Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Nowinki ze świata cząstek elementarnych

Nowinki ze świata cząstek elementarnych

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 59 total)
  • Author
    Participant

Czarne dziury w LHC są możliwe!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Praca amerykańskich badaczy ma związek z próbami opracowania teorii unifikującej oddziaływanie jądrowe i grawitację. Chodzi o to, by opisać działanie grawitacji na poziomie cząstek. Obecnie znany nam świat opisują, i to bardzo precyzyjnie, dwie teorie: teoria grawitacji i teoria kwantów. [...] Naukowcy wierzą, że obie te teorie powinno się dać zastąpić jedną, opisująca w spójny sposób świat. Ma to być kwantowa grawitacja. Jedną z najbardziej obiecujących w tym zakresie teorii jest teoria strun.

kotek
    Participant

I sadzisz, ze im sie uda? Jak dla mnie toria strun jest czysta utopia. Nie da sie zunifikowac opisu wielowymiarowego swiata jedna teoria 😉 Moze to i lepiej, ze tyle teorii istnieje. Nie twierdze tez oczywiscie, ze nalezy zaprzestac badan nad ta teoria i z uwaga sledze doniesienia naukowcow pracujacych z LHC. Odrobinka pokory dla skomplikowanych praw natury. 🙂

Romek 63
    Participant

I sadzisz, ze im sie uda? Jak dla mnie toria strun jest czysta utopia. Nie da sie zunifikowac opisu wielowymiarowego swiata jedna teoria 😉 Moze to i lepiej, ze tyle teorii istnieje. Nie twierdze tez oczywiscie, ze nalezy zaprzestac badan nad ta teoria i z uwaga sledze doniesienia naukowcow pracujacych z LHC.

Odrobinka pokory dla skomplikowanych praw natury. 🙂

A ja jestem przekonany, że jest duża szansa na taką unifikację 🙄 Oczywiście ze względu na odrobinkę pokory dla skomplikowanych praw natury, nie twierdzę że uda się to zrobić szybko 😉

kotek
    Participant

Czlowiek wielkiej wiary z ciebie 🙂 Dla mnie sformuowanie teorii strun, ktorej nie zaneguje kolejne pokolenie, to mission impossible. Wydaje mi sie, ze fizyka kwantowa i osoby sie nia zajmujace staraja sie glownie skupic na mikrokosmosie, nie odnoszac tego do zjawisk w skali makro. Niewielka czesc naukowcow probuje opisac te zaleznosci. Latwiej jest poruszac sie w temacie, w ktorym co prawda sporo do odrycia (standardowa fizyka kawantowa), ale przynajmniej w tym momencie mozna oprzec sie na badaniach (LHC), niz dopracowywac teorie, ktora potwierdzic badz zanegowac beda mogly przyszle pokolenia. Im mniej naukowcow zajmuje sie dana kwestia, tym prawdopodobienstwo sformuowania tej teorii oczywiscie mniejsze. Przynajmniej ja to tak widze. Wydaje mi sie, ze najpierw poznamy czastki najbardziej elementarne i to w tym kierunku pojda glowne badania LHC.

Romek 63
    Participant

No to je już poznajemy 😀

To posłuchaj, jak grają bozony 🙄

http://kopalniawiedzy.pl/Wielki-Zderzacz-H...uith-10772.html

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Romek 63
    Participant

Pracują nad kolejnymi akceleratorami cząstek

http://kopalniawiedzy.pl/akcelerator-LHC-W...CERN-10967.html

http://www.rp.pl/artykul/337506,514121_Fiz..._zderzacza.html

Dołączona grafika

Wielki Zderzacz Hadronów (LHC) jeszcze nie osiągnął pełni mocy, a uczeni już planują budowę nowego - jeszcze droższego - akceleratora cząstek.

Wiadomo, że USA sfinansują 10 do 20 procent przyszłego akceleratora. Resztę kosztów poniosą Japonia, Chiny, Rosja, Indie i kraje Unii Europejskiej. Nie wiadomo też, gdzie powstanie wybrany akcelerator. ILC chętnie widziałoby u siebie Fermilab (USA), ale zainteresowane są też Japonia, Niemcy, Rosja i Szwajcaria.

