?
I poszukaj tej zasady, posmiejemy sie, jak juz jej nie znajdziesz ^_^
Można wygrać grę jedną misją.A jak czytajcie w strategiach...
Hmmmm.... patrol neutral zone? Zaraz, zaraz... muszę odkurzyć bloki pamięci nieużywane od czasu Romulańskiej talii tzn 5 lat :DJak to było..... właśnie. Czy może ktoś mi to przypomnieć?
Hmmmm.... patrol neutral zone? Zaraz, zaraz... muszę odkurzyć bloki pamięci nieużywane od czasu Romulańskiej talii tzn 5 lat 😀
Jak to było..... właśnie. Czy może ktoś mi to przypomnieć?
[post="29000"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Kojarzysz misje "Patrol Neutral Zone" (z FC)?
To nieunikatowa misja kosmiczna dla Federacji i Romulan.
Warta 10X gdzie X to ilosc misji w Strefie Neutralnej znajdujacych sie w grze.
Wymagania: Leadership + brak wrogich statkow w Strefie Neutralnej.
Otoz talia patrolujaca opierala sie wlasnie o ta misje. Wystarczylo zrobic takie dwie i zwyciestwo bylo twoje.
Ilosc tych misji w grze zalezala od taktyki, ale tradycyjnie gralo sie (co by nie oberwac z Balancing Act):
4 x Patrol Neutral Zone
Iconia Investigation (planeta w SN)
Covert Installation (kolejna planeta w SN)
Oczywiscie talia nie byla (i nie jest) bez wad, przeciwnicy szybko nauczyli sie ladowac na planetach w Strefie (nawet ci, ktorzy grali jakas inna rasa, ladowali do swojej talii ktoras z planet w SN, co by miec na czym wyladowac, gdyby padalec* grajacy w SN nie wzial planetki, wliczajac Balancing Act w koszty), trza wiec bylo brac poprawke na ladowniki-samorobki :/
* co nie badz Romulak ^_^
Ale talia i tak przyjemna, moja pierwsza prawdziwa talia, wiec mam do niej sentyment 😆 😆
No coz moje pytanie moze sie pewnie wydac niektorym z Was trywialne ale...;> Chodzi mianowicie o karty NonAlliged. I teraz - czy karte personelu lub statku mozna wciagnac do talii afiliacyjnej i czy mozna z niej korzystac tak jakby byla to karta danej afiliacji?? Przyznam sie szczerze ze jesli tak to troszke latwiej mozna wtedy kombinowac ze wzmacnianiem sily ognia i nie tylko w swoich deckach... ;D