Do końca 2012 roku ma być gotowy projekt ILC. Jeśli zapadnie decyzja o jego budowie, akcelerator mógłby zostać ukończony do roku 2020.

No to pewnie czeka nas wiele odkryć w tej dziedzinie. Może z tą teleportacją też coś się w końcu ruszy 😀

kotek
    Participant

No to pewnie czeka nas wiele odkryć w tej dziedzinie. Może z tą teleportacją też coś się w końcu ruszy 😀

Z teleportacja? Zapewne! Ruszy z kopyta. Zwlaszcza magiczna teleportacja pieniedzy z UE do USA 😉 Z reszta, chyba nie zdaza ruszyc z projektem, przeciez na 2012 zapowiadany jest koniec swiata. Stany chyba w niego wierza, skoro w Hollywood wyprodukowano gniota pod tym tytulem 😉

mario es
    Participant

kotek

Każdy w coś wierzy jedni w magiczną datę 2012 , inni w Biblie , jeszcze inni w Koran przykładów można dać bez liku ......

Ja wierzę w Kosmitów a co nie wolno mi !? 😎

A co do teleportacji to już dawno jest możliwa dzięki mechanice kwantowej, na poziomie splątania kwantowego. Eksperymenty tego typu są co jakiś czas z powodzeniem prowadzone, przez niektóre światowe laboratoria i ośrodki naukowe.

Romek 63
    Participant

Zgadza się. Ale ciągle dotyczy to tylko niewielkiej ilości cząstek elementarnych, a nie jakichkolwiek przedmiotów w choćby atomowej skali skali.

mario es
    Participant

Romek 63

Początki raczkującej jeszcze teleportacji w świecie nauki są trudne , ale myślę że ludzka pomysłowość i wiedza w perspektywie czasu i to przezwycięży , każda dziedzina wiedzy w końcu kiedyś miała swoje początki. Zresztą nie będę ukrywał że śledzę te tematy, miedzy innymi teleportacji .Z tego co widzę i wyczytuje z twoich postów w tym dziale Romek 63 nie tylko ja ma coś w sobie z GEEKA 😉

Romek 63
    Participant

Chyba masz rację 😀

Romek 63
    Participant

Kwantowa konspiracja

http://kopalniawiedzy.pl/Wielki-Zderzacz-H...CERN-11449.html

Uruchamiając Wielki Zderzacz Hadronów (Large Hadron Collider) w europejskim laboratorium CERN uczeni mieli głęboką nadzieję na nowe odkrycia. Doczekali się takiego wcześniej niż sądzili, zanim aparatura doszła do połowy zaplanowanej mocy. Wyniki zderzeń protonów z aparatu CMS dały zaskakujące wyniki, które naukowców wprawiły w takie zmieszanie, że pół-żartem mówią: te cząsteczki są w zmowie.

Dołączona grafika

mario es
    Participant

CERN znów podejrzewany o zagrożenie życia na Ziemi

W ostatnich dniach znów powrócił temat zagrożenia życia na Ziemi za sprawą LHC. Jak publikują ludzie związani z niezależnym projektem monitorującym działalność CERN, CERNTRUTH, na 9 listopada 2010 jest zaplanowany eksperyment z udziałem Zderzacza, który - zdaniem cytowanych naukowców - ma szanse na wytworzenie strangletów, co z kolei może za sobą pociągnąć reakcję nazywaną ICE - 9 - odpowiedzialną za powstawanie supernowych.

Więcej na temat artykułu na: http://www.schodamidonieba.pl/index.php?op...e&Itemid=53

Elvenking
    Participant

Ile tam jest materii w takim zderzaczu... To pewnie byłaby jakaś mini-supernowa, może skończyłoby się na przeciążeniu urządzenia, nie sądzę żeby to miało moc taką jak supernowe, jakie obserwujemy w kosmosie.

Romek 63
    Participant

Znowu ktoś chce albo wzbudzić sensację albo jest religijnym fundamentalistą który chce powstrzymać rozwój nauki 😆

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 59 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram